Opinii: Aerul plat, inca un brand pentru Romania

Luni, 22 Noiembrie 2010, ora 15:43
3860 citiri
Opinii: Aerul plat, inca un brand pentru Romania
Foto-montaj: Ziare.com

Fata de succesul comercial fara precedent de care se bucura in Romania apa plata, dupa ce a dat o lovitura de moarte sifonului, a aruncat in derizoriu apa minerala si ne-a inoculat ideea ca sucurile contin arome cancerigene, e de mirare ca, pana acuma, nu s-a gandit nimeni sa puna in valoare aerul de Predeal sau de Dorna, presurizat in butelii de tip aragaz, inscriptionate marunt si poliglot, ca sa inteleaga miopii numai cu lupa si Vanghelie numai cu dictionarul.

Fara turci si chinezi nu ne descurcam

Materie prima s-ar gasi berechet, investitia ar fi minima, iar castigul maxim. Nu trebuie decat sa lansam denumirea de aer plat, pentru ca noul produs sa dea o lovitura de moarte aerului conditionat, sa arunce in derizoriu ventilatoarele si sa dea de stire ca orice alt aer este cancerigen.

Sunt de acord ca pe noi nu ne duce totdeauna capul la asemenea investitii, dar ma mira ca nu s-au gasit pana acuma niste arabi indrazneti, niste chinezi infigareti sau chiar niste turci amarati, care ar putea nu numai sa imbutelieze aerul de pe Caraiman si Ceahlau, dar chiar sa-l dea la export.

Exportul de aer plat ar revigora economia, ar echilibra balanta de pati si poate ne-ar scoate chiar din criza, daca pune o vorba buna domnul Isarescu si-i lauda pe turcii harnici la televizor, pentru ca dau aer si aduc valuta.

Noi cu apa, arabii cu petrolul

Am facut un mic calcul. Patru litri de apa plata, cumparata la supermarket, costa exact cat un litru de benzina fara plumb, cumparat la pompa. Dupa mintea mea, asta spune exact ce afacere buna este sa vinzi apa si ce afacere ar fi, si mai buna, sa vinzi aer.

Daca tinem seama ca, in pretul litrului de benzina intra accizele exorbitante, transportul, rafinarea, distributia, nu trebuie sa fii mai tare decat Pitagora la aritmetica, pentru ca sa constati ca apa plata, in Romania, este mult mai scumpa decat petrolul plat, la arabi.

Fireste, se poate spune ca si apa plata trebuie adusa de la Dorna, transportata la Bucuresti si distribuita tot aici. Sunt sigur ca cei care fac asemenea afirmatii nu vad fara lupa si nu inteleg fara dictionar. Pe etichetele unora din ape scrie - marunt de tot - ca respectivul continut plat este extras din fantana, sursa fiind in comunele din judetul Ilfov.

Daca asemenea ape au retea de distributie in toata tara - lucru de care nu ma indoiesc - inseamna ca nu-i exclus sa cumperi, la Vatra Dornei, apa plata de Ilfov.

Rezervele noastre de aer plat sunt inepuizabile

Prin extrapolare, mi se pare ca nimic nu-i mai rentabil decat sa imbuteliem aer plat la Bolintin Vale si sa-l vindem la Bucuresti, cu pretul gazelor care vin de la rusi. Il putem vinde si rusilor, daca ne dau in contrapartida, si ei, gaze plate, ca sa fim chit pe chit.

Chit pe chit, tot nu vom iesi niciodata, pentru ca, daca afla domnul Boc, pune imediat accize pe aerul plat. Daca afla domnul Basescu, pune urgent taxa de lux pe aerul plat si pe apa plata, iar ministrul Finantelor va da un ordin ca sa se impoziteze cu cota unica tot ce e plat in Romania.

Daca afla domnul Patriciu, problema e mai simpla: concesioneaza tot aerul plat din Romania in Kazahstan, pe o durata de 49 de ani. In caz ca avem nevoie, vom putea cumpara oricand din Kazahstan aer plat romanesc, cu pret ca de benzina de avion.

ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
#idei afaceri aer Romania, #aer plat Romania , #idei afaceri