Antreprenori de pe bancile scolii: Cum vor cinci elevi prahoveni sa modernizeze scolile din toata lumea

Miercuri, 11 Iunie 2014, ora 07:53
5680 citiri
Antreprenori de pe bancile scolii: Cum vor cinci elevi prahoveni sa modernizeze scolile din toata lumea
Foto: Facebook/JAR

In timp ce alti copii isi petrec timpul jucandu-se sau uitandu-se la televizor, cativa elevi de la Colegiul National Nicolae Iorga din Valenii de Munte au decis sa inceapa o afacere inca de pe bancile scolii.

Ei au realizat truse pentru experimentele de fizica, cu ajutorul carora spera sa aduca tehnologia moderna in scolile din Romania si din restul lumii.

Echipa Experimento este formata din 4 baieti si o fata. Ionut Predulescu se ocupa cu partea tehnica a proiectului (site, design etc.), Cristian Bulacu si Gabriel Arnautu realizeaza practic echipamentele (aleg componente, le monteaza, le finiseaza), in timp ce Florin Pantelimon si Laura Tanasescu au grija de treburile administrative (tot ceea ce tine de promovare, stabilirea bugetelor, contracte si PR).

Ideea acestei afaceri le-a venit in momentul in care clasele de gimnaziu ale Colegiului National Nicolae Iorga din Valenii de Munte s-au mutat intr-o cladire noua, in care nu existau truse pentru laboratorul de fizica.

Care a fost investitia

Insa nu au putut face nimic fara bani, asa ca au avut nevoie de capital. Investitia initiala, pentru primele prototipuri, a ajuns la 1.300 de lei.

Mai exact, ei au cheltuit 700 de lei pentru cele 10 truse School Kit, iar pentru celelalte doua, Beginner Kit si Advanced Kit, costurile au ajuns la 600 de lei.

Elevii romani care au construit roboti din piese lego

In putinul timp liber care le-a ramas intre cursuri si teme, cei cinci elevi au reusit sa se adune si sa dezvolte proiectul lor de suflet.

"Pentru a lucra, am organizat intalniri la fiecare sfarsit de saptamana acasa la dirigu', acesta fiind profesorul nostru coordonator. Scopul proiectului nostru este sa inlocuim aparatele vechi prezente in scoli si sa introducem tehnologie de actualitate pentru a facilita realizarea experimentelor", a marturisit Florin Pantelimon, pentru Ziare.com.

Elevii premiati de NASA au revenit in tara. "Am fost fericit si am fost mandru"

Planuri mari pentru viitor

Copiii se gandesc deja ca vor sa extinda ideea lor la nivel global.

"In primul rand, dorim sa implementam trusele in scolile din Romania, iar mai apoi in scolile de afara. In al doilea rand, dorim sa perfectionam celelalte doua truse pentru a o completa pe cea de la scoala. Desigur, avem deja in plan infiintarea unei societati comerciale pe baza careia sa ne desfasuram activitatea", ne-a mai precizat Florin Pantelimon.

Trusele contin tot ceea ce e nevoie pentru buna desfasurare a unui experiment: documentatia necesara, baterie, fire de legatura, multimetru, potentiometru, becuri, motor, rezistori, electromagnet, suport de baterie.

CEO care inca merg la scoala. Copiii fac bani din propriile afaceri

Sfaturi pretioase pentru colegii lor

Elevii care au pus bazele Experimento au si un mesaj pentru colegii lor: profitati de toate ocaziile si munciti mult!

"Ii sfatuim (pe ceilalti elevi - n.red.) sa profite de orice oportunitate care le iese in cale si sa isi urmeze in mod perseverent visul pentru ca, trecand prin aceasta experienta am ajuns la concluzia ca nimic nu este de nerealizat si ca efortul sustinut si munca in echipa pot avea rezultate extraordinare.

Faptul ca in ziua de astazi nu mai este aceeasi piata generalista pe care se mergea acum cativa ani, ci au aparut foarte multe nise, unele dintre ele inca nedescoperite, constituie un avantaj major, tinerii avand o multitudine de domenii pe care sa se axeze. De asemenea, cu noul program SRL-D, tinerii au o multitudine de facilitati in momentul in care decid sa porneasca o afacere", a transmis reprezentatul Experimento.

Pe de alta parte, echipa din spatele acestui proiect nu este multumita in totalitate de sistemul de invatamant din tara noastra.

"In momentul de fata, educatia se axeaza foarte mult pe teorie si pe materii cu care nu ne vom intalni niciodata, de aceea dorim sa facem aceasta schimbare", a sustinut Florin Pantelimon.

Model de succes la tara: scoala europeana in care invata romani, rromi si maghiari

O idee premiata

Cu trusele lor, cei de la Experimento au castigat competitia de antreprenoriat "Compania Anului", editia a XII-a, organizata de Junior Achievement Romania (JAR).

Ei au obtinut marele premiu la sectiunea elevi si vor reprezenta Romania la finala europeana de la Tallinn, Estonia, care va avea loc in luna iulie.

"Am aflat despre acest concurs la un targ de facultati, trecand pe langa standul Junior Achievement Romania. Impinsi de curiozitate, fara a sti ce implica acest lucru, ne-am inscris in competitie. Timpul de lucru a fost din luna februarie pana in luna mai, cand a avut loc prezentarea in finala", ne-a relatat reprezentantul echipei Experimento.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#elevi inventii, #elevi trusa laborator fizica, #elevi afaceri , #idei afaceri