Idei de afaceri: Cum poti face bani din cresterea caprelor

Vineri, 07 Ianuarie 2011, ora 08:45
46944 citiri
Idei de afaceri: Cum poti face bani din cresterea caprelor

Laptele de capra, numit de Hippocrate "lichid miraculos si esenta vindecatoare", are nenumarate beneficii si o compozitie asemanatoare laptelui matern. Capra produce o cantitate de lapte de 8-20 ori mai mare decat propria sa greutate corporala.

In plus, aceasta are o prolificitate de exceptie, 3-4 iezisori de 2 ori pe an, si o longevitate biologica de pana la 10-12 ani. De la capra poti valorifica totul incepand cu laptele, blana si pana la carne.

Daca ai un mic teren si iti plac caprele, afla ca investitia nu este deloc mare. De altfel, poti incepe cu cateva capete si, avand in vedere prolificitatea acestora, in doi ani te poti lauda cu o mica ferma.

Sirul beneficiilor nu se opreste aici. O capra produce, in medie, de trei ori mai mult lapte decat o oaie consumand, de fapt, aceeasi cantitate de hrana. Caprele au o buna capacitate de adaptare si suporta cu usurinta temperaturile ridicate.

Calculul orientativ de rentabilitate a afacerii cu capre, de la o ferma cu 70 de capre de muls din rasa Carpatina (rasa autohtona) arata astfel:

● Venituri din valorificarea branzei - 1.260.000 lei.

In functie de sezonul de mulgere, pentru un kg de branza telemea sunt necesari 5-6 litri de lapte. Astfel, luam in calcul o cantitate medie de lapte pe care o poate da o Carpatina, de 600 de litri anual, in perioada de lactatie si rezulta 100-120 kg de branza de la fiecare capra.

100 - 120 kg x 70 capre = 7.000 - 8.400 kg de branza

8.400 kg x 150 lei/kg = 1.260.000 lei

● Venituri din vanzarea iezilor - 156.000 lei

Luam in calcul vanzarea a 120 de iezi rezultati de la cele 70 de capre, ajunsi la 10 kg fiecare (o cifra medie).

9 kg x 130 lei/kg x 120 iezi = 156.000 lei

Total venituri anuale = 1.416.000 lei. Citeste mai multe despre Cum poti face bani din cresterea caprelor pe ideideafaceri.ro.

Xiaomi trimite un avertisment către utilizatorii de smartphone-uri. Ce trebuie evitat
Xiaomi trimite un avertisment către utilizatorii de smartphone-uri. Ce trebuie evitat
Compania Xiaomi a emis recent un avertisment către utilizatorii săi privind riscurile asociate cu folosirea protecțiilor de ecran cu adeziv lichid UV. În ciuda popularității acestor...
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a anunțat, pe 23 aprilie, că urmează să investigheze platformele de comerț online chinezești Temu și Shein, făcând și o...
#crestere capre, #idei afaceri, #bani capre , #idei afaceri