Cum a fost creat un imperiu din pamant

Vineri, 26 Decembrie 2014, ora 08:46
11349 citiri
Cum a fost creat un imperiu din pamant
Foto: Edward Lowe Foundation

O descoperire accidentala, iar, mai departe, perseverenta si entuziasmul antreprenorial au stat la bazele dezvoltarii unei intregi industrii.

Tanarul Ed Lowe lucra in 1947 la firma de curierat a tatalui sau din sudul statului Michigan, cand a avut o idee stralucita: sa le vanda fermierilor locali un tip de argila sub forma de granule, ca asternut pentru pasari, scrie Bloomberg.

Fermierii nu au fost interesati, astfel incat Lowe detinea o cantitate mare de argila cand o localnica i-a cerut nisip pentru ladita pisicii sale. Din impuls, Lowe i-a oferit argila.

S-a dovedit ca aceasta putea absorbi mirosul de amoniac din urina pisicii, iar femeia s-a intors pentru mai mult. Au venit si cunostinte de-ale sale. Dupa ce a primit suficiente cereri, Lowe a pus argila in saci pe care a scris "Kitty Litter".

I-a sugerat proprietarului unui magazin local sa vanda sacii cu 65 de centi bucata, insa acesta a refuzat, in conditiile in care nisipul era mult mai ieftin, asa ca Lowe i-a spus sa ii dea gratis. Clientii s-au intors apoi sa cumpere, potrivit New York Times.

Produsul a inceput sa fie vandut in supermarketuri si in magazine pentru animale. Piata s-a extins din sudul Michiganului in intreaga lume.

Lowe solutionase o mare problema pentru cei care detineau pisici. Optiunile nu erau prea fericite inainte de descoperirea sa: nisip, rumegus, cenusa sau bucati de ziare.

Concomitent, se puneau premisele dezvoltarii industriei animalelor de companie, de la mancare dedicata la jucarii si accesorii.

Concurenta nu a intarziat sa apara, insa afacerea lui Lowe a continuat sa se dezvolte. Cu lansarea unui nou tip de argila, Tidy Cat, si-a asigurat pozitia de cel mai mare producator din domeniu.

In Michigan a fost deschis un centru de cercetare. Au fost gazduite aici zeci de pisici, pe care oameni de stiinta in halate le urmareau pentru a intelege absorbtia si formarea granulelor. Frecvent erau efectuate teste de miros pentru verificarea calitatii produsului.

Sufletul intregii activitati era chiar Lowe, mai spune Bloomberg. A manifestat interes si in alte domenii, printre care cel imobiliar, insa cea mai mare parte a veniturilor a continuat sa fie alocata afacerii cu pisici.

In 1985, a infiintat Edward Lowe Foundation pentru a ajuta alti antreprenori sa isi indeplineasca visurile. Considera ca marea sa "batalie" a vizat extinderea la nivel national.

Cinci ani mai tarziu, Lowe si-a vandut compania, numita acum Golden Cat, unui grup de investitori, pentru 200 de milioane de dolari plus actiuni. Golden Cat a fost absorbita de Ralston Purina in 1995.

Ed Lowe a murit in 1995, la varsta de 75 de ani.

ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
#Edward Lowe afacere pisici, #idee afacere , #idei afaceri