Cum stii ca ideea ta de afaceri e buna?

Miercuri, 16 Iunie 2010, ora 18:11
5186 citiri
Cum stii ca ideea ta de afaceri e buna?
Foto: revistaelemprendedor.com

Pentru antreprenori, cel mai important lucru este sa deosebeasca o idee de afaceri desteapta de una desteapta care sa se transforme intr-o afacere de succes.

In timp ce ideile sunt gratuite si vin tot timpul, la oportunitatile de afaceri se ajunge mult mai greu, fiind vorba de idei gandite mult mai profund si mai atent documentate. De exemplu, nici suporturile de pahare din masini nu ar fi fost o idee grozava de afaceri, in urma cu 30 de ani, daca cineva incerca sa le vanda pe cont propriu, scrie Forbes.

Pentru a-si da seama cat de buna e o idee si daca se poate dezvolta intr-o oportunitate de afaceri, fiecare antreprenor ar trebui sa isi puna 12 intrebari.

Prima dintre ele se refera la nevoile de pe piata si la golul pe care ideea lor l-ar umple. O idee desteapta e ca un proiect stiintific, daca nimeni nu are nevoie de produsul rezultat.

"Trebuie sa iti dai seama ca ceva chiar lipseste dintr-o piata anume - ceva ce urmeaza sa furnizezi tu", spune Tom Lane, care a fondat un site unde sunt vandute lucrurile confiscate de politie.

Si chiar daca piata chiar are nevoie de ceea ce vrei tu sa ii oferi, e posibil ca ea sa nu fie pregatita de asa ceva. Inainte sa pui in practica orice idee si sa iti trimiti produsele in magazine, gandeste-te la un test pentru a vedea cat de populare vor fi. Targurile ar putea fi un loc potrivit pentru aceste teste, iar reactia celor prezenti este extrem de importanta. Daca ei nu sunt incantati si nu fac coada la ce ai tu de vanzare, atunci e nevoie de unele modificari inainte sa tintesti mai sus.

Dar asa-zisii experti ai industriei ce parere au de idee ta? Chiar daca lor nu le place, nu inseamna ca este o idee proasta deoarece se stie deja ca jucatorii vechi nu mai sunt deschisi la nou si accepta mai greu ideile moderne.

Vei rezista in fata concurentei?

Cand ideile de afaceri vin in domeniul IT, antreprenorii trebuie sa fie constienti de viteza cu care totul se demodeaza si se schimba. Din aceasta cauza trebuie sa se gandeasca ce durata de viata va avea produsul lor.

"Desi nimeni nu are un glob de cristal, antreprenorul proactiv va controla eventualele probleme sau oportunitati cu planuri clare pentru viitor si va monitoriza dispozitivele pentru a observa indicatori importanti de schimbari", spune Jim Porter, profesor la Widener University's School of Business Administration.

Daca ideea are viata scurta, sunt importante si standardele de pe piata si cat de greu i-ar fi produsului sa se impuna. Ideile bune trebuie sa treaca de bariere inalte pentru a intra pe piata, iar cele bune, dar care nu pot fi patentate, vor fi depasite de concurenta peste noapte.

Cand ideile pot fi puse in practica, antreprenorii trebuie sa isi dea seama daca productia poate fi marita destul de mult. Cele mai bune idei de afaceri contin planuri care pot fi reproduse si invatate, astfel incat productia sa nu depinda numai de fondatorul afacerii. "Daca tu esti afacerea in sine, atunci nu ai pornit o afacere cu adevarat, ci ti-ai creat un loc de munca pentru tine", a declarat Susan Wilson Solovic, CEO al unei retele online din St Louis.

Cat costa?

De asemenea, ideea trebuie sa fie insotita si de o estimare a costurilor, iar acestea trebuie sa fie cat mai atractive pentru public. Multi dintre cei cu idei marete uita sa faca si calculele pentru a vedea ca produsul lor incredibil va fi acceptat de cumparatori. "Poate sa fie un motiv pentru care nimeni nu face deja ceea ce ai vrea tu - nu fac bani din asta", a mai spus Solovic.

O alta intrebare la care trebuie sa raspunzi inainte sa pornesti la drum este "de cati bani e nevoie pentru a pune afacerea pe picioare?". Antreprenorii au primit foarte rar finantare din partea bancilor, iar actualul mediu financiar face acest lucru si mai complicat.

Intotdeauna, afacerile au pornit cu bani de la parinti si prieteni, asa ca trebuie cautata o idee mai ieftina daca costurile estimate sunt prea mari.

Cat de mare este piata? Daca planul de afaceri spune ca profitul vine dupa ce 60% din piata cumpara produsul, atunci planul nu e realist. Ideile bune de afaceri aduc profit chiar si cand se adreseaza unui numar mult mai mic de consumatori - aproximativ 5-10%.

Ideea se va transforma intr-o afacere sau va ajuta afacerea altcuiva? Multe dintre ideile bune sunt folositoare pentru produse care exista deja - de exemplu o aplicatie pentru Windows sau Photoshop - dar nu sunt bune pentru afaceri. Acelasi lucru s-a intamplat si cu suporturile de pahare din masini.

Una dintre cele mai importante idei este "ai da banii pe ea daca nu ar fi ideea ta?", atrage atentia Michael Bechara, director la Granite Consulting Group. Antreprenorii cu o idee de afaceri trebuie sa se supuna singuri acestui test si sa se gandeasca ce ar face daca cineva ar veni cu acea idee la ei.

Daca ideea de afaceri a trecut toate testele, invata sa o vinzi cat mai clar si cat mai repede. Poti sa explici in 20 de secunde de ce e cea mai buna? Pentru studentii la scolile de business este o adevarata provocare sa faca acest lucru si putini ajung la un nivel suficient de bun de claritate pentru a convinge ca afacerea lor e cea mai buna.

Apple încetinește producția de Vision Pro după vânzările modeste din Statele Unite ale Americii
Apple încetinește producția de Vision Pro după vânzările modeste din Statele Unite ale Americii
După ultimele vânzări înregistrate de Apple pentru produsul Vision Pro, casca VR a gigantului tech, se pare că oficialii companiei au luat decizia de a limita producția dispozitivelor....
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
#sfaturi afaceri, #idei afaceri, #consultanta afaceri, #plan afaceri , #idei afaceri