Idei de afaceri ridicole din care s-au castigat ridicol de multi bani

Duminica, 05 Decembrie 2010, ora 08:35
58210 citiri
Idei de afaceri ridicole din care s-au castigat ridicol de multi bani
Foto: Business Insider

Toata lumea are o idee de afaceri care ar aduce milioane, dar putini ii acorda mai multa atentie si o si pun in aplicare. O idee este, insa, singurul lucru de care are nevoie cineva cu spirit antreprenorial pentru a deveni ridicol de bogat.

Cei mai multi asteapta probabil o idee geniala inainte sa actioneze si sa inceapa o afacere. Realitatea arata de fapt ca nu e bine sa astepti si s-ar putea sa ai succes urias cu cea mai simpla idee.

Blogul cu pisici Icanhascheezburger.com vandut cu 2 milioane de dolari e cea mai buna dovada ca nu ai nevoie de ceva extraordinar, scrie Business Insider.

Cea mai banala idee care s-a transformat intr-un business global este Smiley - fata galbena care zambeste. Ea a adus un profit de aproximativ 500 de milioane de dolari, dar cel care a desenat-o nu a castigat decat 45 de dolari pentru ca nu si-a inregistrat creatia. Asa ca imaginati-va ce simte familia lui Harvey Ball cand vede un smiley peste, tot pe strada si la televizor.

Jarvey Ball a desenat primul smiley in 1963 pentru o campanie de PR a companiei de asigurari State Mutual Life Insurance. Dar cine a castigat milioanele daca el nu a primit decat o suma cu dou cifre? E vorba de fratii Bernard si Murray Spain care i-au vazut potentialul si au cumparat dreptul de a folosi desenul pe orice se putea impreuna cu mesajul "Have a nice day".

Fata galbena zambareata a devenit imediat un fenomen national si a facut destul de repede inconjurul lumii. Cei doi frati si-au vandut lantul de magazine in anul 2000 contra sumei de 500 de milioane de dolari. Iar parintele smiley-ului a ramas un filantrop.

Mai degraba stupida decat banala si ridicola este aplicatia iFart pentru iPhone. Nu numai ca Joel Comm s-a gandit ca oamenii ar fi incantati de aplicatia cu flatulenta, dar a stiut si ca vor plati pentru ea. Si a avut dreptate. Aplicatia poate fi descarcata pentru 0,99 de dolari si i-a adus inventatorului ei 400.000 de dolari pana acum.

113.885 de oameni au vrut sa se joace cu cele 26 de sunete inca din primele doua saptamani de cand aplicatia a fost pusa in vanzare. Pana acum a fost descarcata de 600.000 de ori, ceea ce l-a determinat pe comediantul Jimmy Kimmel sa spuna ca si Haiti ar fi salvat daca americanii i-ar acorda atata atentie.

Jucariile Wacky Wall Walker au fost printre cele mai populare jucarii in anii '80, in SUA. Inainte sa devina un fenomen national, Ken Hakuta primise o astfel de jucarie din Japonia, de la mama lui. Fascinat de felul in care acestea coborau ca un paianjen de pe un perete pe care erau aruncate, Ken Hakuta a decis sa cumpere drepturile de comercializare.

In cateva luni dupa ce au intrat pe piata din SUA s-au vandut 240 de milioane de bucati, iar Ken Hakuta a castigat 80 de milioane de dolari. Popularitatea lor a atins apogeul cand au fost introduse ca premiu in cutiile de Kellogg's.

Icanhascheezburger.com a inceput cu poza unei pisici grase despre care Eric Nakagawa si Kari Unebasami spun ca le-a creat o criza de ras de 73 de minute. Ei au scris deasupra pisicii "I can has cheezburger" si au decis sa o arate tuturor. A urmat o serie de poze in care pisici isi primea cheezburger-ul, iar apoi fanii au inceput sa trimita propriile creatii.

Site-ul a ajuns sa aiba 35 de milioane de vizitatori pe luna, iar Eric Nakagawa si Kari Unebasami l-au vandut in 2007 pentru 2 milioane de dolari. Actualul proprietar, Ben Huh, a creat inca sase site-uri de acest fel si a obtinut un contract pentru a scoate o carte ajunsa best-seller.

Slinky este jucaria in forma de spirala care poate sa coboare scarile si pe care am cunoscut-o si noi la inceputul anilor 1990, la aproape 50 de ani de la inventarea ei. Totul a inceput in 1945, cand inginerul naval Richard James a scapat un arc si l-a vazut cum se misca pe podea.

Dupa ce sotia l-a ajutat sa gaseasca un nume amuzant, el a lansat afacerea in Philadelphia. A fost atat de emotionat incat chiar a rugat un prietn sa se prefaca interesat de jucarie si sa devina primul cumparator. A avut o surpriza totusi cand toate cele 400 de jucarii s-au vandut in 90 de minute. De atunci, jucaria de un dolar a adus incasari de 250 de milioane de dolari.

Snuggie este de fapt o patura cu maneci, un fel de halat purtat invers, dar marketingul l-a ajutat pe Scott Boilen sa castige cu ajutorul ei aproximativ 200 de milioane de dolari. Ideea este atat de ridicola incat nici nu poate fi patentata, dar in primul an de la lansare s-au vandut 20 de milioane de bucati. Unii cred ca succesul s-a datorat publicitatii de 10 de milioane de dolari facute la inceputul crizei financiare.

Umorul a fost cel care a asigurat succesul paturii cu maneci, iar reclamele amuzante au devenit virale la acea vreme. La aparitia fenomenului au contribuit inclusiv Jay Leno, Jon Stewart, Whoopie Goldberg sau Ellen DeGeneres.

Inca o metoda de a castiga un milion de dolari a fost site-ul The Million Dollar Homepage. Un student britanic, Alex Tew, a creat in 2005 un site cu un milion de pixeli si si-a propus sa vanda publicitate pentru fiecare pixel cu 1 dolar. A reusit sa o faca in mai putin de un an si jumatate.

Rezultatul este o pagina de Internet cu reclame foarte mici care au cate un URL si un slogan ce apare cand cursorul trece peste ele.

Povestea lui Alex Tew a captat atentia presei si a fost prezentata la BBC, Sky News, in Daily Telegraph, Financial Times, Wall Street Journal si China Daily, printre altele. Cateva sute de site-uri i-au copiat planul de a vindei milioane de pixeli de publicitate, dar ideea nu putea sa functioneze decat o data.

Beanie Babies sunt niste jucarii umplute cu margele, au urechi blanoase si nume haioase precum Patti the Platypus sau Splash the Whale. Jucariile i-au creat lui H Ty Warner un imperiu estimat intre 3 si 6 miliarde de dolari.

Ce este mai remarcabil este modul in care Ty Warner a reusit. El nu a facut nicidoata publicitate pentru jucariile Beanie Babies si nici nu le-a vandut in lanturi de magazine celebre precum Toys-R-Us. Asta a facut ca jucariile sale sa fie mai greu de obtinut si mai dorite. De asemenea, nu a mai produs un model dupa ce stocul se epuiza, iar acest lucru a facut ca cele existente sa fie mai apreciate si valoroase.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
România continuă să fie pe primul loc în UE când vine vorba despre inflație. Un bun exemplu în acest sens reprezintă tarifele din stațiuni, stabilite de hotelieri. Față de anul trecut,...
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Dolj: Şofer înregistrat de radar în timp ce conducea cu viteza de 218 kilometri pe oră pe DN 55 Un şofer din Craiova a rămas fără permisul de conducere pentru 120 de zile după ce a fost...
#idei afaceri succes, #idei afaceri ridicole, #idei afaceri simple , #idei afaceri