Medierea, cea mai buna metoda de rezolvare a conflictelor - Interviu cu Zeno Sustac

Duminica, 10 Martie 2013, ora 10:16
4848 citiri
Medierea, cea mai buna metoda de rezolvare a conflictelor - Interviu cu Zeno Sustac

Desi in Romania se afla inca la inceput de drum, medierea va juca un rol important in degrevarea tribunalelor de numarul mare de procese si in reducerea numarului de conflicte care vor ajunge in instanta, considera Zeno Sustac, vicepresedinte al Consiliului de Mediere. In 2012, numarul medierilor reusite s-a ridicat la circa 10.000, in timp ce numarul mediatorilor este, in acest moment, de circa 5.000.

"Cred ca mediatorii vor face fata cu brio provocarilor si ca urmeaza o perioada in care medierea va avea o ascensiune fara precedent pentru o alta profesie din Romania", spune vicepresedintele Consiliului de Mediere din Romania, intr-un interviu, acordat la finalul conferintei "Avantajele medierii in rezolvarea conflictelor", organizat de ziarul Bursa.

Zeno Sustac, vicepresedinte al Consiliului de Mediere, este una dintre persoanele care de-a lungul timpului au avut o contributie importanta la introducerea, extinderea si reglementarea activitatii de mediere. Cititi, mai jos, interviul cu Zeno Sustac.

Pentru o buna desfasurare a procesului de mediere, este nevoie de mediatori. Cati mediatori autorizati sunt azi in Romania?

Putin peste cinci mii cu drept de libera practica, in conditiile in care in ultima sedinta au fost autorizati opt sute si in penultima sase sute, majoritatea urmand cursurile de formare cu mai multa vreme in urma.

A crescut cererea de autorizari?

A crescut numarul de cereri de autorizare (cei formati anterior acum isi doresc sa se autorizeze), a crescut cererea de cursuri si a crescut mult numarul solicitarilor de mediere.

Cate medieri s-au facut in 2012 in Romania?

Inca nu sunt statistici. Ca ordin de marime, s-au facut in jur de 4.000 de medieri judiciare, pronuntandu-se hotarari judecatoreasti pe baza lor. Cele extrajudiciare sunt mult mai numeroase; ele reprezinta aproape 60-70% din numarul totalul medierilor, deci putem estima ca am avut peste 10.000 de medieri in 2012. Pentru comparatie, in 2011 am avut 2.550 de medieri conform statisticilor CSM.

Vorbesc de medieri reusite, care s-au incheiat cu acorduri de mediere. Numarul de medieri din 2012 este unul normal daca ne raportam la alte state, in conditiile in care in Romania suntem totusi la inceput si nu exista obligativitatea recurgerii la mediere.

Credeti ca in momentul de fata exista un numar suficient de mediatori care sa faca fata unui eventual val de cereri de participare la sedintele obligatorii si gratuite de informare privind medierea?

In acest moment, avem peste cinci mii de mediatori autorizati iar ritmul de autorizare este extrem de alert (estimez ca pana in luna august, cand intra in vigoare sanctiunea inadmisibilitatii vor fi in jur de sapte mii de mediatori autorizati). Sunt multi care au urmat cursurile de formare cu mai multa vreme in urma si abia acum decid ca e timpul sa intre in profesie. Raspunsul este da, fara niciun dubiu.

Numarul mediatorilor se apropie incet, incet de jumatate din numarul avocatilor. Poate pana la finalul anului numarul mediatorilor va fi jumatate din numarul avocatilor. Cand vom avea o paritate intre numarul mediatorilor si numarul avocatilor vom avea o acoperire mai mult decat suficienta.

In afara de cursurile autorizate de formare a mediatorilor mai exista si alte posibilitati de formare? De exemplu, programe de master?

Da. Exista programe de master, in jur de zece la nivel national. Niciunul din aceste programe nu insista pe partea practica, ci pe cea teoretica si nu se pliaza pe standardul de formare a mediatorilor, deci la finalul lor nu se dobandeste calitatea de mediator. Exista chiar si programe doctorale in domeniul medierii in Romania.

Se poate trai din mediere, depinde cat te implici

Credeti ca un mediator poate trai astazi numai din mediere?

Raspunsul pe care l-as fi dat in urma cu putine luni ar fi fost ca nu poate. Incepand din acest moment raspunsul meu este da. Tinand cont de cresterea solicitarilor de mediere (nu de informare gratuita) care a intervenit dupa 15 februarie, datorita popularizarii medierii prin mijloace legislative, raspunsul meu este ca un mediator poate trai exclusiv din veniturile obtinute din mediere.

Depinde foarte mult si de masura in care oamenii se implica in acest domeniu...

Cu siguranta. Nimeni nu iti aduce cazuri de mediat. Medierea este insa o profesie vocationala, reputationala, in care conteaza brandul personal si profesional. Degeaba merge medierea pentru ca este foarte posibil ca un coleg sa faca 300 de medieri pe an, iar unul care nu se implica sa nu faca niciuna.

In Romania, avem o lege a medierii, legea 192 din 2006, care a fost imbunatatita prin legea 115 din 2012, a carei prevedere principala pentru incurajarea medierii era obligativitatea participarii la sedinta gratuita de informare despre avantajele medierii. Initial, prevederea trebuia sa intre in vigoare in mod diferentiat pe 1 octombrie 2012 si pe 9 ianuarie 2013, dupa care au intervenit niste amanari. Care sunt motivele acestor amanari, in opinia dvs?

Nu vreau sa fiu subiectiv. Mi-as fi dorit sa nu intervina aceste amanari si din 9 ianuarie forma legii de atunci sa fie transpusa in practica. Sigur ca a fost vorba de corelarea cu noile Coduri. Dar din perspectiva medierii, data de 9 ianuarie 2013 fusese fixata initial fara nicio corelare cu noul Cod de Procedura Civila intrucat nu adauga nimic la acesta; din contra, era un demers firesc si normal pentru orice societate pragmatica.

Ulterior, la nivel de factori decizionali, s-a adus in discutie varianta corelarii cu aceste Coduri care urmau sa intre in vigoare, dar avand in vedere ca de-a lungul timpului, intrarea in vigoare a acestor coduri s-a amanat de foarte multe ori, uneori sine die, eu nu as lega un act normativ care priveste medierea de o data posibila de intrare in vigoare a acestor Coduri.

Pe de alta parte, ma intereseaza foarte mult legea privind degrevarea instantelor. Din nefericire, constat ca legiuitorul a identificat mijloace exclusiv contencioase de degrevare a instantelor, intelegand sa vina cu solutii de natura tehnica, de natura functionala in interiorul instantelor.

Medierea ar putea fi principala modalitate de degrevare reala pentru ca, in conditiile in care avem 3 - 4 milioane de procese pe rol, s-ar putea rezolva prin mediere circa 500.000 dintre acestea. De aceea, nu inteleg de ce in aceasta lege de degrevare a instantelor nici macar nu se aminteste de mediere, in conditiile in care avem recomandari si directive europene si in care exista un trend la nivel european de orientare catre mediere.

Comisia Europeana vede medierea ca fiind solutia salvatoare pentru justitiabili si potentialii justitiabili la acest moment in Uniunea Europeana.

Totul tine de ce sunt dispus sa fac pentru mine

In afara de aceste probleme care tin de reglementari, credeti ca ar mai fi elemente care sa influenteze sau sa afecteze extinderea medierii ca modalitate alternativa de rezolvare a conflictelor ?

Sa afecteze, sub nicio forma.In schimb, sunt lucruri care ar putea fi imbunatatite.

Oamenii stiu ce inseamna medierea, care sunt avantajele ei? Am auzit oameni intreband: "daca vin la mediere si partea cealalta nu respecta acordul de mediere ce fac ? Ajung tot in instanta?"

Totul tine de pragmatism, de ceea ce sunt dispus sa fac pentru mine. Poate ca asta este intrebarea principala in mediere: ce sunt dispus sa fac pentru mine? Pentru mine, nu pentru celalalt.

Exista in momentul de fata niste intentii privind modul de organizare a institutiei medierii? Inteleg ca se intentioneaza o descentralizare a organizarii.

Este in discutie o astfel de varianta. De cateva luni este de interes, urmeaza sa se ia o decizie la nivelul corpului profesional, sa se gaseasca o cale benefica pentru toti. Scopul este sa creasca vizibilitatea mediatorilor in judete, in anumite regiuni - cu implicarea lor, bineinteles.

In majoritatea cazurilor, magistratii sustin medierea

Care este, in momentul de fata, atitudinea oamenilor din sistemul de justitie fata de mediere ? Eu am un exemplu: la inceputul anului presedintele Tribunalului Arges a invitat mediatorii la o intalnire unde oamenii s-au cunoscut si au discutat diverse lucruri care tin de viitoarea lor colaborare. Cu aceasta ocazie, Tribunalul Arges a pus la dispozitia mediatorilor un spatiu, lucru care s-a intamplat ulterior si la Tribunalul Pitesti. Se intampla asa ceva si in alte locuri?

Se intampla in multe judete, dar nu in toate. Exista si abordari ale magistratilor de o alta factura, vis a vis de viziunea lor proprie despre mediere. Unii cred in eficacitatea si eficienta medierii, altii nu.

In majoritatea cazurilor, magistratii se implica, sustin si recomanda medierea, dar exista si exceptii. Mi-a fost relatata o situatie din tara in care un magistrat, in momentul in care partile s-au prezentat in instanta cu acordul de mediere, a aruncat acordul de mediere si a spus "eu nu cred in prostia asta, la mine sa nu veniti cu acord de mediere".

Sigur, e un caz izolat, astept mai multe informatii pentru a vedea, in calitate de membru al Consiliului de Mediere, ce masuri sunt necesare de intreprins in acest sens. Pentru ca o parere personala a unui magistrat nu are cum sa fie o scuza pentru neaplicarea unui text de lege care le permite partilor sa isi solutioneze disputele prin mediere. Mai mult decat atat, textul de lege incurajeaza partile sa faca aceste demersuri!

Cred ca medierea va avea o evolutie fara precedent in Romania

Am citit zilele trecute un material foarte interesant scris de dumneavoastra despre arta medierii si va dau dreptate: mediatorii trebuie sa se concentreze pe calitatea prestatiei lor. Si eu resping ideea de angrosist de medieri. In conferinta organizata de Bursa, a fost ridicata aceasta problema, avertizarea fiind: atentie, sa nu ajungeti in situatia de a fi ca niste flasnetari, adica sa faceti medieri pe banda rulanta.

Nu este in mod obligatoriu o comparatie inspirata. Pe viitor, as evita astfel de formulari si le recomand si altora sa o faca. Sigur, exista un risc si anume acela de a gandi in criterii cantitative si nu calitative. Important este ca cei care au parcurs procedura medierii, adica partile, sa plece multumiti de ce s-a intamplat in mediere si sa priveasca medierea ca pe o posibila prima optiune viitoare in caz de aparitie a unor conflicte.

Miza in mediere nu este de a avea un numar foarte mare de medieri, ci ridicarea standardelor profesionale ale fiecarui mediator si aceasta miza nu trebuie sa fie impusa de cineva (Consilliul de Mediere, legislatie). Doar asa vom reusi sa crestem ca profesie: in momentul in care vom constata noi din necesitate, din medierile desfasurate, ca trebuie sa facem din punct de vedere profesional o continua investitie in noi, in dezvoltarea noastra personala.

Nu este sub nicio forma un semnal de alarma, dar eu insist ca medierea este o profesie vocationala si doar in momentul in care incepi sa citesti vezi cate lucruri interesante poti sa descoperi in profesia asta. Fiind un domeniu multidisciplinar cuprinde si negociere si comunicare si psihologie, o parte juridica ce trebuie cunoscuta de orice mediator, sociologie si nu in ultimul rand o cultura generala solida.

Care credeti ca este viitorul medierii in Romania?

In luna decembrie a avut loc la Bruxelles o conferinta pe tema justitiei in perioada de austeritate. Mesajul final a fost unul foarte clar: medierea este o solutie de luat in calcul de fiecare potential justitiabil din Uniunea Europeana, in special in aceasta perioada de austeritate. In sustinerea acestei idei au venit practic reprezentantii tuturor statelor.

Eu sunt convins ca si in Romania medierea va juca un rol important in degrevarea tribunalelor de numarul mare de procese si in reducerea numarului de conflicte care vor ajunge in instanta si ca mediatorii vor face fata cu brio provocarilor. Si inca ceva, urmeaza o perioada in care medierea va avea o ascensiune fara precedent pentru o alta profesie din Romania.

Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Sergiu Vasilescu, unul dintre cei mai cunoscuți avocați din România, specializați în fiscalitate, respectiv în crypto, avertizează cu privire la pericolul iminent cu care se vor confrunta...
România, a șasea cea mai scumpă energie electrică pentru consumul casnic din UE, calculat la standardele puterii de cumpărare
România, a șasea cea mai scumpă energie electrică pentru consumul casnic din UE, calculat la standardele puterii de cumpărare
România a raportat în a doua parte a anului trecut un preț la energie electrică pentru uz casnic de 19,1 euro la 100 kWh, între ultimele cinci cele mai reduse din UE. Pe de altă parte,...
#Zeno Sustac interviu mediere, #mediere conflicte procese, #mediator meserie autorizare , #idei afaceri