Motive pentru care sa pornesti o afacere

Duminica, 13 Februarie 2011, ora 08:30
10388 citiri
Motive pentru care sa pornesti o afacere
Foto: napleschamber.org

Criza financiara a transformat viata micilor afaceristi intr-un cosmar, iar perioada in care ne aflam e una dintre cele mai nefericite pentru a avea o firma. Totusi, oricat de dura ar fi realitatea, asta nu inseamna ca antreprenorii ar trebui sa iasa la pensie.

Chiar daca viitorul va fi cu siguranta mai bun, momentul pentru pornirea unei afaceri nu trebuie amanat nici macar pentru luna viitoare. Business Insider are 12 motive pentru care acum e cel mai bun moment pentru un startup.

In primul rand, e distractiv. Uneori o sa fie ingrozitor de greu, dar chiar si asa o sa fie o perioada extraordinara si o aventura pe care nu o vei uita niciodata indiferent ca vei avea sau nu succes. Americanii spun ca oricine ar trebui sa incerce sa fie un star rock o data in viata, dar si antreprenoriatul este la fel. Macar pentru aventura.

Un alt motiv pentru care merita sa incepi o afacere este ca iti ofera posibilitatea sa construiesti ceva din nimic. Putine joburi iti ofera puterea sa transformi in realitate o idee pornita pe un servetel sau pe un fisier in Photoshop si sa ajunga la milioane de oameni. Asta nu se putea face acum 20 de ani, dar acum e posibil oriunde.

In acelasi timp, iti vei face contacte pretioase si prieteni pe care ii vei pastra toata viata deoarece numai un antreprenor intelege prin ce trece un alt antreprenor.

De asemenea, e mult mai usor si pentru ca ai mai multe informatii la dispozitie. Inainte era o lume inchisa, un club elitist si trebuia sa platesti foarte mult pentru a ajunge la seminarii unde aflai secretele antreprenoriatului. Acestea inca exista, dar oamenii pot invata acum si din experienta celor care au reusit sau au gresit inaintea lor. Internetul e plin de sfaturi, iar toate cunostintele oamenilor de afaceri sunt gratis si la un click distanta.

In plus, totul e mai ieftin datorita Internetului si a aplicatiilor online. In urma cu cativa ani ai fi cheltuit o avere pe computere si software pentru a avea o firma. Cateva sute de euro ar fi costat numai programele de baza pe care trebuie sa le ai pe un computer, in timp ce unele cu adevarat importante pentru business ajungeau si la mii de euro. Astazi avem programe "open source" si aplicatii "in cloud" pe care le putem folosi pe gratis.

Locul nu mai este important. In zilele noastre poti sa-ti conduci afacerea din orice loc de pe glob si poti pastra legatura cu clientii din toata lumea cu ajutorul aplicatiilor online. Intalnirile "face to face" sunt intotdeauna mai bune, dar este mult mai usor sa zbori intr-un alt loc la fiecare 2 luni decat sa fii tot timpul in miscare.

Si publicitatea este mai usor de facut pentru ca poti atrage atentia presei. Daca o firma obisnuita trebuie sa dea mii de euro pe luna pentru un PR bun, un produs bun poate ajunge imediat la public. Chat Roulette nu este un business extraordinar, dar este un exemplu pentru atentia pe care o companie o poate atrage peste noapte.

Si banii investiti se recupereaza mai repede, asa ca se poate trai si dintr-un startup. In trecut, era nevoie de ani de zile de pierderi inainte sa ajungi la break even si in cele din urma sa te poti intretine din propria afacere. Pentru deschiderea unei firme trebuia sa pui deoparte bani si sa faci si credite. Astazi, insa, investitiile sunt mult mai mici dupa cum am vazut mai sus.

Daca ai totusi nevoie de bani, finantarea se obtine mai rapid tocmai pentru ca o afacere nu mai are nevoie de sume foarte mari pentru a se dezvolta. Deoarece antreprenorii au nevoie de mai putin, si investitorii se gasesc mai usor. De asemenea, intelegerile se incheie mai repede si cu mai putine conditii.

In plus, e mai putin riscant si nu vei plati prea mult daca gresesti. In zilele noatre nu mai e nevoie sa investesti multi bani si timp inainte sa iti dai seama ca afacerea nu va merge, ci ai nevoie de mai putin de 60 de zile. Daca vezi ca nu ai succes, atunci incearca altceva.

Chiar daca un nivel de risc ramane totusi, un job traditional nu este cu mult mai sigur in actualele conditii economice. Sunt oameni incantati de locurile lor de munca si au salarii bune, dar asta nu inseamna ca lucreaza intr-o companie sigura. Chiar si cele mai mari companii din SUA s-au prabusit peste noapte si au inceput sa dea afara pe oricine. Propria afacere iti asigura cel putin supravietuirea si iti permite sa pastrezi controlul. Nu poti fi concediat, ci ajungi in situatii in care trebuie sa lupti mai mult pentru a-ti reveni.

Si chiar daca vei pierde, gandeste-te ca mai rau de atat nu se poate. Atunci cand afacerea merge in jos, poti sa te reorientezi si sa porneste intr-un alt domeniu sau poti sa-ti cauti un job intr-o companie in care crezi. Perioada in care ti-ai condus propria firma este o experienta importanta in CV.

ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
#motive afaceri, #sfaturi afaceri, #idei afaceri, #afaceri succes , #idei afaceri