Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Capcanele ajutoarelor de minimis: Cum iti pot aduce falimentul cei 100.000 de euro de la stat

Marti, 14 Ianuarie 2014, ora 16:47
4382 citiri
Capcanele ajutoarelor de minimis: Cum iti pot aduce falimentul cei 100.000 de euro de la stat

Noul sistem al ajutoarelor de minimis prezinta multiple avantaje pentru economia romaneasca, insa, in acelasi timp, exista posibilitatea ca firmele care nu isi realizeaza cum trebuie toate calculele sa iasa pe pierdere, atrag atentia specialistii.

"Noul sistem al ajutoarelor de minimis stimuleaza productia, ceea ce constituie un lucru bun pentru economia romaneasca; in acelasi timp, se 'premiaza' angajarea absolventilor de invatamant superior, iar acest lucru este din nou pozitiv, avand in vedere rata mare a somajului in randul tinerilor sub 25 de ani", a afirmat Mirela Serban, managing partner R&M Audit Contabilitate.

Cum pot IMM-urile sa obtina 100.000 de euro de la stat

Insa, deoarece unui proiect ii trebuie minimum 60 de puncte pentru a fi eligibil, crearea unui numar de 4-5 locuri de munca este cumva implicit obligatorie pentru a putea cumula punctajul care sa permita obtinerea fondurilor.

Cum pot iesi in pierdere firmele

"Aici pot sa apara capcane pentru unele firme care, dorind atat de mult sa primeasca ajutoarele, nu isi realizeaza cum trebuie toate calculele, iar in final ar putea iesi pe pierdere cu un astfel de proiect", a adaugat Mirela Serban.

Ajutorul de minimis poate fi de maximum 100.000 de euro pentru o firma, iar finantarea trebuie directionata catre activele prevazute in proiect.

Ca exemplu de calcul, consultantii R&M Audit Contabilitate considera o firma care acceseaza ajutorul de minimis creeaza cinci noi locuri de munca si are costuri lunare de 2.500 lei pe luna per angajat, costuri care includ salariul, taxele si cheltuielile de regie aferente; timp de trei ani si jumatate, acestea cumuleaza 525.000 lei pentru cei cinci noi angajati, adica aproximativ 116.000 de euro.

Daca firma a accesat un ajutor de minimis de 100.000 de euro, atunci acesti bani trebuie investiti in utilaje sau alte active corporale (banii nu pot fi folositi pentru a achita obligatii fata de angajati si nici cheltuieli curente).

In consecinta, proiectul aferent trebuie sa produca o valoare de minimum 116.000 de euro in perioada considerata in exemplul dat pentru ca firma sa poata achita cheltuielile estimate anterior privind noii angajati.

"In exemplul considerat, abia daca proiectul produce peste acest plafon putem incepe sa discutam macar si despre profitul care poate fi obtinut in urma acestui efort... Companiile trebuie sa realizeze foarte corect toate proiectiile financiare si sa aprecieze foarte bine conditiile de piata, de concurenta etc., altfel ajutorul de minimis poate aduce falimentul", a precizat Mirela Serban.

C.S.

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#capcane ajutoare de minimis, #conditii schema minimis firme, #finantare stat IMM , #IMM