Scandal pe minimis: Firmele cer demisia lui Daniel Chitoiu - Care sunt acuzatiile aduse ministrului Finantelor

Vineri, 30 August 2013, ora 13:09
3005 citiri
Scandal pe minimis: Firmele cer demisia lui Daniel Chitoiu - Care sunt acuzatiile aduse ministrului Finantelor
Foto: Realitatea Tv

O asociatie non-profit cere demisia ministrului Finantelor, Daniel Chitoiu, pentru suspiciunile de frauda in cazul depunerii proiectelor pentru obtinerea unor ajutori de minimis ale IMM-urilor si pentru ca nu a luat masuri concrete pentru a rezolva situatia.

"Agentia Romana de Consultanta multumeste tuturor, miilor de IMM-uri si mass-mediei, care au sprijinit si prezentat demersul de a anula sesiunea de inscriere on-line a cererilor de acord pentru finantare in baza H.G. nr. 274/2013, organizate in data de 28.08.2013. Aceasta reusita comuna este in interesul general, al cetatenilor, care doresc un management profesionist si transparent din partea autoritatilor statului.

Urmare a suspiciunilor de frauda si a recunoasterii lipsei de profesionalism din Minister de catre ministrul finantelor, solicitam demisia ministrului Daniel Chitoiu si a celor implicati in organizarea procesului de umilire a societatilor comerciale din Romania", a declarat presedintele organizatiei, Laura Zainescu, intr-un comunicat remis Ziare.com.

Ea a precizat ca va organiza luni o conferinta de presa, in care va prezenta analiza celor 714 societati comerciale care au fost inregistrate on-line.

Chitoiu zice, dar nu face

Ministrul Finantelor, Daniel Chitoiu, a spus ca va anula procesul si ca va organiza o noua sesiune de depunere a proiectelor, insa nu a luat nicio masura in acest sens.

Astfel, de pe site-ul MFP nu au fost retrase lista cu firmele care au reusit sa isi trimite cererile, adresa la care se poate face acest lucru si nici macar nu a iesit cu o declaratie publica, in afara celei publicate pe adresa oficiala a ministerului, pentru a anunta o noua data.

Scandalul pe minimis continua: Amenintari cu instanta si tacerea Ministerului Finantelor

5 minute pentru minimis

IMM-urile sustin ca nu si-au putut inregistra miercuri cererile pe site, si cu toate acestea, lista cu cei aproape 650 de castigatori a fost publicata la doar cateva minute de la terminarea procedurii.

Mai multe firme au contactat redactia Ziare.com pentru a semnala ca sesiunea de inregistrari, desfasurata miercuri dimineata, a durat doar 5 minute si ca in tot acest timp, site-ul Ministerului nu a fost functional.

In plus, atunci cand unii antreprenorii au reusit cu greu sa se conecteze si sa completeze formularul, la incercarea de a-l trimite a aparut o eroare care a blocat finalizarea procesului.

Exista insa si cazuri fericite, astfel ca unii antreprenori au reusit sa isi inscrie proiectul.

Lista finala a proiectelor admise a fost publicata dupa doar 25 de minute. Ea cuprinde 714 proiecte inregistrate, din care 644 au fost admise, ultimul la ora 8:35:41. Sesiunea de inregistrare a inceput la 8:30 si trebuia finalizata la ora 17.00, conform programului initial.

Astfel, in numai 5 minute, Ministerul a inregistrat 714 proiecte si in urmatoarele 20 a si admis 644.

Ce sunt ajutoarele de minimis

Schema de ajutor de minimis se adreseaza firmelor mici si mijlocii care vor sa obtina fonduri de pana la 200.000 de euro de la stat.

Ministerul Finantelor estima anterior ca numarul de companii care solicita ajutor de minimis ar fi ajuns la 2.000, dupa ce Guvernul a aprobat saptamana trecuta majorarea bugetului de la 400 la 500 de milioane de lei pentru acest proiect.

Astfel, ajutoarele de minimis se acorda de la stat IMM-urilor, sub forma de sume nerambursabile in procent de 100% din valoarea totala a cheltuielilor eligibile aprobate spre finantare, in limita valorii maxime de 200.000 euro, echivalent in lei, respectiv 100.000 euro in cazul intreprinderilor care desfasoara activitate in domeniul transportului rutier.

Pentru a beneficia de ajutor de minimis, intreprinderea solicitanta trebuie sa obtina un acord pentru finantare din partea Ministerului Finantelor Publice, cererile de acord pentru finantare fiind inregistrate exclusiv on-line.

C.P.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

China folosește inteligența artificială pentru a influența alegerile din SUA
China folosește inteligența artificială pentru a influența alegerile din SUA
Potrivit unui raport recent publicat de Microsoft Threat Analysis Center (MTAC), atât China cât și Coreea de Nord intensifică eforturile de a influența procesul electoral din Statele Unite ale...
Elon Musk vrea să-i taxeze pe utilizatorii care postează și dau ”like-uri”
Elon Musk vrea să-i taxeze pe utilizatorii care postează și dau ”like-uri”
Elon Musk, cunoscut pentru abordările sale inovative și adesea controversate în tehnologie, a avut în vedere transformarea platformei de social media Twitter, acum redenumită X, într-un...
#scandal minimis demisie Daniel Chitoiu, #scandal minimis demisie ministrul Finantelor, #scandal minimis, #firme scandal minimis , #IMM