Videanu: 2011 va fi anul relansarii economice pentru IMM-uri

Joi, 05 August 2010, ora 19:42
1232 citiri

Anul 2011 ar putea reprezenta un an al relansarii economice pentru sectorul intreprinderilor mici si mijlocii si al cooperatiei, a declarat, joi, ministrul Economiei, Adriean Videanu, la conferinta internationala de lansare a Strategiei guvernamentale pentru dezvoltarea sectorului IMM pana in 2013.

"Scopul strategiei il constituie punerea in aplicare a doua obiective. In primul rand, sprijinirea IMM-urilor pentru iesirea din criza si aceasta vizeaza perioada 2010-2011, iar apoi - pentru anii 2011-2013 - dezvoltarea sectorului. Tinta noastra este ca 2011 sa fie anul relansarii economice, chiar daca acesta va fi un moment de inflexiune pe curba iesirii din criza si de reluare a cresterii economice. Credem, pe baza tuturor evaluarilor facute de autoritatile romane si organismele internationale, ca sunt premise ca 2011 sa reprezinte anul reluarii, al relansarii cresterii economice in Romania, prin inteligenta, dezvoltare durabila si care sa asigure coeziunea sociala", a declarat Adriean Videanu.

Elaborarea strategiei guvernamentale pentru dezvoltarea sectorului IMM pana in 2013 este un proiect finantat prin Programul Operational Dezvoltarea Capacitatii Administrative 2007-2013, in valoare de 3,489 miliarde de lei. Valoarea eligibila nerambursabila asigurata de Fondul Social European (FES) este de 85 la suta, respectiv de 2,965 miliarde de lei, iar contributia statului roman se ridica la 532.356 lei.

Proiectul este derulat de MECMA, pe o perioada de 18 luni (aprilie 2009 - octombrie 2010), cu sprijinul consortiului format din firmele de consultanta KPMG Romania SRL - liderul asocierii, si Finas Consulting SRL.

Dintre masurile cu impact semnificativ pana in 2013 asupra dezvoltarii sectorului IMM, liderul proiectului, Florin Banateanu, director KPMG, a amintit cresterea cu 15 la suta a numarului IMM-urilor beneficiare ale schemelor de finantare si sustinerea, multiplicarea capitalului privat de risc prin participarea la crearea unui proiect-pilot de fond de capital de risc. Fondul isi propune finantarea a aproximativ 20 de investitii pe an, valoarea medie fiind de 1,5 milioane de euro.

Oficialul KPMG a mai aratat ca, prin aplicarea strategiei, numarul de locuri de munca nou create in microintreprinderi va creste cu 20 la suta, iar pentru consolidarea sistemului de fonduri de garantare pentru IMM-uri va fi recapitalizat Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM) cu circa 1,6 miliarde de euro, pana in 2013.

Strategia pentru dezvoltarea sectorului IMM va fi supusa in urmatoarele 30 de zile unui 'acord fin' intr-o ultima consultare publica, dupa cum a spus ministrul Videanu, pentru ca apoi sa fie inaintata spre aprobare guvernului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
Compania multinațională de inginerie Bosch a inaugurat marți, 23 aprilie, cel de-al doilea birou din Cluj-Napoca, în cadrul centrului său de inginerie. La nivel de grup, Bosch a anunțat, la...
Petrom va testa la Petrobrazi o instalație de captare și utilizare a carbonului. Care sunt mizele pentru reducerea emisiilor de carbon
Petrom va testa la Petrobrazi o instalație de captare și utilizare a carbonului. Care sunt mizele pentru reducerea emisiilor de carbon
OMV Petrom va testa la rafinăria Petrobrazi o nouă tehnologie de captare și utilizare a carbonului, începând cu luna iunie, arată un comunicat de presă al companiei. Testele sunt parte...
#Adriean Videanu IMM, #relansare economica IMM , #IMM