Ziare.com

Vrei sa-ti incepi o afacere? Vezi cum poti sa iei cei 10.000 de euro de la Guvern

de Alexandru Toreanik
Marti, 01 Martie 2011, ora 13:05

   

Vrei sa-ti incepi o afacere? Vezi cum poti sa iei cei 10.000 de euro de la Guvern
Tinerii care vor sa porneasca o afacere si au o idee buna pot primi acum pana la 10.000 de euro daca isi depun planul in Programul de sprijinire a debutantilor.

Banii nu se ofera, insa, oricui, iar conditiile de finantare sunt destul de stricte. Proiectul Guvernului explica foarte clar cine poate sa ceara banii si in ce domenii nu are voie sa ii investeasca.

Potrivit Ghidului Solicitantului, pot beneficia de prevederile Programului intreprinzatori debutanti care au capacitate juridica deplina de exercitiu si au varsta de pana la 35 de ani, impliniti cel mai tarziu in ziua inregistrarii cererii de inmatriculare a societatii, si sa fie prima data cand infiinteaza o firma.

In plus, acestia nu trebuie sa fi fost vreodata actionari, asociati sau membri ai organelor de conducere din cadrul unei intreprinderi constituite in spatiul economic european.

Pentru incadrarea in program, microintreprinderea trebuie sa fie o societate comerciala cu raspundere limitata-debutant (SRL-D), care functioneaza pe durata nedeterminata, in conditiile Legii nr. 31/1990, sa se incadreze in categoria microintreprinderilor in conditiile Legii nr. 346/2004 privind stimularea infiintarii si dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii, sa fie infiintata de un intreprinzator debutant, ca asociat unic, sau de cel mult 5 intreprinzatori debutanti asociati si are in obiectul de activitate cel mult 5 grupe de activitate prevazute de clasificarea activitatilor din economia nationala in vigoare.

Agentia pentru Implementarea Proiectelor si Programelor pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii acorda intreprinzatorilor debutanti o alocatie financiara nerambursabila reprezentand cel mult 50% din valoarea totala a cheltuielilor eligibile aferente planului de afaceri, dar nu mai mult de 10.000 euro.

De asemenea, intreprinzatorii primesc si garantii pentru creditele contractate de "SRL-D" in vederea realizarii planurilor de afaceri acceptate de Agentie pana la cel mult 80% din valoarea creditului solicitat, in limita sumei de 80.000 euro. Se acorda si o scutire de la plata contributiilor de asigurari sociale datorate de angajatori pentru veniturile aferente timpului lucrat de cel mult patru salariati, angajati pe perioada nedeterminata si o scutire de la plata taxelor pentru operatiunile de inmatriculare efectuate la Oficiile Registrului Comertului, pentru inregistrarea microintreprinderii.

Ce nu ai voie sa faci cu banii de la Guvern

Firmele nu se pot inscrie in Programul pentru acordarea celor 10.000 de euro daca au ca obiect de activitate intermedierile financiare si asigurarile, tranzactiile imobiliare, jocurile de noroc si pariurile, productia sau comercializarea de armament, munitii, explozibili, tutun, alcool, substante aflate sub control national, plante, substante si preparate stupefiante si psihotrope.

In plus, nu vor primi fonduri in cadrul Programului de sprijinire a debutantilor firmele cu activitati excluse de normele europene pentru care nu se poate acorda ajutor de stat, cum ar fi pescuitul si agricultura, productia primara a produselor agricole, procesarea si marketingul produselor agricole, exportul catre state terte sau state membre.

Nu pot participa la program nici cei care primesc ajutoare pentru utilizarea produselor nationale in detrimentul celor importate, ajutoare destinate agentilor economici care activeaza in sectorul carbonifer sau cei care primesc ajutoare pentru achizitionarea vehiculelor de transport rutier de marfa acordate agentilor economici care au ca obiect de activitate prestarea de servicii de transport rutier de marfa contra cost.

Mai mult, banii nu pot fi folositi pentru rambursarea imprumuturilor bancare existente, obligatiile exigibile de plata a impozitelor, taxelor si datoriilor la bugetul general consolidat si la bugetele locale, taxa pe valoarea adaugata, dobanda si alte comisioane aferente creditelor, cheltuielile de leasing, dezafectarea centralelor nucleare, achizitia de echipament second-hand, amenzi, penalitati si cheltuieli de judecata.

Cum poti sa folosesti banii dati de Guvern

Investitiile acceptate in cadrul Programului de sprijinire a debutantilor trebuie sa fie in active corporale sau necorporale, pe o perioada determinata, in scopul realizarii unor obiective clare, concrete si reale, se mai arata in Ghidul Solicitantului.

Investitiile in active corporale se refera la terenuri pentru constructii sau amenajare efectuate in cadrul proiectului, constructii pentru desfasurarea activitatii pentru care s-a solicitat finantarea, achizitionarea de spatii destinate realizarii activitatii, achizitionarea de mobilier pentru dotarea spatiilor, echipamente tehnologice, masini, utilaje si instalatii de lucru, aparate si instalatii de masura, control si regleare, tehnica de calcul etc.

De asemenea, se permite achizitia de mijloace de transport, cu exceptia celor de transport rutier de marfuri solicitate de intreprinderile care efectueaza transport rutier de marfuri in numele tertilor.

Investitiile in active necorporale se refera la brevete, licente, marci comerciale si alte drepturi si active similare (francize, etichetare ecologica etc).

Pot fi acoperite si costurile de infiintare a firmei, de achizitie a marfurilor, de contabilitate si consultanta, dar acestea din urma nu pot depasi 10% din valoarea totala eligibila a proiectului. Sunt suportate, de asemenea, si costurile legate de incalzire, gaz, electricitate, curatenie, reparatii, asigurare, apa, canal, gunoi, punerea in functiune a echipamentelor sau chirii.

Solicitantul mai trebuie sa faca si dovada detinerii in proprietate a terenului pe care urmeaza sa se realizeze constructia sau a detinerii unui contract de concesiune ori inchiriere a terenului respectiv, valabil pe o perioada de minimum 5 ani de la finalizarea investitiei.

Pentru a fi incluse in investitia eligibila, activele corporale si necorporale trebuie sa ramana in proprietatea microintreprinderii "S.R.L.-D." care a beneficiat de ajutor de stat cel putin 3 ani, sa fie considerate active amortizabile, sa fie achizitionate in conditii de piata si sa fie incluse in categoria activelor proprii ale microintreprinderii "S.R.L.-D.". De asemenea, trebuie sa ramana in locatia acesteia pentru cel putin 3 ani si sa fie utilizate pentru derularea activitatii finantate.

Cum te inscrii in program pentru a primi

Inregistrarea microintreprinderii "S.R.L.- D." la Oficiile registrului comertului s-a inceput deja, de pe data de 11 februarie, iar ulterior trebuie parcurse mai multe etape. Mai intai, intreprinzatorul debutant are obligatia sa ataseze in sustinerea cererii de inregistrare a microintreprinderii la Registrul Comertului documentele pentru aprobarea normelor metodologice privind modul de tinere a registrelor comertului, de efectuare a inregistrarilor si de eliberare a informatiilor, precum si declaratia pe propria raspundere.

Dupa inmatricularea la Registrul Comertului a microintreprinderii, ONRC va transmite catre Agentie, pe cale electronica, datele aferente acestor inregistrari. Apoi, Agentia transmite institutiilor implementatoare, pe baza protocolelor de colaborare, datele aferente inregistrarilor precum si modificarile generate de situatiile financiare semestriale si anuale pe perioada functionarii microintreprinderii.

In termen de 10 zile lucratoare de la infiintare, microintreprinderea trebuie sa notifice prin posta electronica Oficiul Teritorial pentru I.M.M. si Cooperatie (O.T.I.M.M.C.) al Agentiei in a carui raza teritoriala isi are sediul, in vederea luarii in evidenta.

Intre Agentie si organizatiile ori institutiile de drept privat (institutii de credit) se incheie o conventie de colaborare in baza caruia se va trece la derularea programului respectiv. Institutia de credit selectionata are calitatea de agentie de implementare a ajutoarelor acordate, pentru a caror derulare incheie conventii de colaborare cu Agentia.

Inscrierea in program este continua si se face on line pe site-ul aippimm.ro sau direct pe linkul programenationale2011.aippimm.ro.

Pentru participarea la programul pentru stimularea infiintarii si dezvoltarii microintreprinderilor de catre intreprinzatorii tineri, fiecare solicitant trebuie sa se inregistreze cu user si parola. Dupa inregistrare se completeaza online planul de afaceri si se incarca documentele insotitoare.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 13384 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
6 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Asta e gluma zilei!

Trebuiau sa astepte 1 Aprilie!

 

DA - 5000 dai SPAGA sa iti aprobe proiectu la GUVERN

Si 5000 SPAGA la Sucursala P.D.L. din judetul de care aparti..
Iar daca nu ai carnet de mebru de partid PORTOCALIU esti plimbat pe drumuri de te lesi pagubas de afacere...

Tie iti vine raspuns ca nu sa aprobat proiectul , iar proiectul iti este FURAT de CLANUL INTERLOP al P.D.L.-istilor...

Personal cunosc un astfel de caz...

 

Adevarul sta pitit

Daca stii un caz de ce nu il faci public?

Este singura sansa de a te apara concret. Asa... credibilitatea cand spui ca s-a furat un proiect este cel mult nula.

Nu asteptati sa va faca altcineva dreptate. Scrie un articol despre asta cu nume si date concrete daca nu vrei sa mergi in justitie si conserva toate evidentele posibile.

Aparati-va pentru numele lui Dumnezeu! daca nu ai date insa e doar gargara.

@ Parerea_mea

Nu se ia in seama...
Intereseazate cu ce se ocupa acum PIPITA de DEPUTATA MIHAIELA STOICA...
Cu cine sa te lupti cu toate trobonistele , PIPITILE , etc...

Programul Tanarul Intreprinzator

Este tarziu sa te mai inscri acum,ajungi cel mult pe Lista de asteptare(inscrierile se fac on-line).
Eu am lucrat inca din 2008 pe un program asemanator numit "Start"la OTIMMC-Bucuresti,nu s-au facut favoritisme pt. clientela politica,cei care au primit finantare nu erau afiliati politic;in 2008 si Camelia Potec s-a inscris dar a renuntat fiind la Beijing la concurs;nu s-a dat spaga decat bomboane,inghetata si flori;programul nu a avut multi tineri intreprinzatori care s-a duca pana la sfarsit procedura de aplicare a proiectelor(Planul de afaceri),in special din cauza cofinantarii(creditul de la banca);de obiciei banii s-au dat pana la sfarsitul anului dar pt.2009 s-au dat la inceputul lui 2010.Din martie 2009 cele 13 Oficii Teritoriale pt. IMM-uri(OTIMMC)au trecut in subordinea unei Agentii(nou infiintata) "portocalii"pt. IMM(AIPPIMM)
care a instaurat dictatura in aceste Oficii Teritoriale prin cei 3 conducatori in special de catre Nancu Dumitru
"portocaliu"din zona Constanta care a fost si Director la OTIMMC-Constanta.Multi din cei care au intrat prin concurs la aceasta Agentie erau rude sau prieteni ai celor 3,acestia au rezistat pe post dar cea mai mare parte a angajatilor au demisionat sau s-au tranferat pe unde au reusit din cauza regimului dictatorial al acestora.OTIMMC-Bucuresti a avut cel mai mult de suferit
fiind mutat din sediul inchiriat si dotat de la Bugetul Staului,(prinHotararea Ministrului PNL de atunci -2007- Ovidiu Ioan Silaghi)intr-un birou de3x4m fara incalzire sau aer conditionat situat langa grupul sanitar.Majoritate mobilierului si reteaua de cablu si internet a fost demontata si aruncata intr-o debara-magazie unde s-a deteriorat iremediabil trebuind sa fie casat.A urmat o disponibilizare masiva de personal dictata de acelasi Nancu Dumitru:din 13 Oficii cu cate 15 angajati=195 salariati au ramas scriptic 130 salariati.La Bucuresti eu am fost singurul disponibilizat
din cauza ca eram cel mai in varsta(52 ani)si nu eram bine vazut de "portocalii";s-a pastrat un post de director la 9 salariati(fostul Director membru PSD a demisionat).Programul acesta este plagiat dupa fostul program "START"lansat de liberalii din Ministerul Comertului in 2008.In Bucuresti acest program nu a avut mare succes ramanand bani nealocati.
Problema ramane tot cofinantarea Proiectului adica cum se descurca tanarul intreprinzator sa obtina creditul de la banca.Ce am spus mai sus adica pentru inscrierea on-line este cam tarziu fondurile alocate proiectelor fiind limitate.

 

Esec total

Adica ...va fi un sec total,gandit de domnul Boc

 


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor