Afacerile din industrie au crescut 8,3%. Vezi cum a evoluat industria in 2010

Miercuri, 08 Decembrie 2010, ora 11:33
910 citiri
Afacerile din industrie au crescut 8,3%. Vezi cum a evoluat industria in 2010
Foto: Arhiva

Cifra de afaceri din industrie a crescut in octombrie cu 8,3% fata de aceeasi luna din 2009, pentru a unsprezecea oara consecutiv, insa a scazut cu 4,7% fata de luna septembrie, potrivit datelor publicate de Institutul National de Statistica (INS).

Comparativ cu luna precedenta, cifra de afaceri este mai mica din cauza scaderii din industria prelucratoare (-5,0%). Industria extractiva a crescut cu 5,2%.

Pe marile grupe industriale scaderi ale cifrei de afaceri s-au inregistrat in sectoarele: industria energetica (-18,1%), industria bunurilor intermediare (-5,6%), industria bunurilor de capital (-3,1%) si industria bunurilor de uz curent (-1,0%). Industria bunurilor de folosinta indelungata a crescut cu 0,4%.

Fata de luna octombrie 2009, cifra de afaceri a crescut pe ansamblu cu 8,3%, datorita cresterii inregistrate in industria prelucratoare (+8,9%). Industria extractiva a scazut cu 5,5%.

Pe marile grupe industriale cresteri ale cifrei de afaceri s-au inregistrat in sectoarele: industria bunurilor intermediare (+16,5%), industria bunurilor de capital (+13,2%), industria bunurilor de folosinta indelungata (+5,0%). Scaderi s-au inregistrat in industria energetica (-7,0%) si industria bunurilor de uz curent (-1,2%).

In ceea c epriveste primele zece luni ale anului, cifra de afaceri din industrie a crescut cu 10,5%, datorita cresterii din industria prelucratoare (+11,4%). Industria extractiva a scazut cu 7,1%.

Pe marile grupe industriale cresteri ale cifrei de afaceri s-au inregistrat in sectoarele: industria bunurilor de capital (+17,1%), industria energetica (+13,9%), industria bunurilor intermediare (+14,1%) si industria bunurilor de folosinta indelungata (+5,5%). Industria bunurilor de uz curent a scazut cu 0,2%.

Productia industriala a avansat in octombrie cu 2%

Productia industriala a urcat in octombrie pentru a douasprezecea luna la rand, inregistrand un avans de 2% fata de aceeasi luna din 2009. Cresterea a fost sustinuta de segmentul de utilitati si de industria prelucratoare, arata datele publicate de INS.

In octombrie 2010, productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat a sporit cu 7,1%, iar industria prelucratoare a crescut cu 4%. Industria extractiva a scazut cu 7,8% fata de aceeasi luna din 2009.

Pe marile grupe industriale s-au inregistrat cresteri in industria bunurilor de folosinta indelungata (13,3%), in industria bunurilor intermediare (8,8%), in industria bunurilor de capital (2,4%) si in industria energetica (0,4%). Industria bunurilor de uz curent a scazut cu 1,6%.

Fata de septembrie, productia industriala a ramas la acelasi nivel. Productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat a crescut cu 3,6%, in timp ce industria extractiva si industria prelucratoare au scazut cu 1,2%, respectiv cu 0,1%.

Pe marile grupe industriale s-au inregistrat cresteri in industria bunurilor de folosinta indelungata (2%), industria energetica (1,9%) si industria bunurilor de uz curent (0,8%). Industria bunurilor de capital a scazut cu 0,6%, iar industria bunurilor intermediare cu 0,1%.

In primele zece luni ale acestui an, cresterea productiei industriale a fost de 3,8%, datorita cresterilor inregistrate de productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (8,5%) si de industria prelucratoare (4,5%). Industria extractiva a scazut cu 8,2%.

Comenzile noi au crescut cu 14,1% fata de octombrie 2009

Comenzile noi din industrie au avansat in octombrie cu 14,1% fata de perioada similara din 2009, insa au scazut cu 6,5% fata de luna septembrie.

Potrivit datelor INS, comenzile noi din industria bunurilor intermediare au crescut cel mai mult in octombrie, cu 22,5%, urmate de cele din industria bunurilor de capital, cu 10,7%, si de comenzile noi din industria bunurilor de folosinta indelungata, cu 9,7%. Si comenzile noi din sectorul bunurilor de uz curent au sporit, dar numai cu 5,4%.

Fata de septembrie, comenzile noi din industrie au scazut cu 6,5% in a zecea luna din 2010, ca urmare a scaderii de 8,9% a comenzilor din industria bunurilor de capital si a reducerii cu 6,6% a celor din industria bunurilor intermediare. Totusi, comenzile din industria bunurilor de uz curent au urcat cu 4,3%, iar cele industria bunurilor de folosinta indelungata cu 1,3%.

In perioada 1 ianuarie-31 octombrie, comenzile noi din industrie au crescut pe ansamblu cu 24,6% comparativ cu perioada similara a anului precedent, datorita cresterilor inregistrate in industria bunurilor intermediare (31,9%), industria bunurilor de capital (26,3%), industria bunurilor de folosinta indelungata (17,2%) si industria bunurilor de uz curent (1,6%).

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#industria 2010, #Cifra afaceri industrie, #comenzi industrie, #productie industriala 2010 , #industria