Cartelul care ne-a scumpit mancarea si mobila: Amenzi uriase de la Comisia Europeana

Luni, 30 Mai 2016, ora 11:47
11793 citiri
Cartelul care ne-a scumpit mancarea si mobila: Amenzi uriase de la Comisia Europeana
Foto: Pixabay

Cartelul celor mai mari producatori de camioane de pe Batranul Continent ar fi condus la scumpirea multor produse, de la mobila la mancare. Iar pentru ca s-au inteles asupra preturilor, Comisia Europeana urmeaza sa le dea niste amenzi uriase.

Ancheta a fost initiata in 2014 si este foarte aproape de final, arata sursele Financial Times.

Vizate sunt companiile DAF, Daimler, Iveco, Scania, MAN si Volvo/Renault, care ar putea primi o amenda record de la Comisia Europeana.

Cei sase producatori de camioane s-au inteles asupra preturilor in perioada 1997-2011, dar sunt acuzati si ca au amanat introducerea unor tehnologii mai prietenoase cu mediul.

Citeste si despre cartelul benzinarilor din Romania

Comisarul european Margrethe Vestager arata, in 2014, ca aceasta intelegere asupra preturilor a mentinut costurile cu transportul (care reprezinta o componenta importanta a pretului final) la un nivel ridicat. In consecinta, unele bunuri s-au scumpit, printre care mancarea si mobila.

Companiile vizate de ancheta au cooperat cu autoritatile pe parcursul investigatiei, insa ar putea sa conteste sanctiunile primite.

Amenda maxima pe care o poate da Comisia Europeana este de 10% din cifra de afaceri realizata la nivel global. In acest caz, e vorba de 10,7 miliarde de euro.

In consecinta, producatorii de camioane s-au pregatit pentru o posibila lovitura financiara din partea Comisiei Europene si au pus deja deoparte sume impresionante, sub forma de provizioane: DAF are "la saltea" 945 de milioane de dolari, Iveco - 500 de milioane de dolari, Daimler - 600 de milioane de euro si Volvo - 444 milioane de dolari. Doar Scania nu a pus niciun ban deoparte.

Cei de la MAN ar putea sa nu fie amendati, pentru ca ei au notificat autoritatile in legatura cu cartelul.

Meta oferă acces la sistemul de operare Horizon OS
Meta oferă acces la sistemul de operare Horizon OS
Meta a anunțat recent că va oferi acces la sistemul de operare Horizon OS, utilizat pe căștile de realitate virtuală Meta Quest, pentru producătorii terți de hardware, precum ASUS și...
Xiaomi a lansat pe piața din România noua tabletă Xiaomi Pad 6S Pro 12.4. Cu ce specificații vine
Xiaomi a lansat pe piața din România noua tabletă Xiaomi Pad 6S Pro 12.4. Cu ce specificații vine
Xiaomi a lansat pe piața din România noua tabletă Xiaomi Pad 6S Pro 12.4, un dispozitiv care promite un display excepțional și care este disponibil la precomandă până pe 28 aprilie prin...
#cartel producatori camioane, #amenzi cartel producatori camioane , #industria