Graba strica treaba: Cum se putea evita un vot netransparent la legea care vizeaza Rosia Montana

Miercuri, 11 Decembrie 2013, ora 08:12
3345 citiri
Graba strica treaba: Cum se putea evita un vot netransparent la legea care vizeaza Rosia Montana
Foto: Wikipedia

Camera Deputatilor s-a grabit, marti, sa puna Legea minelor pe ordinea de zi, care vizeaza si exploatarea de la Rosia Montana. Insa proiectul de act normativ, care contine cateva amendamente importante, nu a fost adoptat.

Astfel, din cei 299 de parlamentari prezenti, 160 au votat "pentru", 105 "impotriva" si 22 s-au abtinut. Dar erau necesare 204 voturi pentru a fi adoptata, deoarece este vorba de o lege organica.

Proiectul de act normativ a fost avizat favorabil, luni, de Comisiile pentru administratie publica, respectiv pentru industrie si servicii, dupa ce a fost respins anterior de Senat.

Romania are nevoie de o actualizare a Legii minelor

Legea minelor a fost adoptata inititial in 1997, suferind modificari in 2003. Acum, dupa 10 ani, aceasta nu mai raspunde realitatii, astfel ca amendamentele sunt necesare, insa ele trebuie dezbatute indelung, cu toate partile implicate, arata Valentina Ivan, analist la Candole Partners.

Zi de foc in Parlament: Amnistia, amanata. ANI, mutilata. Legea care vizeaza Rosia Montana, ingropata LIVE

"Sectorul de minerit are nevoie de o actualizare a acestei legi! Din pacate, initiativa de a modifica acest cadru de reglementare nu a fost o prioritate pe agenda Guvernului, nu s-a bucurat de o voce unitara din partea industriei si nici nu a fost asumata cu adevarat de un minister al industriei/economiei/energiei.

Aceasta initiativa a fost acum sugrumata de preluarea ad litteram a unor prevederi din legea speciala Rosia Montana, care in parte au fost partinitoare proiectului demarat de Rosia Montana Gold Corporation (problema exproprierii) ", a precizat Valentina Ivan pentru Ziare.com.

Ea considera ca exista unele prevederi bune si necesare acestui sector, iar daca ne dorim un progres, atunci trebuie sa ne asumam faptul ca masuri precum cele legate de rectificarea traseului unor drumuri existente, sau a unor cursuri de rau, sunt necesare pentru a demara proiecte industriale, in special cele de minerit.

"Asemenea prevederi sunt cam peste tot in lume, pana si in tari date ca exemple de buna guvernanta. Problema este ca in Romania acceptiunea cetateanului (a societatii civile, in general) este diferita de cea a guvernului/a parlamentarilor in privinta sintagmei de lucrari de utilitate publica si interes national deosebit. Mai mult, exista temeri in privinta modului cum va fi implementata o lege sau ce legislatie secundara va fi adoptata, sau cat de nepartinitoare vor fi acestea", a punctat Valentina Ivan.

Drept urmare, ea sustinca ca sectorul de minerit are nevoie de unele clarificari, mai ales in privinta extinderii perimetrului de exploatare sau legate de exploatarea in perimetrele miniere inchise. Iar aceste lucruri se pot face prin amendamente pe Legea minelor.

"De asemenea, este nevoie de consultari cu experti din industrie, cu Agentia Nationala pentru Resurse Minerale, cu reprezentanti ai ministerului Economiei/Energiei, cu consultanti ai Bancii Mondiale care au lucrat pe proiectele de inchidere a minelor (ecologizare si regenerare socio-economica), consultari cu societatea civila", a subliniat analistul.

De ce se grabeste Parlamentul?

Otilia Nutu, analist la Expert Forum, condamna modul in care s-a desfasurat votul de marti pentru Legea minelor, descriindu-l drept un gest iresponsabil.

"Lucrarile s-au desfasurat complet netransparent, nici macar parlamentarii din cele doua comisii in care s-a aprobat luni n-au vazut modificarile legii inainte s-o discute in comisii, o varianta finala n-a fost niciodata disponibila publicului sau partilor afectate de lege, iar presa n-a avut acces la modificari", a spus aceasta pentru Ziare.com.

"Viteza maxima, urgenta - justificate de ce? De ce n-a fost timp o luna, 3 luni sa se discute serios pe subiectul legii mineritului? De ce s-au adoptat toate amendamentele la foc continuu, fara sa se discute nici macar in acele comisii - daca inteleg bine, erau cateva zeci de amendamente, au avut timp de toate intr-o singura discutie in comisie?", se intreaba Otilia Nutu.

Ea a avertizat ca Legea minelor nu trebuie sa se refere doar la proiectul punctual Rosia Montana, asa cum reiese din atitudinea parlamentarilor, ci pentru toate proiectele miniere.

"Cu atat mai mult ar trebui sa fie dezbatuta serios si cu toata lumea, cu toate companiile din minerit, cu specialisti, cu comunitati locale din zone miniere, cu presa, cu ONG-uri etc.

De pilda, de legea minelor depinde si posibila privatizare Cuprumin, daca se reia. Nu mai zic ca unele prevederi privind exproprierile se pare ca pastreaza inca niste aspecte neconstitutionale", a opinat analistul pentru Ziare.com.

Discutii aprinse pe amendamente

In timpul dedicat dezbaterilor generale, deputatul UDMR Antal Istvan a sustinut ca documentele comisiei nu au fost elaborate in timpul dezbaterilor, ci "au fost puse pe masa".

In schimb, PDL a cerut retrimiterea la comisii a proiectului de act normativ, pe motiv ca anumite prevederi nu sunt suficient de clare.

Democrat-liberalul Lucian Bode a spus ca a primit raportul pe Legea minelor de cateva minute si contesta modalitatea de expropriere prevazuta in lege "in interes privat".

"Nici apa de izvor din pacate nu scapa de impozitarea Guvernului, se introduce redeventa pentru apa de izvor", mai spune el. "Acest proiect de lege copiaza parte din textul legii Rosia Montana", a aratat Bode.

Unele propuneri ale PNL au fost incluse in proiect, dupa ce au fost adoptate luni de Comisiile de Industrii si Administratie din Camera in cadrul Legii Minelor

Potrivit Mediafax, e vorba de o prevedere conform careia se asigura dreptul de preemtiune pentru stat asupra productiei rezultate din exploatarea resurselor naturale, dar si interzicerea acordarii licentelor si contractelor pentru exploatare in vederea realizarii unor proiecte care ar transforma zonele de extractie in regiuni monoindustriale.

Alte modificari ale legii prevad obligatia companiilor din industrie sa foloseasca "procedeele si mijloacele tehnologice cele mai sigure, mai putin daunatoare pentru mediul inconjurator si pentru sanatatea populatiei", dar si alte obligatii referitoare la transparenta, responsabilitate, sustenabilitate, concurenta loiala si integritate, conform unui comunicat al PNL.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

NASA trimite o dronă uriașă către Titan. Ce presupune misiunea
NASA trimite o dronă uriașă către Titan. Ce presupune misiunea
NASA a anunțat planurile pentru o misiune care va trimite prima dronă, numită Dragonfly, pentru a explora Titan, cel mai mare satelit al planetei Saturn. Inițiativa vine după succesul dronei...
Ciolacu vrea investiții din Emirate pentru modernizarea Aeroportului Otopeni și a căilor ferate
Ciolacu vrea investiții din Emirate pentru modernizarea Aeroportului Otopeni și a căilor ferate
Premierul României, Marcel Ciolacu, a declarat că un parteneriat între București și Abu Dhabi ar avea ca prioritate modernizarea Aeroportului Otopeni, a porturilor și a infrastructurii...
#Legea minelor respinsa, #probleme Legea minelor, #legea minelor Rosia Montana , #industria