Cum intentioneaza UE sa redevina o superputere industriala

Miercuri, 27 Octombrie 2010, ora 19:52
2421 citiri
Cum intentioneaza UE sa redevina o superputere industriala
Foto: Transportintelligence

Pe fondul scaderii productiei industriale in zona euro, cu exceptia Germaniei si Frantei, autoritatile europene vor prezenta un plan de revitalizare a industriei la nivelul intregii Uniuni Europene, avand in vedere 1 din 4 angajati lucreaza in acest sector.

Pentru a readuce industria la o crestere sustinuta, oficialii Uniunii Europene intentioneaza sa faciliteze accesul la finantare, in special pentru companiile mai mici, si sa imbunateasca legislatia, pentru ca standardele industriale sa poata fi implementate mai rapid si mai eficient.

De asemenea, se vor face eforturi pentru imbunatatirea furnizarii de materii prime si se vor lansa mai multe proiecte industriale europene, se arata in planul Comisiei Europene, relateaza Financial Times.

Strategia UE pentru industrie are drept scop principal cresterea competitivitatii industriei europene, in urma crizei economice mondiale, astfel incat sa faca fata concurentei tarilor emergente, in special a Chinei.

Potrivit The Wall Street Journal, se va acorda o atentie deosebita anumitor domenii, cum ar fi telecomunicatiile, bio si nano-tehnologia, industria "verde", industria farmaceutica, cea aerospatiala si industria sistemelor de securitate.

"Industria Uniunii Europene nu poate ramane fara raspuns in fata cresterii industriale din China, Brazilia, India si alte tari emergente", se arata in documentul intocmit de oficialii europeni.

Pentru a evita acest lucru, Comisia Europeana va propune o serie de initiative. Impreuna cu Banca Europeana pentru Investitii (BEI), CE va infiinta un sistem de finantare a proiectelor de infrastructura, ce vor include modernizarea retelelor de furnizare de electricitate, a celor de telecomunicatii, dar si constructia de drumuri.

Un rol esential il vor juca investitiile in companiile noi, acestea urmand a primi ajutoare financiare.

De asemenea, CE vrea sa se asigura ca firmele europene din domeniul industriei vor avea acces facil la materii prime. In acest sens, se vor semna sau prelungi mai multe acorduri internationale, care sa asigure un acces sustenabil si prin care sa se asigure ca explorarea si extractia materiilor prime nu vor fi limitate de tari din afara Uniunii Europene.

Nu in ultimul rand, CE are in vedere infiintarea unui grup de lucru a ministrilor Industriei din UE, pentru a imbunatati cooperarea si coordonarea intre statele membre si care sa se asigure de schimbul de bune practici.

Activitatea industriala a statelor membre va fi monitorizata

Dupa ce oficialii UE au decis ca bugetele fiecarei tari sa fie mai bine controlate, Comisia Europeana va propune ca acelasi lucru sa se intample si in cazul industriei.

Astfel, competitivitatea industriala a fiecarui stat in parte va fi monitorizata si analizata in fiecare an, masurandu-se, printre altele, productivitatea fortei de munca, preturile pentru electricitate si timpul necesar infiintarii unei firme.

Decizia a fost luata in urma unor studii ce au demonstrat ca mai multe state membre au ramas in urma, in special in ceea ce priveste cercetarea si dezvoltarea, se arata in proiectul UE.

Alte masuri privind industria se vor regasi si in documentul privind piata unica, ce vor fi prezentate in aceasta saptamana. Prin acest document, CE vrea sa asigure libertatea activitatilor comerciale in cadrul uniunii. In ultimii ani, oficialii europeni au observat o stagnare in acest sens si se tem ca multe din tarile care au suferit mai mult din cauza recesiunii s-ar putea concentra doar pe pietele interne.

Pactul pietei unice va include 50 de propuneri, ce vor trebui implementate pana in 2012. Aceste propuneri includ masuri de coordonare in domeniul taxelor si impozitelor, in special a taxei pe valoarea adaugata.

Potrivit analistilor, propunerile privind industria ar putea fi respinse de statele membre, ale caror interese nationale s-au dovedit contradictorii in trecut. De asemenea, regulile anti-trust din Europa ar putea limita libertatea de miscare a oricarei politici industriale paneuropene.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Elon Musk vrea să taxeze noii utilizatori X pentru a fi sigur că nu sunt boți. Cât trebuie plătit pentru a posta pe fostul Twitter
Elon Musk vrea să taxeze noii utilizatori X pentru a fi sigur că nu sunt boți. Cât trebuie plătit pentru a posta pe fostul Twitter
Proprietarul platformei de socializare X, Elon Musk, a decis să impună o taxă utilizatorilor noi ai serviciului. Scopul este de a se asigură că nu sunt boți. Fostul Twitter a impus deja o...
Romania va avea un deficit de 6,5% anul acesta, conform estimarilor Comisiei Europene
Romania va avea un deficit de 6,5% anul acesta, conform estimarilor Comisiei Europene
Estimarile Comisiei Europene indica un deficit de peste 6,5% din PIB pentru Romania, in vreme ce Consiliul Fiscal considera ca acesta va fi in jur de 6,4% din PIB, daca nu se va recurge din nou la...
#industrie Uniunea Europeana, #revitalizare industrie, #productie industriala UE , #industria
Comentarii