Cum vor fi avioanele in 2050

Sambata, 08 Noiembrie 2014, ora 18:09
5656 citiri
Cum vor fi avioanele in 2050
Foto: Business Insider

Daca nu se schimba nimic fundamental la nivelul industriei aeronautice, traficul aerian va creste de sapte ori pana in 2050, in timp ce emisiile de gaze cu efect de sera vor creste de patru ori.

Astfel, un pas esential pentru o industrie aeronautica verde este trecerea la avioane comerciale electrice, cu zero emisii. Momentan exista insa o bariera tehnologica, reprezentata de cata putere poate sa genereze o baterie, "per kilogram", scrie Business Insider.

Un aspect de luat in calcul pentru energie alternativa il reprezinta si scaderea substantiala a costurilor panourilor solare, care au devenit cea mai ieftina forma de energie in multe ditre statele SUA.

Reducerea cu 70% a costurilor bateriilor litiu-ion pana in 2025, precum si cresterea rapida a costului carburantului arata ca viitorul va aduce o diferenta mare intre costurile de functionare ale avioanelor care se bazeaza pe combustibil fosil fata de cele care vor alege metode "mai verzi".

Pana atunci, biocombustibilul poate reduce cu 36-85% emisiile de gaze de sera, procentul depinzand de tipul de teren folosit pentru cresterea culturilor. Cum trecerea de la un tip de combustibil la altul este relativ simpla, biocombustibilul pare o alternativa buna pana in momentul in care se va renunta de tot la motoarele cu combustie.

Adoptarea oricarei noi tehnologii pentru aeronave - de la cercetare, design, testare si integrare deplina - reprezinta de obicei un proces care dureaza un deceniu. Tinand cont de faptul ca motoarele clasice vor disparea pana la jumatatea secolului, trebuie aduse inovatii si pe alte planuri, precum designului avioanelor, materialele de constructie, propulsia, dar si modul de control pentru traficul aerian.

Volt Air - un concept de avion electric

Foto: Business Insider

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Petrom va testa la Petrobrazi o instalație de captare și utilizare a carbonului. Care sunt mizele pentru reducerea emisiilor de carbon
Petrom va testa la Petrobrazi o instalație de captare și utilizare a carbonului. Care sunt mizele pentru reducerea emisiilor de carbon
OMV Petrom va testa la rafinăria Petrobrazi o nouă tehnologie de captare și utilizare a carbonului, începând cu luna iunie, arată un comunicat de presă al companiei. Testele sunt parte...
Parlamentul depășește scandalul de luni. Cine sunt noii membri ai Consiliului Concurenței
Parlamentul depășește scandalul de luni. Cine sunt noii membri ai Consiliului Concurenței
Ședința de luni din plenul reunit al Parlamentului României, care avea ca obiect numirea noilor membri ai Consiliului Concurenței, a fost una tensionată. Două partide au absentat de la vot,...
#industrie aeuronautica 2050, #avioane modificari 2050, #gaze efect sera avioane , #industria