Ziare.com

Cum vrea Ministerul Economiei sa opreasca hotii de fier vechi

Miercuri, 24 Aprilie 2013, ora 16:03

   

Cum vrea Ministerul Economiei sa opreasca hotii de fier vechi
Ministerul Economiei a constatat ca hotii de fier vechi aduc prejudicii importante in numeroase sectoare de activitate si pun in pericol vietile omenesti, asa ca vrea sa interzica achizitionarea deseurilor de acest gen de la persoane fizice.

Conform proiectului de ordonanta de guvern, publicat pe site, "se interzice achizitionarea de la persoane fizice a deseurilor metalice feroase si neferoase provenite din sectorul energetic, inclusiv sectorul productiei de petrol si gaze naturale, al telecomunicatiilor, serviciilor de apa si canalizare precum si din alte sectoare de utilitate publica".

Astfel, cei care vor sa achizitioneze fier vechi sunt obligati sa ceara de la vanzatori datele de identificare, adica numele, actul de identitate, codul numeric personal si domiciliul, dar si cantitatea de deseuri metalice feroase si neferoase predata, valoarea ei si contul bancar al vanzatorului, in care va fi efectuata plata.

Astfel, nu se vor mai face tranzactii cu bani cash.

Daca nu vor solicita aceste informatii, cumparatorii de fier vechi sunt pasibili de amenzi cuprinse intre 10.000 si 30.000 de lei.

Conform notei de fundamentare, deseurile metalice feroase si neferoase care fac obiectul contraventiilor se confisca si se valorifica in conditiile legii, iar sumele obtinute in urma valorificarii acestora vor merge la bugetul de stat.

Ministerul Economiei sustine ca acest proiect stopeaza posibilitatea producerii unor evenimente grave cum ar fi:

- Pierderi de vieti omenesti, prejudicii economice semnificative, afectarea mediului
inconjurator, perturbarea vietii cotidiene a cetatenilor;

- Se stopeaza periclitarea furnizarii serviciilor energetice, de telecomunicatii, serviciilor de apa si canalizare, de irigatii si desecari si a altor servicii de utilitate publica;

- Se stopeaza riscul de a nu se putea asigura furnizarea serviciilor de telecomunicatii si in special furnizarea catre cetateni a serviciului de urgenta 112, riscul de a nu se putea asigura functionarea in conditii de siguranta a Sistemului Electroenergetic National si a sistemelor nationale de productie, transport si distributie a petrolului si gazelor naturale si nici a altor servicii de utilitate
publica;

- Se stopeaza poluarea factorilor de mediu acolo unde furturile, sustragerile din infrastructura nationala puteau cauza astfel de fenomene.

C.P.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1339 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
5 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

magnetii

Interesele sunt prea mari pentru sustinerea unui astfel de proiect de lege.Ce vor face cei care tranzactioneaza fierul vechi in portul Constanta(Taraian Basescu)si altii ca el?

 

Lasa draga, ca vinde Fenechiu CFRul. Ca transformatoarele...

Vopseste vagoanele in rosu si calea ferata in albastru... si vinde totul in 5 minute! Ca nou!

Traian Basescu e presedintele Romaniei...

...nu vanzator de fier vechi.
In plus, n-ai citit cu atentie, cred ca ai privit doar poza. Societatile comerciale legal inregistrate n-au probleme in tranzactiile cu fier vechi, doar persoanele fizice, adica tiganii...

Ar fi mai simplu sa nu mai vinda bomfaiere decit pe baza actului de

identitate! Ca armele!
Si sa inalte stilpii cu fire electrice: rromilor nu le place altitudinea...

 

eu propun sa mai infiintzatzi un minister

eventual niste directzii speciale la nivelul judetzelor care sa se ocupe numai cu fierul vechi!
Mai as atragea atentzia ca nu este nevoie decat ca organele de control ale activitatzilor comerciale sa faca verificari competente la centrele de achizitzii unde legislatzia actuala prevede ca achizitziile se fac cu identificarea celor care predau deseurile. Numai ca este arhicunoscut cum se fac (daca se fac) controalele si cat de substantziale sunt plicurile cu bani date pe sub mesele din birourile patronilor acedstor centre.
Si cat de ramas in urma sunt acum cand mai totzi cei cu functzii de control au conturi deschise la cine stie ce banci din strainatate, alimentate din jaful natzional de dat la fier vechi a atator uzine, fabrici, combinate, vapoare, vagoane de trenuri s.a. asemenea constructzii provenite din regimul odios. Sunt foarte curios catzi bani va incasa indianul in urma proximei inchideri a combinatului siderurgic de la Galatzi.
Va scrie aici unu' de profesie economist si prin mainile caruia au trecut multe documente de livrare a fierului vechi afara din tzara, de nivelul a mii si mii de cantitatzi vagonabile.
Asa ca pe mine unu' nu face decat sa ma amuze hotararea guvernului de a stopa furtul de fier vechi prin aceste metode care nu-si produc efectul scontat.
Repet, daca s-ar face controale competente in acest domeniu s-ar descoperi evaziuni fiscale enorme datorate matrapazlacurilor ce predomina aici. Numai sa se vrea!

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor