In timp ce romanii erau cu ochii pe Rosia Montana, canadienii au obtinut un aviz pentru aurul de la Certej

Vineri, 13 Decembrie 2013, ora 18:03
8493 citiri
In timp ce romanii erau cu ochii pe Rosia Montana, canadienii au obtinut un aviz pentru aurul de la Certej
Foto: Alba24.ro

Exploatarea aurifera pe baza de cianuri ar putea incepe in curand la Certej, Hunedoara, dupa ce canadienii de la Eldorado Gold Corporation au primit un aviz de mediu revizuit.

Compania mai trebuie sa obtina doar o autorizatie de constructie pentru a redeschide mina din Certej, arata TVR.

Lucrarile se vor face pe baza de cianura, iar cantitatea medie extrasa anual ar urma sa fie de peste 4 tone de aur si 20,5 tone de argint.

Insa activistii pentru protectia mediului sustin ca proiectul presupune folosirea a peste 1.600 de tone de cianura de sodiu pe an, suprafata va fi de 450 de hectare si s-ar suprapune peste un sit protejat, respectiv Natura 2000.

Un acord de mediu contestat

Acordul de mediu pentru exploatarea aurului, obtinut in 2012 de la Agentia regionala Timisoara, a fost contestat in instanta, de Ministerul Mediului.

Insa compania a reusit sa demonstreze ca s-a conformat standardelor de mediu.

Prin urmare, ministerul a renuntat la procesul intentat Agentiei regionale din Timisoara care daduse inca de anul trecut avizul pentru Certej.

Eldorado a cumparat European Goldfields cu 2,4 miliarde de dolari, preluand astfel si 80% din actiunile Deva Gold, care dezvolta zacamantul aurifer de la Certej. Tranzactia a fost incheiata in februarie, iar restul actiunilor Deva Gold sunt detinute de statul roman, prin Minvest Deva.

Eldorado Gold este o companie de explorare, dezvoltare si productie a aurului, cu activitati in Turcia, China, Grecia, Brazilia si, mai nou, in Romania.

Tot o firma canadiana, Gabriel Resources, se ocupa si de proiectul minier de la Rosia Montana.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
YouTube a implementat recent un nou codec destinat îmbunătățirii eficienței compresiei video, dar această schimbare a generat probleme pentru utilizatorii de dispozitive mai vechi, inclusiv...
Android 15 își va avertiza utilizatorii în privința deteriorării dispozitivului
Android 15 își va avertiza utilizatorii în privința deteriorării dispozitivului
Noua versiune Android 15 va introduce o funcție inovatoare care va alerta utilizatorii atunci când dispozitivele lor sunt pe cale să se defecteze din cauza uzurii excesive a cipului de stocare...
#aviz mediu mina Certej, #aviz mediu exploatare aur Certej, #exploatare aur cianuri Romania, #exploatare aur cianuri, #mina Certej aur , #industria