Nimeni nu este imun in fata crizei. Nici macar Germania

Miercuri, 13 Iunie 2012, ora 19:16
2091 citiri
Nimeni nu este imun in fata crizei. Nici macar Germania
Foto: capital.bg

Pana de curand, cea mai detasata fata de crizele europene, de datoriile tarilor si de amenintarea somajului era, de departe, Germania. Se pare insa ca, si aici, exista o limita, iar sacrificiile pe care Angela Merkel era dispusa sa le faca pentru a-i salva pe altii se apropie de sfarsit.

Numai in ultimele 10 zile, la Bursa de Valori germana, indicele DAX, unul dintre cei mai sintetici, a inregistrat o scadere de 16%.

Momentul aminteste de un altul, petrecut vara trecuta. Atunci, multi jucatori la bursa au simtit fiori reci, cand indicele DAX a pierdut 30% in doar cateva saptamani

- noteaza Capital.bg.

Pentru a preintampina salturi mai mari, guvernul german a limitat pariuri care se depaseasca anumite ponderi zilnice, care ar putea produce oscilatii semnificative, in momentul cand se produce panica, iar tranzactiile depasesc anumite limite normale.

Fireste, volumul tranzactiilor nu poate fi limitat administrativ, dar asupra saltului procentual se poate exercita un control de calmare.

In cercurile de afaceri germane, se acrediteaza ideea ca oscilatiile bursei sunt o problema strict financiara, fara legatura directa cu economia sau cu alte probleme legate cu aceasta. Ca problema financiara, ea trebuie privita prin prisma efectului crizei aparute in alte parti ale zonei: Grecia, Portugalia, Spania, Italia.

Concluzia este ca, atata timp cat Germania si-a tinut finantele sub control strict, neamestecandu-le cu problemele altor membri, stabilitatea era desavarsita. Este un mod de a sugera tuturor membrilor UE - chiar si din afara zonei euro - sa adopte sistemul rigid german. Aceasta insula de prosperitate care este Germania s-ar generaliza daca toate statele s-ar alinia sistemului german.

Fireste, daca asemenea solutie teoretica ar fi fezabila, ea i-ar bucura pe toti. Dar exercitiul financiar este un fenomen flexibil, care tine seama in mare masura de traditiile si de reglementarile specifice fiecarei tari. Chiar daca reglementarile sunt vechi, innoirea si mai ales aplicarea lor necesita timp.

Poate acest fel de a gandi era valabil atunci cand si bursa germana era stabila, dar iata ca lucrurile se schimba. Scaderile succesive ale cotatiilor dovedesc ca modelul propus nu este perfect.

Poate cel mai elocvent domeniu care ilustreaza dificultatile prin care trece si economia germana este cel din industria automobilelor, rasfatata altadata cu succesele ei si ajunsa in declin, incepand cu luna mai.

Semnele declinului au aparut inca de anul trecut. In luna mai 2011, productia scazuse cu 17%, iar exporturile cu 13%. Scaderea vanzarilor germane de automobile este mai spectaculoasa decat cea a intregii UE, ale carei vanzari auto scazusera in aprilie cu numai 7% fata de anul precedent.

Companiile germane au motive serioase sa fie ingrijorate de faptul ca au inceput sa fie afectate de criza demarata la ceea ce ele numesc "periferia Europei". Criza se apropie de la periferie spre centru.

Iar frica este justificata. O economie nationala poate sta neafectata pe termen scurt, dar, pe termen lung, oricat de puternica ar fi ea, nu poate ramane in afara tendintei cu caracter de generalizare.

In momentul de fata, companiile germane au inteles ca nu sunt imune in fata crizei. Singura problema pe care si-o pun este daca fenomenul se face resimtit pentru ca a ajuns pana la ele sau daca acesta este numai inceputul a ceea ce va urma.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#vanzari industria auto Germania, #scadere vanzari auto Germania, #probleme Bursa Germania , #industria