Opt giganti chinezi din industria tehnologiei

Duminica, 08 Mai 2016, ora 08:19
8723 citiri
Opt giganti chinezi din industria tehnologiei
Foto: Facebook/LeEco

Nu toate startup-urile importante din domeniul tehnologiei se nasc in Silicon Valley. China se poate mandri cu un numar impresionant de povesti de succes in acest sector, chiar daca de cele mai multe ori vorbim despre clone ale gigantilor americani.

Netflix, iPhone si Spotify - varianta chineza

Infiintata in 2004 ca un serviciu de streaming video, compania LeEco (care se numea pana de curand LeTV) si-a diversificat rapid gama de produse, care include astazi smartphone-uri, televizoare si biciclete inteligente, potrivit Uncubed. Compania mai are afaceri in domeniul transmisiilor sportive si lucreaza in prezent la o masina electrica. In 2015 a vandut mai multe smartphone-uri decat Apple si intentioneaza sa intre pe piata americana in curand.

SpaceX - varianta chineza

China Aerospace Science and Technology Corporation realizeaza, in cadrul programului spatial in plina expansiune al Chinei, vehicule de lansare, sateliti, rachete, o statie spatiala experimentala si produse de explorare a spatiului. De asemenea, compania detinuta de stat produce rachetele tactice si sistemele de aparare ale Chinei, dar si drone inarmate pe care le vinde in mai multe tari.

Uber - varianta chineza

Didi Chuxing, cunoscuta anterior ca Didi Kuaidi, poate fi compania care va pune capat dominatiei Uber, cel putin in China. Serviciul de transport ar putea valora in curand 25 de miliarde de dolari, in pofida eforturilor Uber de a se impune pe piata chineza.

Amazon - varianta chineza

Alibaba este probabil cea mai cunoscuta companie chineza din domeniul internetului. Fondata de Jack Ma in 1998, compania cuprinde in prezent Alibaba.com (o platforma de comert business-to-business), Taobao (o platforma de cumparaturi costumer-to-costumer) si Tmall (un magazin online de comert cu amanuntul).

Alibaba mai administreaza o platforma de plati si ofera servicii de cloud computing. In plus, compania detine un studiou de film, precum si ziarul South China Morning Post, din Honk Kong.

Compania a fost listata pe bursa din New York in martie 2014, aceasta fiind cea mai mare oferta publica initiala din istorie. Desi entuziasmul investitorilor a mai scazut intre timp, Alibaba a continuat sa faca investitii majore in afara Chinei.

Google - varianta chineza

Urmand exemplul rivalului sau american, motorul de cautare Baidu intentioneaza sa lanseze o masina autonoma comerciala pana in 2018 si a facut investitii substantiale in domenii ca inteligenta artificiala. Parteneriatul cu Amazon anuntat recent ar urma sa contribuie la consolidarea pozitiei companiei ca principal motor de cautare in China in anii urmatori.

Samsung - varianta chineza

Xiaomi are o cota de 5% din piata smartphone-urile in China, tara in care exista aproximativ 1.000 de producatori de telefoane. Pe langa telefoane, compania a mai lansat dispozitive pentru monitorizarea activitatilor de fitness, produse smart pentru locuinte, TV-uri inteligente si tablete.

Incepand cu luna mai a anului trecut, Xiaomi a inceput sa comercializeze in SUA accesorii ca bratara inteligenta Mi Band, care costa 15 dolari.

Tinder - varianta chineza

Cu peste 5,3 de utilizatori lunari activi, site-ul de intalniri Jiayuan a fost listat pe NASDAQ, iar la inceputul anului 2016 a fost preluat de Baihe Network. In urma acestei miscari, valoarea Jiayuan a ajuns la 250 de milioane de dolari.

Twitter, Tumblr si Huffington Post - varianta chineza

Sina Corporation din Shanghai detine Sina Weibo, o platforma de microblogging asemanatoare retelei Twitter, Sina Qing, un serviciu similar Tumblr, si Sina.com, cel mai mare portal de stiri in limba chineza din lume. Compania a fost listata pe NASDAQ la inceputul anului 2014 si are in prezent o capitalizare de piata de 3 miliarde de dolari.

Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
#startup China, #afaceri China, #China tehnologie , #industria