Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Secretele oamenilor de afaceri care au creat imperii (Galerie foto)

Duminica, 17 Iunie 2012, ora 22:20
11724 citiri
Secretele oamenilor de afaceri care au creat imperii (Galerie foto)
Foto: Journal du Net

Vorbim de antreprenori ce au plecat de la aproape nimic si totusi au construit un imperiu in doar cativa ani. Fie ca sunt finantisti, reprezentanti ai industriei, tehnologiilor sau serviciilor, toti au un parcurs diferit, dar mai ales un atu care le-a permis sa se remarce si sa faca avere.

Ce ar fi devenit Starbucks fara aplombul lui Hovard Shultz? Microsoft fara clarviziunea lui Bill Gates sau piata mobilierului fara strategia de preturi ofensive a patronului Ikea?

Sunt doar o parte din intrebarile ale caror raspunsuri incercam sa le aflam, gratie Journal du Net

Jeff Bezos (Amazon)

A parasit Wall Street in 1994, pentru o idee in care nimeni nu credea. Comertul pe Internet.

In 1995, creeaza Amazon, dar nu este singurul pe segmentul e-comert. Insa, doua unelte foarte apreciate ale Internetului (istoricul cautarii si recomandare de cumparatura personalizata) il ajuta sa faca din Amazon site-ul numarul 1.

Mult timp criticat pentru o investitie in pierdere (ramura CD si carti), Jeff Bezos a facut ca Amazon sa devina cel mai mare retailer de pe World Wide Web si pentru modelul de vanzari pe Internet.

Warren Buffett (Berkshire Hathaway), investitorul increzator

Supranumit "Oracolul din Omaha", americanul avand 81 de ani, investeste intotdeauna in intreprinderi, carora le intelege natura produsele comercializate si studiaza, in prealabil, cu minutiozitate conturile acestora.

Foarte increzator in noile tehnologii, se ghideaza dupa regula de aur (a merge impotriva curentului tendintelor pe termen scurt si a gandi investitie pe termen lung), lege practicata inca din 1956, cand a creat o societate de investitii.

Astazi, ca "dirijor" al companiei Berkshire Hathaway, este al treilea cel mai bogat om din lume (44 de miliarde de dolari).

Ingvar Kamprad (Ikea), spargatorul preturilor

Suedezul, acum in varsta de 86 de ani, a creat la 17 ani Ikea si a vandut produse obisnuite (fete de masa, ceasuri, ciorapi de nylon), mereu dupa o schema a preturilor ofensive. Se specializeaza apoi in vanzarea mobilei.

Tinand cont de greutatile furnizorilor, se hotaraste sa internalizeze costurile si sa vanda mobila in kit (o premiera in acest sens).

Omul de afaceri a garantat clientilor preturi incredibil de mici. Strategia a facut ca in 2011 Ikea sa realizeze o cifra de afaceri de 25 miliarde euro.

Steve Jobs (Apple), designerul tehnologiei

Americanului coofondator Apple, decedat in 2011, la 56 de ani, ii datoram apropierea noastra de informatica. Directorul general al firmei Apple Computer devine simbolul inovatiei contemporane.

Totusi inovatia sa nu tine strict de tehnologie. Si tocmai in asta rezida geniul sau. De la mouse-ul inventat de Douglas Engelbart, la ecranul tactil, Steve Jobs a stiut sa democratizeze tehnologii complexe. Incorporandu-le in terminale ergonomice, adaptate intr-un numar mare consumului.

Oprah Winfrey (OWN)

Adolescenta dificila din Mississippi, Oprah Winfrey (58 de ani), a devenit una din personalitatile cele mai influente ale lumii (a 45-a in clasamentul Forbes 2009).

Dupa o copilarie instabila, decide sa se lanseze in media si este la 17 ani reporter radio, apoi animatoare TV.

Din 1980, Oprah este un fenomen mediatic fara precedent. In 1986, are un talk show, ce-i poarta numele, in care nu ezita sa-si marturiseasca trecutul dureros. Prin sinceritatea sa, vedeta castiga simpatia publicului.

Astazi, femeia de afaceri si-a facut un brand din numele sau, avand propriul canal de televizine.

Bill Gates (Microsoft)

La acest antreprenor american (56 de ani), geniul tehnic se combina cu un fler pentru o piata in devenire. Dovedeste clarviziune, necedand drepturile sistemului sau de exploatare.

Realizeaza prima afacere cu IBM, echipand toate PC-urile. In 1989, lanseaza Microsoft Office, cea mai populara gama de aplicatii de birou.

Frederick Smith (FedEx), rigoare maxima

De la eticheta fiecarui pachet, pana la gestionarea globala a retelei, a gandit fiecare etapa a transportului expres, pentru a-l face liderul mondial care este astazi FedEx.

O rigoare cvasimilitara, semn al anilor petrecuti in marina americana, i-a permis sa se extinda in 220 de tari si regiuni ale lumii. In fiecare zi, noua milioane de colete sunt expediate in patru colturi ale globului.

Mark Zuckerberg (Facebook), geniul insolent

In 2003, americanul acum de 27 ani, realizeaza un site comunitar pentru a nota nivelul seductiei studentelor de la Universitatea din Harvard. Facebook s-a lansat.

Foarte repede se raspandeste in alte facultati ale tarii si cucereste Internetul mondial, in 2006. Dar succesul lui a fost umbrit de suspiciuni legate de paternitatea totala a Facebook.

Fratii Winklevoss, mai ales, l-au acuzat de a fi facut coduri dezvoltate pentru site-ul ConnectU. Dar, Mark Zuckerberg este fara indoiala regele retelei sociale Facebook, cu 900 milioane de inscrisi, in primul semestru 2012.

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#Bill Gates Microsoft avere, #Mark Zuckerberg succes Facebook, #Warren Buffett afaceri , #industria