Turismul muzical, o afacere de miliarde de euro

Sambata, 19 Octombrie 2013, ora 19:00
3312 citiri
Turismul muzical, o afacere de miliarde de euro
Foto: thephoenix.com

Trupe ca The Beatles, Rolling Stones sau Led Zeppelin au injectat de-a lungul anilor mult cash in economia britanica, prin organizarea de concerte si vanzarea de CD-uri si obiecte promotionale atingand valori uriase si depasind uneori vanzarile din comertul altor ramuri industriale.

De atunci, fabrica de productie muzicala a continuat sa se dezvolte si a ajuns o forta in Marea Britanie, avand o contributie insemnata in economia tarii.

Un raport recent publicat de institutiile Visit Britain, Oxford Economics si UK Music arata ca, in 2012, 2,2 miliarde de lire sterline au fost adaugate la economia britanica in urma organizarii concertelor si festivalurilor in Marea Britanie.

Potrivit acestui document destinatiile muzicale preferate ale turistilor straini sunt, in afara de Londra, cu binecunoscutul Abbey Road Street, O2 Arena, care se mentine de cinci ani consecutiv in topul european cu cele mai multe vanzari de bilete, Liverpool, cu The Beatles Club, dar si Manchester si Birmingham.

Intr-un sondaj publicat de Visit Britain se arata ca 44% din turisti considera ca Marea Britanie ofera potentialul maxim pentru un turism muzical, muzica fiind pentru britanici o traditie, dar si un simbol.

Sondajul mai arata ca vizitatorii din Argentina, Mexic si Brazilia prefera sa aleaga un tur "The Beatles" in Liverpool, in vreme ce sud-africanii, polonezii si chinezii s-ar duce la Festivalul Glastonbury.

In raportul publicat de institutiile britanice se arata ca Glastonbury Festival aduce anual peste 100 de milioane de lire sterline la economia insulei britanice, fiind, dupa cum spune ministrul britanic al Culturii, Ed Vaizey "o forta a industriei muzicale si de departe cel mai variat si puternic festival mondial de muzica live".

"Anul acesta, Glastonbury, prin sumele adunate si capetele de afis, ne-a reaminitit inca o data ce valoare uriasa ofera", afirma oficialul englez.

Tinand cont de aceste statistici, Guvernul britanic sustine si incurajeaza prin diferite proiecte si investitii cresterea si dezvoltarea turismului muzical britanic la nivel mondial.

Ozzy Osbourne - ambasador al muzicii rock

UK Music si alte institutii din aceeasi bransa sugereaza ca fiecare oras cu traditie si renume muzical ar trebui sa-si numeasca cate un ambasador si sa organizeze anual festivaluri si concerte aniversare.

Primaria orasului Birmingham, orasul natal al trupei Black Sabbath, a receptionat mesajul si va organiza festivitati si evenimente muzicale, o expozitie permanenta pentru iubitorii de muzica hard rock si o arhiva digitala rock.

Ozzy Osbourne ar putea deveni ambasador al orasului Birmingham. In 2012 concertele sustinute in orasul britanic au adus peste 809.000 turisti straini.

In vreme ce Osbourne este candidatul pentru Birmingham, nici Manchester nu se lasa mai prejos. Shaun Ryder, cu Happy Mondays, ar fi principalul favorit britanic, in vreme ce Arctic Monkeys si PJ Harvey vor putea reprezenta, ca ambasadori muzicali, orasele Sheffield si respectiv Dorset.

Anul acesta Liverpool a relansat festivalul Beat in the Mersey.

Potrivit raportului publicat de institutiile britanice de specialitate, in urmatorii 3 ani Guvernul britanic va inlesni organizarea concertelor si a festivalurilor, va dubla numarul lor si va investi 70 milioane de lire sterline pe an in organizatii muzicale.

Industria muzicala britanica in cifre

Incepand cu festivaluri de muzica folk, rock, pop dar si evenimente de muzica clasica cum este BBC Proms, in anul 2012, 6,5 milioane de turisti muzicali straini au cheltuit 1,3 miliarde de lire sterline pe bilete, transport si cazare, 941 milioane de lire sterline pe mancare si bautura. 24.000 de locuri de munca sunt asigurate anual de industria muzicala.

Statisticile arata ca un turist strain care vine la festivaluri in Anglia cheltuieste aproximativ 900 lire, iar daca va alege sa mearga doar la un concert va scoate din buzunar in jur de 600 de lire sterline.

Guvernul britanic si-a propus sa atraga pana in 2020 peste 40 de milioane de turisti muzicali si asta nu ar fi deloc imposibil, daca ne gandim ca Festivalul Glastonbury a epuizat deja biletele pentru editia din iunie 2014. Si inca nu a furnizat capetele de afis ale festivalului, un nume surpriza fiind un Led Zeppelin reunit, dupa cum si-ar dori organizatorii.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#industria muzicala Marea Britanie, #concerte UK, #cifre afaceri muzica , #industria