Relocarea businesslui, o reusita?

Marti, 15 Aprilie 2014, ora 14:17
2427 citiri
Relocarea businesslui, o reusita?

Ai ramas fara spatiu sau zona in care iti desfasori activitatea in momentul actual nu iti mai este favorabila? Ai nevoie de un upgrade? Poate ca a venit timpul ca business-ul sa fie relocat intr-o zona ce coincide cu noile cerinte de dezvoltare si financiare.

In fiecare an, iarba de pe cealalta parte a gardului pare mai verde pentru multi antreprenori, iar o repozitionare este, de obicei, o cale promitatoare pentru crestere. Astfel de decizii sunt frecvente in contextul unui business ce se afla pe un trend ascendent, iar managerii sau proprietarii care pariaza pe o astfel de mutare, doresc o repozitionare de marketing sau chiar una strategica, mult mai vizibila si accesibila clientilor.

Pentru mediul de afaceri din capitala, zona de interes major pentru cladirile office se afla in partea de nord a orasului. In ultimii 4 ani, rapoartele furnizare de PMB arata ca un numar important de companii si-au mutat sediile in cladiri proprii sau inchiriate, in zona de nord. Desi nu exista o statistica bine fundamentata a motivelor pentru care o companie se muta data fiind multitudinea si complexitatea acestora, luarea unei asemenea decizii este perceputa de multi manageri ca un instrument de dezvoltare.

De ce conteaza pozitionarea?

Conform unui studiu efectuat de Sharon K. Ward, un consultant economic din SUA, companiile au in general, 5 motive intemeiate pentru care isi muta sediul. Acestea se aplica si in Romania in proportie de peste 90%. Identificam printre acestea forta de munca si diferitele probleme din jurul acestei importante resurse, necesitatea modernizarii instalatiilor cladirilor sau un upgrade al echipamentelor utilizate, dorinta de a reduce costurile sau a creste cash flow-ul si nu in ultimul rand, calitatea vietii din zona respectiva. Importanta factorilor decidenti variaza in functie de specificul fiecarei companii si de perioada aferenta relocarii sediului. De cele mai multe ori exista o combinatie de minim 2-3 motive din cele enumerate mai sus.

Dintre toate aceste necesitati se distinge nevoia de forta de munca adecvata sau serivicii auxiliare specializate. Este posibil sa aveti nevoie de oameni calificati pe anumite profesii, in special acolo unde este nevoie de expertiza tehnica. Localizarea in proximitatea sediului dumnevoastra a unor servicii complementare de care aveti nevoie frecvent este iar un motiv suficient de puternic pentru a va gandi la o relocare.

Cand o companie sesizeaza ca instalatiile cladirii sunt invechite sau subdimensionate, atunci se pune problema relocarii business-ului. De obicei, o afacere porneste intr-un spatiu mic, iar cand propietarul isi da seama este total depasit sau echipamentele nu mai au sufient loc, se pune in discutie cautarea unei zone care sa asigure facilitatile necesare, servicii corespunzatoare, sa aiba toate utilitatile si o infrastructura adaptata noilor nevoi.

Problemele de cost

Costurile sunt o preocupare in orice business, iar o eventuala mutare le poate rezolva sau, din contra, poate crea noi sincope financiare. Aici se iau in calcul toate cheltuielile existente: chirie platita pentru spatiu, utilitati, costuri de intretinere etc. Daca business-ul este mutat intr-o alta regiune, in tara, se iau in calcul si noile salarii ce vor fi influentate de dezvoltarea economica a zonei.

De multe ori pot aparea si alte probleme financiare sau se pot lua in calcul si facilitatile fiscale pe care statul le poate oferi in functie de zonele si de valoarea posibilei investitii, daca aceasta exista. Rareori firmele mici primesc astfel de concesii fiscale. Marile companii poseda forta de negociere necesara deoarece ofera posibilitatea crearii directe si indirecte a multor locuri de munca.

Daca strategia de dezvoltare pe termen mediu si lung permite achizitionarea sau construirea unui sediu propriu, atunci lucrurile se simplifica foarte mult.

O problema ce nu poate fi masurata cu usurinta este calitatea vietii. Companiile au un proces de evaluare complex si se uita adesea la spatiile de agrement si relaxare oferite angajatilor de orasul sau zona respectiva, unitatile de invatamant existente, rata criminalitatii, unitatile sanitare sau chiar conditiile climatice. Toate acestea pot influenta semnificativ alegerea spatiului ideal pentru dezvoltarea ulterioara a business-ului.

Rezultatul relocarii

Orice decizie implica riscuri, dar o relocare are si multe avantaje. Unul dintre ele este faptul ca, fiind de mult timp in business si cunoscand nevoile actuale si viitoare ale afacerii, antreprenorul sau managerul poate cauta un spatiu care sa se raporteze direct la noile coordonate.

Nu exista garantii intr-o astfel de decizie, dar o analiza reala si pragmatica prin care sa fie studiate nevoile curente si viitoare, comparand costurile actuale si beneficiile ulterioare, iti poate indica mai usor calea ce trebuie urmata. Motivele ce cresc riscul unei decizii gresite tin, in principiu, de timpul scurt de analiza si graba de a muta sediul rapid, neluand in calcul factorii tehnici si planificarea logistica bine structurata a mutarii efective.

In astfel de momente, proverbul "graba strica treaba" surprinde foarte bine situatia, iar o incercare de a face toata operatiunea la un cost redus poate duce la pierderi semnificative.

O importanta majora in procesul de relocare o are timpul alocat analizei de pre-mutare si relocarii efective, dar si costul stabilit pentru realizarea acesteia. Sunt companii ce isi aloca un timp indelungat, de 1-2 ani, pentru o astfel de decizie si altele care in cateva luni sau saptamani decid totul. Toate aceste operatiuni nu pot fi cuantificate deoarece factorii ce influenteaza rezultatul final depind de specificul fiecarui business.

Factorii necunoscuti complica si mai mult costurile finale. De exemplu, un antreprenor trebuie sa ia in calcul si intreruperea activitatii. Aproape inevitabil, productivitatea unei afaceri este redusa la minim pentru cateva zile sau saptamani, in perioada mutarii si repozitionarii fizice in noul spatiu. O alta problema poate consta in pierderea unor clienti ce nu pot ajunge la noul sediu, dar, in acelasi timp acest lucru se poate transforma intr-un avantaj, portofoliul dumnevoastra completandu-se cu altii noi.

In concluzie, oricare ar fi motivele pentru care doriti sa va relocati, trebuie sa aveti in vedere o multitudine de factori. Deciziile trebuie bine fundamentate, astfel incat pasul facut sa fie benefic afacerii dumneavoastra, atat pe termen scurt cat si mediu si lung. In acest sens, piata abunda de oferte ale firmelor specializate in mutari, facilitand astfel tranzitia si diminuand impactul negativ asupra businessului dumneavoastra.

Exploatarea sezonierilor români în Europa: "Este o loterie / Contractul este acolo doar ca să nu zici că nu-l ai"
Exploatarea sezonierilor români în Europa: "Este o loterie / Contractul este acolo doar ca să nu zici că nu-l ai"
În toată Europa, munca agricolă este dependentă de migrație. Încă dinainte de aderarea la Uniunea Europeană, sezonierii români mergeau la culesul recoltelor în Spania sau Italia. Intrarea...
De ce legea păcănelelor nu poate avea un impact real: ”E nevoie de o mai bună reglementare a jucătorilor”
De ce legea păcănelelor nu poate avea un impact real: ”E nevoie de o mai bună reglementare a jucătorilor”
În 2022, piața de jocuri de noroc din țara noastră era considerată ca având cea mai mare rată de creștere din Europa de Est, mai ales în contextul în care, în România, numărul sălilor...
#relocare business Bucuresti, #mutare firma Bucuresti, #repozitionare firma Bucuresti , #informatii firme