Topul celor mai "verzi" companii din Romania

Joi, 30 Iunie 2011, ora 22:05
5313 citiri
Topul celor mai "verzi" companii din Romania
Foto: stiridebine.ro

Ce au in comun Danone, Ursus Breweries si Apa Nova? Toate trei se afla in top 10 al celor mai verzi companii din Romania. Daca, acum cativa ani, frica de incalzirea globala a lansat "moda verde" in mediul de afaceri, intre timp, companiile si-au dat seama ca fara solutii eco nu vor putea supravietui si unele au inceput sa se intreaca la acest capitol.

La a doua editie a Green Business Index s-au inscris 260 de companii, cu 40% mai multe decat anul trecut, in cursa pentru un loc in Top 10 al celor mai responsabile afaceri.

"Exista un mare apetit in randul companiilor pentru a investii in ecologie, mai ales ca acum li se returneaza pana la 50% din investitie din fondul de mediu", a declarat Laszlo Borbely, Ministul Mediului si al Padurilor, pentru Ziare.com.

Dintre companiile analizate de Green Revolution, realizatorii Green Business Index, o treime au fost din industrie, 14% din servicii si 14% din domeniul energetic.

Topul a fost realizat pe doua categorii, industrie/productie si servicii/comert.

Cea mai verde companie din prima categorie este producatorul de solutii de iluminat Osram Romania, iar din a doua, compania Grup Servicii Petroliere. In cele doua topuri au intrat si companii precum Holcim Romania, Danone, Urban, Carpatcement, Ursus Breweries si Apa Nova.

"S-au facut progrese enorme, in ultimii 10 ani, in ceea ce priveste atitudinea fata de ecologizare a companiilor. Insa mai dureaza pana ce colectarea si prelucrarea deseurilor sa ajunga un business cu adevarat profitabil in Romania", a declarat pentru Ziare.com Vali Gheorghita, reprezentantul companiei de management al deseurilor Ecosistem.

Borbely: Vom da amenzi, dupa ce vom crea conditii

Se stie ca Romania este foarte in urma la capitolul ecologie, fie ca vorbim despre impactul companiilor asupra mediului sau de comportamentul cetateanului de rand.

Ministrul Mediului nu vede necesara asprirea sanctiunilor acordate populatiei pentru abaterea de la legi, din moment ce romanii nu au inca "uneltele" necesare pentru a proteja mediul.

"Nu trebuie sa impui populatiei cu forta anumite reguli pana nu ii oferi conditiile necesare. Degeaba se colecteaza deseuri electronice trimestrial, daca nu exista doua-trei puncte de colectare permanente in fiecare oras mare", a mai spus Ministrul Mediului.

Desi mai avem multe de facut pentru a fi eco, iata cum arata topurile Green Business Index:

Top 10 - Cele mai verzi companii din Industrie si Productie

1. Osram Romania

2. Holcim Romania

3. Kronospan Sebes

4. Danone PDPA

5. Kronospan Romania

6. Urban SA

7. Carpatcement Holding

8. Ursus Breweries

9. Continental Automotive Industries

10.SChaeffler

Top 10 - Cele mai verzi companii din Servicii si Comert

1. Grup Servicii Petroliere

2. Acvatot

3. Ecosistem

4. EcoX SRL

5. Greenweee International

6. Retim Ecologic Service

7. Greentek Lightining

8. Cefin Romania

9. Greenlamp Reciclare

10.Apa Nova

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

NASA trimite o dronă uriașă către Titan. Ce presupune misiunea
NASA trimite o dronă uriașă către Titan. Ce presupune misiunea
NASA a anunțat planurile pentru o misiune care va trimite prima dronă, numită Dragonfly, pentru a explora Titan, cel mai mare satelit al planetei Saturn. Inițiativa vine după succesul dronei...
Ciolacu vrea investiții din Emirate pentru modernizarea Aeroportului Otopeni și a căilor ferate
Ciolacu vrea investiții din Emirate pentru modernizarea Aeroportului Otopeni și a căilor ferate
Premierul României, Marcel Ciolacu, a declarat că un parteneriat între București și Abu Dhabi ar avea ca prioritate modernizarea Aeroportului Otopeni, a porturilor și a infrastructurii...
#top companii verzi, #cele mai verzi companii, #companii verzi Romania , #informatii firme