WikiLeaks: European Drinks, o companie cu practici mafiote

Miercuri, 30 Martie 2011, ora 16:19
3805 citiri
WikiLeaks: European Drinks, o companie cu practici mafiote
Foto: bihon.ro

Mai multe telegrame ale ambasadei americane la Bucuresti care au ajuns pe mana WikiLeaks arata ca diplomatii de acolo se opuneau acordarii de catre Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare a unui credit de 200 de milioane de euro catre compania romaneasca European Drinks, considerand ca aceasta are "practici mafiote" si ca banii luati ar insemna concurenta neloiala pentru mai multe companii, printre care si Coca Cola.

"Credem cu tarie ca aprobarea unui imprumut pentru European Drinks ar trimite un mesaj cu totul gresit catre Guvernul Romaniei si comunitatea romaneasca de afaceri si ar recompensa compania si proprietarii sai pentru ceea ce a fost descris ca practici de afaceri de tip mafiot.

Cerem o opozitie puternica la acest imprumut in Londra si vom continua sa impartasim ceea ce stim cu biroul BERD din Bucuresti", se arata intr-o cablograma trimisa in 2005 si publicata de Kamikaze.

Alte cablograme vorbesc pe larg despre proprietarii European Drainks, fratii Micula, despre care se spune ca au facut avere prin intermediul companiei lor, recurgand la manipularea pietei si neplatindu-si impozitele.

"Iesiti din anii haotici ai Romaniei post-revolutionare ca "antreprenori", principalii detinatori ai companiei, gemenii cu numele de familie Micula, au urmarit agresiv cresterea afacerii, din cate se pare cu orice pret. Ei au creat o retea de holdinguri si companii offshore pentru a deveni jucatori substantiali pe piata in crestere de bauturi si mancare a Romaniei.

Ei sunt implicati si in mita si intimidare ca parte a strategiei lor de afaceri. Oricum, intr-o tara cu politica permisiva si coruptie administrativa si o justitie disfunctionala, cele mai multe rapoarte de nereguli nu vor aduce niciodata la o investigatie legala formala", scriu diplomatii americani.

Aceleasi documente mai vorbesc si despre influenta lor politica, dand exemplu faptul ca secretarul de stat Doina Dascalu, de la Ministerul Finantelor, e sotia lui Romulus Dascalu, director la unele din firmele European Drinks, sugerand ca asta ajuta compania sa faca evaziune fiscala.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Deficitul guvernamental în Uniunea Europeană a crescut uşor anul trecut, de la 3,4% din PIB în 2022, până la 3,5% din PIB în 2023. România, in schimb, se numără printre ţările membre in...
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Câți bani vom pierde întrece orice închipuire
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Câți bani vom pierde întrece orice închipuire
Cercetătorii de la Potsdam Institute for Climate Impact Research (PIK) au spus în noul studiu publicat în prestigioasa revistă Nature că scăderea economică a fost în mare parte blocată...
#European Drinks practici mafiote, #European Drinks WikiLeaks , #informatii firme