Campioni la insolvente - sectoarele cele mai afectate anul acesta

Luni, 08 Septembrie 2014, ora 23:58
2461 citiri
Campioni la insolvente - sectoarele cele mai afectate anul acesta
Foto: business24

Primele 10 sectoare economice din Romania care inregistreaza cel mai mare numar al firmelor intrate in insolventa au ramas cu precadere neschimbate in primul semestru din 2014, singurele modificari fiind la nivel de ordine in cadrul topului, dar cu variatii de una, maximum doua pozitii, potrivit celui mai recent studiu al companiei de evaluare a riscului Coface Romania.

La finalul primei jumatati a anului in curs, pe primul loc se situeaza comertul cu amanuntul - 2.817 insolvente, urmat de comertul cu ridicata si distributie - 2.107, constructii - 1.882, servicii pentru intreprinderi - 1.060, hoteluri-restaurante - 889, transporturi - 774, fabricarea lemnului si a produselor din lemn - 351, agricultura - 330, fabricarea articolelor textile, de imbracaminte si incaltaminte - 324, industria alimentara si a bauturilor alcoolice - 281.

Peste 15.000 de societati au intrat in insolventa in primele sapte luni

Analizand evolutia cazurilor de insolventa pe rol in ultimii 5 ani, se observa o tendinta de consolidare a gradului de concentrare a volumelor in primele trei, respectiv cinci sectoare, potrivit Coface Romania. Astfel, ponderea primelor trei sectoare care au inregistrat cele mai multe dosare pe rol in insolventa in cifre absolute a variat in ultimii cinci ani intre 50% - 54%, iar pentru primele 5 sectoare intre 65% - 70%.

"Aceste ponderi nu sunt intamplatoare si sunt determinate de factori structurali, precum distributia sectoriala a tuturor firmelor active la nivel national. Astfel, primele cinci sectoare care inregistreaza cel mai ridicat numar al insolventelor acopera o pondere similara si din punctul de vedere al firmelor totale active", precizeaza compania de evaluare a riscului.

Din analiza Coface, realizata pe baza datelor furnizate de Oficiul National al Registrului Comertului, rezulta ca, pe parcursul primului semestru al anului 2014, s-au deschis 12.453 de insolvente noi, in scadere cu aproximativ 10% fata de aceeasi perioada a anului anterior, cand s-au deschis 13.855 de proceduri noi de insolventa.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#studiu Coface Romania, #firme insolventa studiu, #evolutie cazuri insolventa , #insolventa