Ce le da fiori bancilor din Romania?

Vineri, 21 Septembrie 2012, ora 07:31
5410 citiri
Ce le da fiori bancilor din Romania?

Anunturile privind intrarea in insolventa a tot mai multor firme din Romania dau fiori bancilor, care isi vad ruinate perspectivele de a-si mai recupera banii imprumutati.

Un numar de 11.068 de firme au intrat in insolventa in primele opt luni ale anului, in usoara scadere comparativ cu perioada similara a anului trecut. Incepand cu 2008, numarul firmelor intrate in insolventa se apropie de 90.000, potrivit datelor Oficiului National al Registrului Comertului (ONRC).

Lipsa lichiditatilor a afectat in special firmele cu activitati in comertul cu amanuntul, peste 3.180 intrand in procedura de reorganizare de la inceputul anului.

De asemenea, sectoarele transporturi si constructii au generat un numar mare de insolvente, 2.085, respectiv 1.354, de la inceputul anului.

Companiile aflate in procesul de insolventa sau faliment genereaza provocari asupra stabilitatii financiare prin volumul mare de credite bancare detinute, prin incidentele de plati majore generate, precum si prin restantele catre partenerii comerciali, se arata intr-un raport publicat de Banca Nationala a Romaniei, care recomanda "o monitorizare atenta a fenomenului".

Conform BNR, creditele acordate de banci firmelor aflate in aceasta situatie reprezinta 17,2 miliarde de lei, aproximativ 14,4% din creditarea bancara a companiilor nefinanciare in iulie 2012.

Peste 58% din volumul acestor credite, respectiv 10,1 miliarde de lei, este in valuta. Companiile aflate in insolventa genereaza 66% din creditele neperformante pe segmentul persoanelor juridice. Imprumuturile acordate companiilor sunt garantate predominant cu active imobiliare.

De asemenea, numarul mare al firmelor aflate in insolventa afecteaza disciplina de plata in economie prin cresterea incidentelor de plata, de exemplu situatia in care un cec este refuzat la plata din lipsa de disponibil, si cresterea restantelor catre partenerii comerciali.

Restantele catre furnizori generate de companiile insolvente se ridicau la circa 28,3 miliarde lei la sfarsitul anului 2011, reprezentand 28% din totalul restantelor catre furnizori generate de companiile nefinanciare in decembrie 2011.

Bancile privesc cu neincredere firmele din imobiliare si constructii

Potrivit bancilor, cele mai riscante sectoare din perspectiva creditarii sunt sectoarele imobiliar si constructii. Totodata, riscul de credit a fost perceput in crestere in ultimele luni pentru sectoarele intermediere financiara, alte servicii, comert, industrie, turism si transport.

Singurele companii al caror risc de credit a fost considerat in scadere au fost cele care activeaza in sectorul energetic, in timp ce riscul asociat companiilor din sectorul agricol a fost perceput la un nivel constant.

In functie de dimensiunea companiei, microintreprinderile sunt in continuare considerate de majoritatea institutiilor de credit ca avand cel mai ridicat grad de risc.

Institutiile de credit estimeaza o inasprire a standardelor de creditare pentru companii in urmatoarea perioada, in special in privinta finantarilor pe termen lung ale corporatiilor.

Amploarea riscurile asociate creditarii intr-un context economic si politic instabil a inceput sa fie constientizata odata cu intrarea in insolventa a celui cel mai mare producator de energie electrica din Romania, Hidroelectrica. Companie are imprumuturi in valoare de sute de milioane de euro la mai multe banci locale, pentru care acestea sunt obligate sa constituie provizioane la BNR.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare, AMD Ryzen PRO Seria 8000 pentru desktop-uri și Seria 8040 pentru laptopuri. Noile procesoare sunt proiectate pentru a îmbunătăți semnificativ...
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Compania Razer a anunțat lansarea noului mousepad de gaming Razer Firefly V2 Pro, promovat ca fiind primul din lume iluminat cu LED-uri, un accesoriu care transformă radical aspectul oricărui...
#firme insolventa credite banci, #restante banci, #faliment firme , #insolventa