Ziare.com

Cum te poate ajuta reorganizarea judiciara sa-ti redresezi afacerea? Sfatul avocatului

Miercuri, 11 Ianuarie 2017, ora 21:30

   

Cum te poate ajuta reorganizarea judiciara sa-ti redresezi afacerea? Sfatul avocatului
Prin reorganizarea judiciara a debitorului aflat in insolventa se propune redresarea activitatii acestuia, in vederea achitarii datoriilor fata de creditori.

Planul de reorganizare poate fi propus de catre debitor, administratorul judiciar, precum si de unul sau mai multi creditori ce detin impreuna cel putin 20% din masa credala.

Reorganizarea judiciara este o solutie mult mai eficienta, atat pentru debitor, cat si pentru creditor, insa depinde in mare masura de situatia debitorului la data la care se ia decizia de a merge in reorganizare sau faliment.

Mai mult, reorganizarea judiciara conduce la mentinerea activitatii firmei, dar si la un grad de recuperare mai ridicat pentru creditori.

Ce trebuie sa contina planul de reorganizare?

 • 1. Masurile de restructurare si continuare a activitatii debitorului
 • 2. Perspectivele de redresare in raport cu specificul activitatii acestuia, cu mijloacele financiare si cu cererea pietei
 • 3. Programul de plata a creantelor
 • 4. Categoriile de creante care nu sunt defavorizate
 • 5. Tratamentul categoriilor de creante defavorizate
 • 6. Despagubirile ce vor reveni tuturor categoriilor de creditori in comparatie cu sumele pe care acestia le-ar primi in cazul falimentului
 • 7. Planul de reorganizare a managementului
 • 8. Resursele financiare pentru realizarea planului de reorganizare si provenienta acestora

 • Ce avantaje iti ofera procedura de reorganizare?

  Prin intrarea in insolventa, debitorul se pune la adapost de "nervozitatea creditorilor", dat fiind toate actiunile judiciare pentru realizarea creantelor asupra debitorului sau bunurilor sale se suspenda de drept.

  Un alt avantaj pentru o firma in insolventa este si faptul ca valoarea creantelor este "inghetata", iar creditorii nu pot adauga la creantele nascute anterior deschiderii procedurii majorari, penalitati si dobanzi, cu exceptia creantelor aferente creditorilor garantati.

  Mai mult, furnizorii de servicii (electricitate, gaze naturale, apa) nu au dreptul sa schimbe, sa refuze sau sa intrerupa livrarile de utilitati, in cazul in care debitorul are calitatea de consumator captiv.

  De asemenea, in timpul reorganizarii judiciare debitorului i se poate reduce volumul de datorii pe care le are de plata, prin stergerea totala sau partiala a unor creante.

  De unde gasesti resurse de finantare?

  In timpul reorganizarii, firma poate beneficia de un aport de capital din partea asociatilor ori actionarilor sau prin atragerea de investitori. De asemenea, banii pot veni si din vanzarea unor active care nu sunt strict necesare desfasurarii activitatii de baza a debitorului sau prin contractarea unor imprumuturi bancare noi.

  Mai mult, debitorul poate incerca esalonarea datoriei creditorului bancar pe o perioada mai indelungata decat cei trei ani de implementare a unui plan de reorganizare sau poate cere avansuri de la clienti pentru marfurile, serviciile ce urmeaza a fi livrate sau executate in perioada urmatoare.

  Cum vede banca o procedura de reorganizare?

  Banca poate fi de acord cu planul de reorganizare a debitorului, avand in vedere scaderea valorii proprietatilor aflate in garantie si dorinta de mentinere a clientului.

  De asemenea, bancile sunt interesate sa sustina un plan de reorganizare, dat fiind ca astfel au posibilitatea sa-si recupereze o valoare mai mare a creantelor in urma valorificarii bunurilor (intre 20-70% in cazul creditorilor garantati).

  Diferentele dintre "Insolventa", "Faliment" si "Reorganizare"

  Semnificatia termenilor

  1) Procedura "insolventei" este acea procedura legala care se deschide, la cererea debitorului sau a creditorilor, in cazul in care o societatea se afla in stare de insolventa.

  Conform legii, starea de insolventa reprezinta acea stare a patrimoniului unei societati care se caracterizeaza prin insuficienta fondurilor banesti disponibile pentru plata datoriilor certe, lichide si exigibile.

  2) Procedura "falimentului" reprezinta procedura de insolventa care se aplica debitorului in vederea lichidarii averii acestuia pentru acoperirea pasivului, fiind urmata de radierea debitorului din registrul in care este inmatriculat.

  3) Procedura de "reorganizare" judiciara este procedura de insolventa care se aplica debitorului in vederea achitarii datoriilor acestuia, conform programului de plata a creantelor.

  Procedura de reorganizare presupune intocmirea, aprobarea, implementarea si respectarea unui plan, numit plan de reorganizare, care poate sa prevada, impreuna sau separat: (a) restructurarea operationala si/sau financiara a debitorului; (b) restructurarea corporativa prin modificarea structurii de capital social; (c) restrangerea activitatii prin lichidarea unor bunuri din averea debitorului.

  Avocat-practician in insolventa Coltuc Marius Vicentiu


  Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

  Sursa: Ziare.com

  Articol citit de 1530 ori

  Urmareste Ziare.com pe

  Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
  Salvati Copiii
  1 comentariu
  Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

  Aproape Toti lichidatorii judiciari sunt niste mari hoti.

  In loc sa se ocupe de redresarea firmei si relansarea ei ,lichidatorii actioneaza ca niste fiare de prada.
  Caz concret 1,4 milioane lei de incasat venituri si 800 mii lei de plata din care 450 miil la anaf care a derut Falimentul.Ce face lichidatorul??? Nu se ocupa de recuperearea creantelor si cauta in tranzactiile companiei sa vada daca poate anula vreuna mai grasa si pierde prin neprezentare procesele in lant cu debitorii firmei si lasa creditorii inclusiv ANAF cu buza umflata.De 6 ani nu a facut nimic. Ce ar trebui in acest caz sa-i facem Lichidatorului???
  In opinia mea plingere pentru gestionare frauduloasa si grup infractional organizat pentru ca lucreaza in familie mama executor ,vicepresedinte a corpului executorilor,fata si ginerele avocat in stransa colaborare cu fiul care e executor.

   


  Platforma pentru solutionarea online a litigiilor