Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Esti dator vandut? Ai putea sa iti declari falimentul - Pas important pentru legea insolventei persoanelor fizice

Marti, 19 Mai 2015, ora 14:35
6613 citiri
Esti dator vandut? Ai putea sa iti declari falimentul - Pas important pentru legea insolventei persoanelor fizice

Legea insolventei persoanelor fizice este cu un pas mai aproape de a fi adoptata, dupa ce a primis aviz favorabil, marti, in Comisia juridica.

"Astazi am finalizat dezbaterile pe proiectul legislativ al insolventei persoanelor fizice, iar Comisia juridica a votat pentru un raport favorabil de adoptare. Legea insolventei este pregatita spre a fi trimisa si votata in plenul Camerei Deputatilor", a transmis initiatorul proiectului legislativ, deputatul PSD Ana Birchall, intr-un comunicat de presa remis Ziare.com.

Dezbaterile in plen vor avea loc miercuri.

Ana Birchall a mai mentionat ca proiectul de lege ofera "un ajutor real romanilor de buna-credinta, care sunt sufocati de datorii, are la baza analiza legislatiei si a practicii judiciare din 12 state", principalul avantaj fiind acela ca de la momentul deschiderii procedurii insolventei se suspenda orice procedura de executare silita si nicio alta procedura de executare silita nu mai poate fi inceputa.

Totodata, Ana Birchall a subliniat ca proiectul pe care l-a initiat este "echilibrat, nu favorizeaza nici debitorul, nici creditorul, ci principiul de drept al egalitatii de instrumente juridice si ii permite debitorului de buna-credinta sa isi poata reesalona datoriile, evitand executarea silita".

Promisiunile lui Ponta in Parlament: Mai putine OUG, legea insolventei si fara "pomeni sociale" (Video)

In comunicat, deputatul PSD a facut o lista lunga de persoane care au sprijinit demersul sau.

"Multumesc colegelor si colegilor care au semnat alaturi de mine acest proiect de lege, tuturor specialistilor, in special de la Ministerul Jutitiei si CSM, tuturor colegilor din comisiile care au avizat favorabil acest proiect de lege. In mod particular as vrea sa le multumesc colegelor si colegilor din Comisia juridica, care au dat un raport favorabil de adoptare.

Multumesc Guvernului si premierului Victor Ponta pentru sustinerea si avizarea favorabila a acestui proiect de lege, fiind singurul proiect de lege privind insolventa persoanelor fizice avizat si sustinut de un Guvern in ultimii 25 ani. Nu in ultimul rand, as vrea sa multumesc reprezentantilor mass-media pentru sprijinul acordat in promovarea acestui proiect de lege", a precizat initiatorul propunerii legislative.

Ce prevede legea

Pe scurt, legea prevede ca un debitor care nu isi mai poate achita datoriile sa poata fi "ajutat" cu un plan de rambursare pe 5 ani sub supravegherea unei comisii de insolventa.

"Va fi constituita o comisie de insolventa, cel mai probabil alcatuita din reprezentanti ai anumitor autoritati, cum ar fi ANPC, BNR etc., care va monitoriza modul de rambursare a datoriilor. Daca cineva nu va fi de acord cu procedura stabilita in cadrul acestei comisii, atunci se poate face contestatie si se merge in instanta.

Astfel, degrevam instantele de o serie de dosare, iar debitorul, care va putea propune modul de rambursare a datoriilor, pentru ca are acest drept, nu va mai fi nevoit sa astepte o lunga perioada de timp ca sa ia instanta o decizie", a explicat de curand Ana Birchall.

Impact de miliarde de lei

Asociatia Romana a Bancilor a estimat, la sfarsitul lunii martie, ca impactul aplicarii Legii insolventei persoanelor fizice in Romania se ridica la circa 3,5 miliarde de lei.

"Pe o abordare europeana, pe calculul pe care l-am facut asupra insolventelor persoanelor fizice la nivel european, a reiesit o suma de aproximativ 3,5 miliarde de lei. Europenii au in aceasta legislatie si filtre prin care limiteaza eventualele excese in folosirea acestei legi.

Pun si responsabilitati pentru cei care beneficiaza de actul de insolventa, ai obligatii, dar si limitari in viitor. In unele tari 5 ani, in altele 10, nu mai poti sa iei un credit daca ai trecut printr-un proces de insolventa. Legislatia europeana ii are in vedere numai pe cei de buna credinta, care au ajuns in situatia nefericita a insolventei", a declarat la momentul respectiv Florin Danescu, presedintele executiv al Asociatiei.

Presedintele Asociatiei Bancilor: Legea insolventei, o necesitate

El a atras atentia asupra faptului ca "mirajul" acestei legi ar putea determina anumiti clienti, care pana acum au fost buni platnici, sa nu isi mai achite datoriile, in asteptarea unei reduceri a sarcinii fiscale.

Creditorii sunt de acord

In februarie, seful Reprezentantei Comisiei Europene in Romania, Angela Filote, a salutat legea falimentului personal.

"Este o lege de care Romania are mare nevoie. Noi lucram indeaproape cu Fondul Monetar si Fondul Monetar este de acord ca e nevoie de o lege, dar, tocmai pentru ca este o lege foarte importanta, ne dorim sa fie si o lege foarte buna, pentru ca ce am observat in Romania este ca adesea legile se dau repede, sub imperiul unor realitati sau unor crize si atunci ele nu sunt de cea mai buna calitate si provoaca efecte juridice neplacute si victime colaterale", a declarat Filote, la acea vreme.

Angela Filote: Romania are nevoie de legea falimentului personal, FMI este de acord

Si BNR sustine legea falimentului personal. Guvernatorul Mugur Isarescu sustine ca ar ajuta clientii in negocierile cu bancile, dar atrage atentia ca trebuie sa fie "o lege buna".

Isarescu, despre intarzierea falimentului personal: Autostrada catre Vest trebuia finalizata in 2006

C.P.

Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
#lege insolventa persoane fizice, #insolventa persoane fizice, #faliment persoane fizice, #faliment persoane , #insolventa
Comentarii