Guvernul gaureste umbrela insolventei (Opinii)

Joi, 24 Ianuarie 2013, ora 23:29
8335 citiri
Guvernul gaureste umbrela insolventei (Opinii)

Guvernul Ponta a avizat proiectul de buget pe anul in curs si va trimite documentul Legislativului pentru eventuale amendamente si votul final. Va fi dezbatut intr-o sedinta programata pe 5 februarie.

Din blatul banesc s-au portionat feliile catre diverse ministere. Evident ca fiecare sef de portofoliu si-ar fi dorit sume cat mai consistente, iar daca cineva s-ar gandi sa-i intrebe de sunt multumiti, sigur ar primi un "nu" mai mult sau mai putin sonor.

Acestia uita probabil ca 2013 este an de varf pentru restituirea unor rate din imprumuturile contractate cu diferite institutii financiare internationale, in frunte cu FMI. Dar aceasta e tarasenie batrana si cu final asteptat atunci cand va voi Duhul Sfant.

Despre altceva e vorba. Anume, incercarea - timida totusi - pe care si-o propune Executivul de a combate evaziunea fiscala. Un flagel omniprezent, mai pe unde vezi cu ochii in lume. In Romania, insa, e cumplit. Asadar, o lupta cu ursul nu strica, macar pentru imagine.

Una dintre parghiile vizate este insolventa, o cale, un subterfugiu uneori adoptat pentru tragere de timp. Datornicul isi autodenunta saracia ca sa-i surprinda pe creditori, isi ingheata rambursarile si le arata acestora un plan de redresare, de obicei fantezist, fara un suport financiar solid, dar care inseamna un pretios timp pierdut pentru creditor, nevoit astfel sa-si plateasca scump buna-credinta. Taraganare, cam aceasta-i definitia.

Cu spectrul funebru al falimentului in fata, tot mai multe firme s-au pozitionat sub umbrela insolventei. Nu e mai putin adevarat ca economia romaneasca e oloaga rau. Industria, cel putin, pare ca nu mai iese din perfuzii. Apeland la stratagema zisa, se suspenda de drept toate actiunile judiciare ori de executare silita.

Furnizorii de electricitate, apa, gaz nu pot sista livrarile. In perioada de reorganizare dobanzile nu mai curg. La fel, majorarile de intarziere sau penalitatile pentru creantele negarantate. Chiar si actiunile inaintate de lichidator, de administratorul judiciar sunt scutite de taxa de timbre.

Inconvenientul celui ce apeleaza la procedura de insolventa consta in pierderea credibilitatii din partea bancilor. Frontiera subtire dintre insolventa si falimentul in sine este hotarata de evaluari, rezolvarea litigiilor si costurile ridicate aferente acestora. Insolventul se vede obligat sa treaca printr-un proces de ancheta instrumentat de catre un administrator judiciar.

Aici intervine noutatea propusa de Guvernul Ponta. Legea insolventei din 2006 va fi modificata. In sensul posibilitatii efectuarii de inspectii fiscale si dupa data deschiderii procedurii de insolventa, precum si conditionarea intrarii in insolventa voluntara de realizarea verificarilor fiscale.

De asemenea, se preconizeaza micsorarea duratei de inchidere a procedurii de insolventa simultan cu introducerea conditiilor expuse.

Ca instrument de reducere a evaziunii, potrivit unui document oficial, Executivul isi doreste o imbunatatire a disciplinei financiare prin intermediul unui regim mai restrictiv al platilor si incasarilor in numerar. Atat intre operatorii economici, cat si intre firme si persoanele fizice.

Se mai are in vedere punerea in aplicare a unui plafon de plimbare a banilor cash. Se stie ce sume enorme pot fi vehiculate nefiscalizat. La prima vedere, o masura eficienta. Ramane de vazut cat de inventivi vor fi evazionistii de anvergura in contracararea ei.

Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
#evaziune fiscala Romania, #masuri evaziune fiscala, #buget 2013 Ponta , #insolventa