La ceas de bilant, "performantele" guvernarii PDL (Opinii)

Sambata, 29 Decembrie 2012, ora 11:42
10750 citiri
La ceas de bilant, "performantele" guvernarii PDL (Opinii)

Nu se stie deocamdata cum va arata tabloul contabil al guvernarii USL, dar cel aferent multicabinetelor Boc-MRU este demn de intreaga compasiune. Aceasta daca n-ar fi trebuit suportat, in ultima instanta, de catre contribuabilul roman.

Numarul firmelor intrate in incapacitate de plata in anul ce se pregateste sa plece este cat se poate de graitor. Mic.ro, Hidroelectrica, Tnuva, Pagini Aurii, Romstrade plus alti peste 15.000 de agenti economici au tras obloanele pravaliilor ori se afla pe punctul de a o face.

Cele mai afectate domenii au fost in 2012 comertul, industria prelucratoare, transportul si depozitarea. Cel putin la ultimul capitol, 4 din 10 proprietari au "batut palma" cu insolventa in primele 11 luni ale anului. Pe la mijlocul lui februarie, Dinu Patriciu, cel ce isi propusese sa elimine de pe piata hegemonia lanturilor de hypermarketuri, a solicitat insolventa companiei Mic.ro.

Noianul reprezentat de 830 de magazine pitice, dintre care 720 fixe si 110 mobile, s-a topit ca un bulgare de zapada pe plita incinsa a crizei. Peste tot, numitorul comun s-a chemat scaderea puterii de cumparare a romanului de rand.

Elocvent: daca pana si unul dintre "amicii" sai apropiati (vinul) s-a otetit in pantecoasele butoaie de la Murfatlar, Tribunalul Constanta aproband in martie curent cererea de intrare in insolventa a celebrei companii dobrogene, parca spune multe.

Gradul lent de recuperare a banilor de pe piata - caracteristica generala a mediului de afaceri din aceasta perioada - care determina inevitabil lipsa de cash in cont, iata cea mai invocata cauza a declinului. Tot ca efect in acest sens se regaseste dificultatea achitarii datoriilor exigibile.

Ca o expresie a nivelului extrem de scazut la care s-a ajuns, sfarsitul lunii mai insemna si intrarea in neputinta de plata a complexului expozitional Romexpo Bucuresti. La simpla cerere a unui creditor pentru neachitarea unei datorii echivalente cu pretul unei garsoniere (180.000 lei). Suma era contravaloarea unor servicii de publicitate.

De departe, insa, cel mai notabil colaps din 2012 se numeste Hidroelectrica. O companie controlata de stat. "Baietii destepti" au scapat fraiele principalului producator de electricitate din Romania. In primul rand, prin practicarea unor preturi de vanzare mult diminuate fata de referinta pietei.

Este lesne de inteles contra caror beneficii a fost aplicat acest dezastruos management. Colosul national a pierdut 1,1 miliarde euro in perioada 2006-2011 din "praduirea" energiei prin contracte directe, la costuri derizorii. De aici pana la scaderea cifrei de afaceri si acumularea unor datorii insurmontabile n-a mai fost decat un pas.

Potrivit bilantului dat publicitatii de Hidroelectrica, profitul net a scazut in 2011 de 45 de ori (!!). De la aproximativ 293 de milioane de lei, la 6,4 milioane, in conditiile in care, nu-i asa, cheltuielile au urcat cu circa 12 milioane de lei.

Ultima, dar nu cea de pe urma mare firma cu probleme, este SC Romstrade SRL, o abonata a contractelor cu statul si care era, pana la inceputul lui decembrie, condusa de catre Nelu Iordache. Proprietarul mentionat a fost retinut de DNA intr-un dosar in care e cercetat pentru deturnarea a 25 milioane de lei din banii destinati construirii autostrazii Nadlac-Arad, delapidare, fals in inscrisuri si spalare de bani.

Graitor fata de mediul de afaceri din Romania este urmatorul exemplu. O firma (Tatarasi Arena) a intrat in insolventa ca urmare a unor datorii insumand 80 de milioane lei (18 milioane euro), detinand la intrarea in incapacitate de plata un disponibil in cont de...6 lei.

La finele lunii noiembrie a acestui an erau active in tara putin mai mult de un milion de firme. Care le va fi soarta in 2013? Este o chestiune la care guvernarea Ponta nu trebuie sa raspunda, ci sa actioneze. Este obligata nu doar sa mentina numarul lor. Trebuie sa-l sporeasca.

Daca o duce mintea si reuseste sa-si impuna ideile in practica. In pofida unui 2013 anuntat ca foarte dificil. Altfel va fi acuzata de malpraxis economic. Imputabil cabinetului nou ales si nicidecum celor asupra carora isi exercita puterea. In niciun caz sa nu invoce acea demonetizata expresie a mostenirii dezastruoase. E tarziu, nu foloseste la nimic si de ea se pot ocupa altii.

P.S. Acest sumbru tablou economic da nastere unei intrebari retorice: La ce a folosit oare "cotonogirea" pensiilor si salariilor in 2010? Sensul banilor colectati cu anasana este cunoscut. De la cei multi si costelivi la cei putini si rotofei.

Poate ca nu ar dauna un megaaudit, iar vinovatii sa plateasca pana la ultima

centima. Nu altundeva decat in bugetul secatuit prin lacomie personala sau de grup.

Atat si nimic mai mult. Daca, desigur, si Justitia va fi de acord.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un alt obiectiv al Green Deal pare să fie lăsat uitării: Ponderea transportului rutier de mărfuri a crescut în zece ani
Un alt obiectiv al Green Deal pare să fie lăsat uitării: Ponderea transportului rutier de mărfuri a crescut în zece ani
Comisia Europeană își propunea, prin Green Deal, ecologizarea transportului de marfă, prin urmare, atragerea a cât mai multe companii de transport de marfă pe calea ferată. Însă în...
De ce a renunțat Alfa Romeo la numele "Milano" pentru un nou SUV. Care este noul nume ales de companie
De ce a renunțat Alfa Romeo la numele "Milano" pentru un nou SUV. Care este noul nume ales de companie
Producătorul auto Stellantis a cedat după o confruntare cu autoritățile italiene și a redenumit SUV-ul al cărui nume a fost contestant. Alfa Romeo Milano a stârnit controverse imediat după...
#firme insolventa, #faliment firme Romania, #firme probleme Romania , #insolventa