Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Peste 6.000 de firme au dat faliment in ultimele trei luni

Joi, 15 Aprilie 2010, ora 07:33
2851 citiri
Peste 6.000 de firme au dat faliment in ultimele trei luni

Peste 6.250 de firme au intrat in insolventa in primul trimestru al acestui an, in crestere cu 27% fata de aceeasi perioada din 2009, iar aproape 20.000 de societati si-au suspendat activitatea. Intreprinzatorii dau vina pe criza financiara si pe impozitul minim si spun ca forfetarul le va agrava situatia.

In luna martie, s-au inregistrat cele mai multe insolvente de la inceputul anului, respectiv 2.152, fata de 2.082 in ianuarie si 2.022 in luna februarie, arata datele Oficiului National al Registrului Comertului, informeaza Curierul National.

Cele mai multe firme care apeleaza la procedura insolventei sunt cele din domeniul comertului, care reprezinta peste 40% din afacerile care au intrat in insolventa in perioada ianuarie-martie 2010.

De asemenea, 16% din firmele intrate in insolventa in primele trei luni sunt din industria prelucratoare, iar 15% din sectorul constructiilor.

Bucurestiul se afla pe primul loc dupa numarul firmelor care nu au mai avut fonduri pentru a-si achita datoriile, cu 825 de firme, fiind urmat de Bihor - 345 firme si Cluj - 325 firme.

Reprezentantii intreprinzatorilor sustin ca acest scenariu sumbru a fost generat atat de criza financiara, dar si de introducerea impozitului minim.

"Criza financiara, dar mai ales impozitul minim a lasat urme grele in economia romaneasca, si vor continua sa mai lase. Cresterea numarului de suspendari, de dizolvari, dar si de falimente, s-a datorat tocmai din pricina celor doua probleme. In plus, introducerea impozitului forfetar nu va face altceva decat sa agraveze si mai mult situatia.

Astfel, in perioada imediat urmatoare ar trebui sa ne asteptam la o crestere si mai mare a numarului de falimente. Viitorul economiei romanesti, dar mai ales al firmelor nu arata deloc bine", a declarat, pentru Curierul National, Ovidiu Nicolescu, presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR).

Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
Numărul românilor care vor să lucreze în străinătate este tot mai mic. Studiul care arată proporția tinerilor dornici să mai plece
Numărul românilor care vor să lucreze în străinătate este tot mai mic. Studiul care arată proporția tinerilor dornici să mai plece
Un număr tot mai mic de români caută un loc de munca în altă țară și numărul este în scădere de șase ani. Un studiu realizat la nivel global a dezvăluit că românii ar prefera să...
#firme faliment insolventa forfetar, #firme impozit forfatar faliment , #insolventa