Primaria a intrat in insolventa: Ce se intampla cu contribuabilii

Vineri, 24 Mai 2013, ora 13:45
5278 citiri
Primaria a intrat in insolventa: Ce se intampla cu contribuabilii

Contestata de primarii posibil vizati, care ar putea pierde controlul asupra banilor municipali sau comunali, apreciata de unii specialisti ca reprezentand biletul catre intrarea in normalitate la nivelul gospodaririi locale, insolventa localitatilor poate deveni de acum o realitate de zi cu zi in Romania.

Potrivit unei ordonante de urgenta aprobate in aceasta saptamana de guvern, unitatile administrative (orasele, comunele sau judetele) care au datorii mai vechi de 120 de zile reprezentand peste 50% din bugetul general sau nu au platit salariile pe o perioada mai mare de 120 de zile de la data scadentei intra in insolventa.

Decizia, manata de spinoasa problema a arieratelor in relatia cu Fondul Monetar International, poate conduce la o mai mare responsabilizare si transparenta pentru cei obisnuiti sa se angajeze la cheltuieli mai mari decat le permite bugetul, in speranta ca banii vor veni ca de obicei de la autoritatile centrale.

Insolventa primariei nu ramane fara urmari pentru contribuabili, care ar putea fi constransi la plata unor taxe speciale, in timp ce achitarea celorlalte obligatii nu este suspendata.

"Textul ordonantei trebuie citit in relatie cu cel al Legii nr. 273/2006 a finantelor publice, unde sunt definite multe din notiunile ce sunt utilizate si in ordonanta cu privire la insolventa unitatilor administrativ teritoriale - spre exemplu 'starea de insolventa' sau 'starea de criza financiara'.

Ca orice subiect de drept, si unitatile administrativ teritoriale se angajeaza in raporturi legale (contractuale sau delictuale) din care pot rezulta obligatii de plata catre terti, in legatura cu care se aprecieza ca exista dificultati in a efectua plata in termenele legale sau contractuale", a precizat avocatul Ionut Mateescu pentru Ziare.com.

Insolventa primariei poate fi ceruta de creditori (sau de un singur creditor),

care detin una ori mai multe creante certe, lichide si exigibile, impotriva unei unitati administrativ-teritoriale, cu o valoare insumata care depaseste 50% din bugetul acesteia pe o perioada de 120 de zile consecutive.

De asemenea, ordonatorul principal de credite (primarul sau presedintele consiliului judetean) poate cere deschiderea procedurii.

In procedura de insolventa, care urmeaza unei etape preliminare - criza financiara, este numit un administrator special, care va prelua atributiile de decizie financiara ale primarului sau sefului consiliului judetean, sunt restructurate datoriile si sunt vandute bunuri din proprietatea privata, precum terenurile si diverse cladiri. Nu pot fi vandute bunuri aflate in proprietatea publica, cum sunt scolile sau parcurile.

Administratorul face un raport privind cauzele insolventei, fiind identificati astfel vinovatii. Procedura de insolventa nu poate dura mai mult de trei ani.

Cum sunt platite datoriile

Fondurile obtinute prin vanzarea bunurilor aflate in domeniul privat al primariei sunt distribuite pentru achitarea taxelor si cheltuielilor cu administrarea si vanzarea bunurilor respective si abia apoi pentru plata creantelor garantate ale creditorilor, a explicat Ionut Mateescu.

Celelalte creante se platesc in urmatoarea ordine:

-taxele, timbrele sau orice alte cheltuieli aferente procedurii, inclusiv cheltuielile necesare pentru conservarea si administrarea bunurilor din averea debitorului;

-creantele izvorate din raportul de munca;

-creantele reprezentand creditele, cu dobanzile si cheltuielile aferente, acordate de institutii de credit dupa deschiderea procedurii, precum si creantele rezultand din continuarea activitatii debitorului dupa deschiderea procedurii;

-creantele bugetare;

-creantele reprezentand sumele datorate de catre debitor unor terti, in baza unor obligatii de intretinere, alocatii pentru minori sau de plata a unor sume periodice destinate asigurarii mijloacelor de existenta;

-creantele reprezentand credite bancare, cu cheltuielile si dobanzile aferente, cele rezultate din livrari de produse, prestari de servicii sau alte lucrari, precum si din chirii;

-alte creante chirografare (negarantate).

Primarul, pedepsit si trimis in vacanta?

Primarii si sefii de consilii judetene sunt obligati sa ceara tribunalului declararea insolventei, riscand in caz contrar pedeapsa cu inchisoarea de la 3 luni la un an sau cu amenda.

De asemenea, administratorul judiciar poate cere ca o parte din datorii sa fie suportate de catre persoanele cu atributii de administrare a patrimoniului unitatii administrativ teritoriale, care au contribuit la intrarea unitatii administrativ-teritoriale in aceasta situatie.

Potrivit actului normativ, administratorul judiciar poate cere suspendarea atributiilor de ordonator principal de credite al autoritatii publice locale si sa preia el aceasta atributie.

"Primarul sau presedintele consiliului judetean de la care au fost preluate

atributiile de ordonator de credite ceea ce inseamna ca le sunt interzise exercitarea oricaror atributii cu implicatii financiare pe toata perioada gestionarii situatiei de insolventa.

Per a contrario, celelalte atributii (de reprezentare a unitatii administrativ teritoriale, politice etc.) nu sunt afectate", a precizat Ionut Mateescu.

Taxe speciale pentru cetateni

Administratorul judiciar are dreptul sa propuna consiliului local sau judetean stabilirea de taxe locale/taxe speciale noi, in conditiile legii, pana la incetarea situatiei de insolventa.

"Bineinteles ca propunerea poate fi acceptata sau nu de organul deliberativ (consiliul local sau judetean) ce poarta intreaga raspundere (legala si politica) a masurii dispuse. De asemenea, trebuie respectate exigentele din acte normative cu forta juridica superioara (legea finantelor publice, codul fiscal si Constitutia), inclusiv in ceea ce priveste oportunitarea unor asemenea noi taxe din perspectiva regulii caracterului echitabil al impunerii", a aratat avocatul.

In niciun caz, insolventa nu va fi o veste buna pentru debitorii unitatii administrativ teritoriale, taxele si impozitele fiind platite in continuare, a adaugat avocatul.

Ce servicii publice nu vor fi intrerupte

In perioada urmatoare, vor fi precizate serviciile publice fara de care unitatea administrativ-teritoriala nu poate functiona.

Potrivit avocatului, este situatia unor servicii care nu pot fi prestate de alte entitati - echivalentul situatiei "consumatorului captiv" din Legea insolventei comerciantilor.

"Am in vedere serviciile de stare civila, evidenta persoanelor, colectarea impozitelor, servicii fata de persoanelele in stare de nevoie (inclusiv institutionalizate), gunoi, apa-canal", a completat Ionut Mateescu.

Furnizorii de servicii de electricitate, gaze, apa, telecomunicatii si alte servicii similare vor presta in continuare aceste servicii, urmand sa fie platiti cu prioritate pentru creantele nascute in timpul insolventei.

Daca in cei trei ani nu s-au achitat toate datoriile, primaria intra din nou in starea de criza financiara, falimentul nefiind o optiune in acest caz.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
Ministerul Energiei a transmis recent că susține proiectul reactoarelor modulare mici în România, ca parte a strategiei de dezvoltare și consolidare energetică a țării. Pe 17 aprilie...
#primari insolventa taxe, #oras insolventa contribuabili, #datorii primarie, #taxe impozite , #insolventa