Vezi cate firme au dat faliment in 2010 - Coface

Luni, 25 Aprilie 2011, ora 13:36
4497 citiri
Vezi cate firme au dat faliment in 2010 - Coface

Numarul falimentelor inregistrate in 2010 a crescut cu 18% fata de 2009, cand se inregistrau 18.421 de dosare de insolventa si firmele cele mai afectate au fost cele care au facut comert cu ridicata, comert cu amanuntul si cele din constructii, arata ultimul studiul dat publicitatii de Coface Romania.

La sfarsitul anului 2010, un numar total de 21.692 companii se aflau in diverse stadii ale procedurii de insolventa: 10.377 de firme se aflau in procedura generala de insolventa, 5.104 in procedura simplificata de insolventa, 5.482 in faliment, 702 in insolventa si 27 in reorganizare judiciara, se arata in studiul remis Ziare.com.

Cea mai mare rata de faliment s-a inregistrat in randul firmelor care activeaza in domeniul comertului cu ridicata si distributia, fiind pentru al doilea an consecutiv pe prima pozitie, confirmandu-se astfel persistenta dificultatilor de ordin financiar cu care se confrunta firmele din aceste sectoare, din cauza orientarii accelerate a pietei de consum catre hypermarketuri si retaileri.

Pozitia a doua a clasamentului conform numarului de insolvente este ocupata de comertul cu amanuntul, totalizand un numar de 4.178 de firme in insolventa.

Desi numarul companiilor insolvente din acest sector a fost sensibil mai mic in 2009 decat cel inregistrat in 2008 (3.501 companii fata de 3.553), volumul firmelor insolvente a cunoscut o crestere de 19% in 2010 comparativ cu 2009 datorita scaderii cererii, care nu a fost suficient de convingatoare si eficienta pentru depasirea provocarilor ridicate de criza financiara.

Constructiile intregesc topul primelor 3 sectoare cu cele mai multe insolvente, ocupand pozitia a treia in clasament si s-a inregistrat o crestere constanta a numarului de insolvente, astfel ca numarul firmelor in imposibilitate de a-si acoperi datoriile curente a crescut de 6 ori comparativ cu soldul inregistrat la sfarsitul anului 2006.

Principalele probleme cu care s-au confruntat constructorii in anul care s-a incheiat au fost scaderea cererii, sistarea proiectelor si a lucrarilor de investitii din lipsa fondurilor, scaderea puterii de cumparare si deteriorarea comportamentului de plata al partenerilor.

Pentru urmatoarea perioada, principalul motor de crestere in acest domeniu l-ar putea constitui proiectele de infrastructura, in aceste conditii asociatiile din domeniul constructiilor solicitand autoritatilor masuri pentru reducerea coruptiei din achizitiile publice, sustinerea creditarii firmelor prin reducerea dobanzilor la credite si un nou program privind constructia de drumuri si autostrazi.

Transportatorii - afectati de criza

Un alt domeniul care inregistreaza un numar ridicat de cereri de insolventa este cel al transporturilor, 1.555, aflandu-se, ca si la sfarsitul anului 2009, pe pozitia a patra a clasamentului.

Companiile care au prestat servicii conexe intreprinderilor au cunoscut de asemenea, o inrautatire continua a situatiilor financiare, pe fondul scaderii cererii si a presiunii asupra preturilor oferite, exercitate de catre clienti.

Confruntate cu cresterea costului finantarii si reducerea marjelor comerciale, tendinta generala a firmelor a fost sa reduca prioritar bugetele alocate publicitatii, activitatii de cercetare a pietei si reorientarea catre gestiunea interna a serviciilor externalizate (contabilitate, juridice, resurse umane, urmarirea incasarii creantelor etc.).

Care au fost cele mai afectate domenii?

Studiul realizat de Coface mai arata ca cele mai afectate domenii in 2010 de insolventa au fost: industria extractiva, activitatile recreative si sportive, sanatatea si asistenta sociala, intermedierea financiara, activitati conexe prestate intreprinderilor si tranzactiile imobiliare

Sectoarele cu cele mai agresive cresteri procentuale ale firmelor aflate in diverse stadii de insolventa sunt: industria extractiva (+87,04%); activitati recreative si sportive (+65%); sanatate si asistenta sociala (+ 48,94%); intermediere financiara (+41,73%); activitati prestate intreprinderilor (+36,87%) si tranzactii imobiliare (+30,25%).

La polul opus, singurele exceptii, unde numarul de insolvente a scazut in 2010 comparativ cu 2009, sunt agricultura si salubritatea

Vezi care sunt cele mai afectate judete

Cele mai afectate judete de faliment in 2010 au fost Dolj, Iasi, Botosani si Alba. In primele 3 luni ale anului, un numar total de 5.081 companii au intrat sub incidenta Legii 85/2006, aflandu-se in diverse stadii ale procedurii de insolventa. Acest numar, in scadere cu 18% fata de numarul insolventelor inregistrate in perioada similara a anului trecut, anunta temperarea ritmului de crestere a insolventelor in 2010.

Astfel, pe fondul recesiunii si provocarilor financiare multiple, companiile care au rezistat si si-au restructurat/ eficientizat activitatea, cunosc acum o imbunatatire graduala a cifrei de afaceri si a profitabilitatii, in conditiile in care costurile au fost deja reduse.

"Vedem economia actuala intr-o etapa de stabilizare mai degraba decat o relansare certa, considerand evolutia usor pozitiva din ultimul trimestru al anului trecut de 0,1% care imbraca o semnificatie mai mult statistica, si care trebuie confirmata de evolutiile viitoare pentru a putea sustine un trend relevant.

Pentru anul 2011, ne asteptam la o crestere economica intre 1%-1,5%, bazata pe cresterea exporturilor si evolutia productiei industriale", a declarat Cristian Ionescu, Country Cluster Manager al Coface Romania, Bulgaria si Slovacia.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Compania Razer a anunțat lansarea noului mousepad de gaming Razer Firefly V2 Pro, promovat ca fiind primul din lume iluminat cu LED-uri, un accesoriu care transformă radical aspectul oricărui...
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
#domenii afectate faliment, #constructii transporturi firme faliment , #insolventa