Vulpescu: Sunt toate sansele pentru salvarea Hidroelectrica

Joi, 04 Octombrie 2012, ora 20:34
1843 citiri
Vulpescu: Sunt toate sansele pentru salvarea Hidroelectrica
Foto: Calea Europeana

Administratorul special al Hidroelectrica, Remus Vulpescu, a declarat, joi, la Curtea de Apel Bucuresti, ca sunt sanse foarte mari pentru salvarea companiei, in urma reorganizarii, si ca unii reprezentanti sindicali ii sprijina pe "baietii destepti" din energie.

Vulpescu a intrat in sala de judecata in timpul unui proces privind insolventa Hidroelectrica, a schimbat cateva vorbe cu Remus Borza, seful firmei Euro Insol, administratorul judiciar al Hidroelectrica, si a asistat la dezbateri.

"Sunt toate sansele pentru salvarea acestei companii in cadrul actualei proceduri de reorganizare. (...) Unii reprezentanti sindicali sprijina cu tot dinadinsul, impotriva evidentelor si membrilor sindicatului, baietii destepti care doresc sa anuleze tot ce s-a facut pana acum si sa-si reintre in drepturile pe care le stim, si care au fost atat de aspru criticate si despre care se spunea ca nu le pot fi ridicate", a spus Vulpescu la iesirea din sala de judecata.

Magistratii judeca contestatia privind insolventa Hidroelectrica

Curtea de Apel Bucuresti judeca joi recursurile formulate de Alpiq RomIndustries, Alpiq RomEnergie si Hidrosind impotriva hotararii de deschidere a procedurii insolventei Hidroelectrica, pronuntata de catre Tribunalul Bucuresti la 20 iunie.

"Decizia Tribunalului Bucuresti de deschidere a procedurii insolventei Hidroelectrica este criticata in principal pe considerente de ordin procedural, dar se incearca si acreditarea ideii ca societatea nu ar fi in insolventa si ca scopul deschiderii procedurii ar fi fost doar denuntarea contractelor incheiate cu 'baietii destepti'. Aceste sustineri sunt contrazise de concluziile raportului asupra cauzelor si imprejurarilor insolventei Hidroelectrica intocmit de administratorul judiciar Euro Insol si de tabelul preliminar al reantelor, in care sunt inregistrati 381de creditori cu o valoare totala a creantelor solicitate de 5,49 miliarde lei, din care 3,5 miliarde lei admise, 800 milioane lei admise sub conditie si 1,1 miliarde lei respinse", se arata intr-un comunicat al Euro Insol.

Alpiq RomIndustries si Alpiq RomEnergie sunt subsidiare ale traderului elvetian de energie Alpiq.

Cauzele insolventei Hidroelectrica

Raportul reprezinta o radiografie detaliata a evolutiei societatii in ultimii 3 ani si identifica noua cauze care au generat insolventa Hidroelectrica: contractele de furnizare energie electrica catre "baietii destepti", cumpararea de energie electrica de la producatorii termo si revanzarea acesteia sub pretul de achizitie, cresterea pretului apei uzinate de peste 4 ori intr-un singur an, contracte paguboase de mentenanta incheiate cu Hidroservurile, managementul defectuos, seceta prelungita, nesustenabilitatea contractului colectiv de munca raportata la indicatorii economico-financiari ai societatii, vanzarea de energie electrica in piata reglementata sub pretul de cost si derularea unor proiecte de investitii cu componenta energetica secundara.

Aceste cauze au provocat doar in ultimii ani pierderi pentru Hidroelectrica de peste 2 miliarde euro.

"Se pare insa ca 'baietii destepti' utilizeaza nu numai caile de atac permise de lege, ci si diverse tertipuri avocatesti si procedurale pentru a-si proteja interesele si castigurile exorbitante pe care le obtineau din contractele bilaterale, anterior denuntarii lor de catre administratorul judiciar. Astfel, Alpiq RomIndustries si Alpiq RomEnergie au formulat o serie de cereri de stramutare a dosarului de insolventa la Inalta Curte de Casatie si Justitie incercand sa obtina stramutarea dosarului de pe rolul Tribunalului Bucuresti pe rolul unei alte instante din tara.

Conform informatiilor de pe portalul Inaltei Curti, pe rolul instantei sunt inregistrate patru astfel de dosare, in care apar aceleasi parti si care au acelasi obiect. Avand in vedere identitatea de obiect, cauza si parti, cele patru cereri trebuiau conexate intr-un singur dosar. Surprinzator, s-au format patru dosare cu termene de judecata in patru zile diferite: 10, 11, 16 si 18 octombrie 2012", se mentioneaza in comunicat.

Recursurile "baietilor destepti"

Potrivit Euro Insol, ratiunea pentru care s-au format un numar de patru dosare cu termene de judecata la date diferite in conditiile in care se cere stramutarea unui singur dosar si anume acela al insolventei Hidroelectrica este probabil aceea de a-si maximiza sansele, avand in vedere ca fiecare dosar va fi solutionat de un alt magistrat.

Totodata, cele doua Alpiq-uri au formulat in fiecare dintre dosarele de stramutare si cereri de suspendare a procedurii insolventei Hidroelectrica pana la solutionarea cererilor de stramutare, cereri ce au fost respinse de Inalta Curte de Casatie si Justitie.

"In situatia in care Curtea de Apel Bucuresti va admite recursurile 'baietilor destepti', hotararea de deschidere a insolventei Hidroelectrica va fi anulata, cu consecinta repunerii partilor in situatia anterioara, deci a reactivarii contractelor bilaterale incheiate cu cei zece traderi. Avand in vedere ca la 20 iunie 2012 obligatiile contractuale asumate de Hidroelectrica totalizau 19,8 TWh si ca productia din 2012 nu va depasi 12 TWh, in conditiile de seceta prelungita, societatea va fi in imposibilitate de a-si indeplini obligatiile contractuale, cu consecinta intrarii in faliment", se arata in comunicat.

Administratorul judiciar al Hidrolectrica reaminteste ca Alpiq RomEnergie si Alpiq RomIndustries sunt doua societati care aveau incheiate cu Hidroelectrica contracte de furnizare energie electrica la preturi net inferioare pretului pietei, prelungite pana in 2018.

"In timp ce Hidroelectrica a inregistrat o pierdere de 109 milioane lei in 2011, firmele Alpiq au realizat in 2011 un profit de peste 43 milioane lei cu numai 12 angajati. Diferenta dintre pretul de cost al MWh produs de Hidroelectrica si pretul pietei era transferata ca profit in conturile traderilor in timp ce Hidroelectrica acumula datorii de peste 1 miliard euro. Doar din derularea celor doua contracte cu Alpiq, Hidroelectrica a inregistrat o pierdere de peste 850 milioane lei", se mai spune in comunicatul Euro Insol.

Dupa intrarea in insolventa a Hidrolectrica, Euro Insol a renegociat contractele incheiate de cel mai mare producator de energie din Romania cu Alro Slatina, Elsid, Electrocarbon si Electromagnetica.

Administratorul judiciar a denuntat contractele cu Alpiq RomEnergie, Alpiq RomIndustries, Energy Holding, EFT AG, EFT Romania si Euro P.E.C.

Borza a declarat joi ca Hidroelectrica ar putea iesi din insolventa pana la 31 decembrie, iar intrarea companiei in faliment ar cauza disparitia "unui monopol" de pe piata serviciilor de reglare a sistemului energetic si ar avea ca efect "intrarea in bezna" a Romaniei.

Xiaomi trimite un avertisment către utilizatorii de smartphone-uri. Ce trebuie evitat
Xiaomi trimite un avertisment către utilizatorii de smartphone-uri. Ce trebuie evitat
Compania Xiaomi a emis recent un avertisment către utilizatorii săi privind riscurile asociate cu folosirea protecțiilor de ecran cu adeziv lichid UV. În ciuda popularității acestor...
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a anunțat, pe 23 aprilie, că urmează să investigheze platformele de comerț online chinezești Temu și Shein, făcând și o...
#insolventa Hidroelectrica Vulpescu OPSPI, #insolventa situatie Hidroelectrica Vulpescu, #insolventa Hidroelectrica contestatii , #insolventa