Banca Mondiala: Romania - o destinatie atractiva pentru investitori

Joi, 22 Iulie 2010, ora 19:39
2412 citiri

Romania ramane o destinatie atractiva pentru investitorii care vor sa-si stabileasca pe plan local o capacitate de productie si urmaresc mai degraba randamente pe termen mai lung decat scurt, a declarat joi economistul sef al Biroului Bancii Mondiale la Bucuresti, Catalin Pauna.

"Romania ramane o destinatie atractiva pentru investitorii care vor randamente generoase pe termen lung, si mai putin pe termen scurt. Acest lucru se datoreaza costului de forta de munca redus, dar si proximitatii fata de alte piete europene", a declarat Pauna intr-o conferinta de presa, conform Mediafax.

Pe de alta parte, reprezentantul Bancii Mondiale mentioneaza ca lipsa reformelor structurale din ultimii ani, privind mediul de afaceri si alte sectoare, a facut imposibila atenuarea impactului puternic asupra PIB din 2009, cand economia s-a contractat cu 7,1%, dupa cresteri semnificative in anii precedenti.

"Contractia economica ar fi fost mult mai redusa in 2009 (daca ar fi fost facute reformele structurale, n.r.). Acum ne-am fi aflat pe o panta ascendenta. Ce trebuia facut in ultimii ani era concentrarea pe agenda reformelor structurale neterminate", a aratat Pauna.

El a mentionat domenii precum administrarea taxelor, flexibilizarea pietei muncii, calitatea mediului de afaceri si relevanta educatiei. "Daca aceste lucruri ar fi fost abordate cu ani inainte, alta ar fi fost acum situatia", mai a spus Pauna.

In ceea ce priveste piata muncii, Pauna a mentionat ca, daca se doreste stimularea fortei de munca, ar fi de preferat sa se evite cresterea taxelor si sa fie imbunatatita flexibilitatea acestui sector, chiar prin amendarea Codului Muncii, care in prezent este destul de rigid.

Romania va avea nevoie de finantare ieftina pe termen scurt

Romania trebuie sa caute resurse de finantare cat mai ieftine pe termen scurt, are nevoie sa se concentreze pe extinderea colectarii si va trebui sa pregateasca trecerea la un buget multi-anual, a mai spus Pauna, citat de NewsIn.

"Romania trebuie sa se gandeasca foarte tare care sunt sursele ieftine de finantare", a spus Pauna. El considera ca necesarul de finantare pe termen scurt poate fi asigurat la un pret mai bun de institutiile financiare internationale, insa, "pe masura ce lucrurile se indreapta", poate recurge si la o finantare comerciala.

Romania va avea nevoie de finantare pentru a-si acoperi deficitul bugetar, dar si pentru a-si "rostogoli" datoria pe termen scurt, insa imprumuturile tipice ale Bancii Mondiale nu acopera astfel de nevoi, a explicat analistul.

Ministerul Finantelor Publice (MFP) a vandut joi obligatiuni de tip benchmark cu scadenta in 2017 de 103 milioane lei (24,1 milioane euro), pentru care a acceptat sa plateasca un randament mediu de 7,10% pe an, valoarea licitatiei fiind de patru ori mai mare decat suma atrasa.

In ultimele luni, Finantele au respins o serie de licitatii sau au atras cu mult mai putin decat isi propusesera, deoarece nu au acceptat sa plateasca un randament mai mare de 7% pe an, in vreme ce guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR) atragea atentia in ultimele zile ca MFP se confrunta cu banci care nu mai vor sa cumpere titluri de stat la randamente mai mici de 7-8% pe an.

"Ingrijorarile noastre sunt insa legate de ajustarile fiscale", sustine Pauna. Romania trebuie sa identifice cele mai bune modele pentru ajustarea bugetelor, pentru imbunatatirea colectarii.

"Modelul anului trecut este clar unul nesustenabil - cheltuielile publice au crescut, insa nu a existat o imbunatatire a colectarii. In primul rand, ajustarile fiscale trebuie sa se axeze pe reducerea cheltuielilor".

Analistul spune ca Legea responsabilitatii fiscale va ajuta mult in modelarea unui mix de politici coerent, iar Romania va trebui, "inevitabil", sa treaca la o programare bugerata multi-anuala. Ajustarea segmentului public ar trebui sa urmeze modelul Marii Britanii, unde aparatul administrativ a fost cu mult redus in urma unui proces de monitorizare si evaluare a performantelor sectorului public.

Guvernul ar trebui sa pastreze cota unica. Romania are unul din cele mai mari deficite structurale din Europa, si, in prezent, spatiul de manevra este limitat in ceea ce priveste schimbarea politicii fiscale. In schimb, "cu cat ajustarile sunt mai bune, cu atat nevoia de finantare scade", a mai spus economistul BM.

In opinia lui Pauna, cota unica a fost un succes si avut efecte benefice asupra economiei, reducand costurile administrative pentru sectorul real. "As miza pe un sistem de impozitare mai degraba simplu, care sa taxeze mai degraba consumul, decat munca", sustine el.

Banca Mondiala vede o revenire pe crestere economica in 2011

Efectul majorarii TVA se va resimti intr-o crestere a inflatiei cu 2-2,5%, anul acesta, insa va fi temporar si limitat la nivelul catorva luni. BM isi va revizui in curand prognoza de crestere a economiei romanesti, si pentru acest an nu ar fi exclus sa fim martorii unei contractii mai mari cu un procent peste estimarea initiala a BM de declin 0,5%, desi deocamdata nu exista o cifra avansata oficial.

In schimb, am putea fi martorii unei reveniri a economiei din 2011, crede Pauna, desi ii este greu sa faca estimari, dat fiind nivelul accentuat al incertitudinilor.

Exporturile raman motorul cresterii economice romanesti, spune Pauna. "Cresterea economiei noastre este strans legata de cea europeana, chiar daca nivelul comertului dintre Romania si Uniune este mai scazut decat media altor 10 tari central si est europene."

Scaderea preturilor tuturor claselor de active ar putea atrage investitii noi, insa investitorii sunt inca in expectativa.

"Cred ca Romania este un loc atractiv pentru investitori pentru stabilirea unor noi unitati de productie, insa incertitudinile pe termen scurt tin investitorii in expectativa: In mod cert, a avut loc o diminuare a preturilor activelor, insa intrebarea este daca aceste preturi au atins nivelul minim", a spus Pauna.

Legi noi în UE pentru combaterea spălării banilor. Limită de doar 10.000 euro pentru plăţile mari în numerar
Legi noi în UE pentru combaterea spălării banilor. Limită de doar 10.000 euro pentru plăţile mari în numerar
Un pachet important de legi, care consolidează setul de instrumente al UE pentru combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului, a fost adoptat miercuri, 24 aprilie, de Parlamentul...
OMV Petrom va livra dividende de 2,6 miliarde lei din profitul net de anul trecut. Ce randament au avut acțiunile producătorului de petrol la BVB
OMV Petrom va livra dividende de 2,6 miliarde lei din profitul net de anul trecut. Ce randament au avut acțiunile producătorului de petrol la BVB
OMV Petrom a informat piaţa de capital că adunarea generală ordinară a acţionarilor societăţii a decis pe 24 aprilie distribuirea unui dividend brut de 0,0414 lei pe acţiune din profitul...
#Catalin Pauna investitii Romania, #Banca Mondiala economie Romania, #pauna deficit bugetar Romania , #investitii straine