Banii zboara din Europa mai repede decat in timpul crizei financiare - In ce situatie e Romania

Joi, 06 Octombrie 2016, ora 08:04
9097 citiri
Banii zboara din Europa mai repede decat in timpul crizei financiare - In ce situatie e Romania
Foto: Arhiva Ziare.com

Europa se afla intr-un moment dificil. De la Brexit la reforma Senatului italian, incertitudinea pe scena politica domina marile economii ale Batranului Continent, iar acesta este motivul pentru care are loc un "exod" al capitalului mai ceva ca in timpul crizei financiare.

Dar sa luam problemele pe rand.

In Marea Britanie, totul e in ceata in ceea ce priveste iesirea din Uniunea Europeana. Nu se stie daca va fi un Brexit fara probleme - adica daca se vor incheia acorduri avantajoase pentru ambele parti - sau daca va fi unul dur.

Al doilea scenariu ar insemna ca UE refuza majoritatea cererilor venite din partea UK pentru ca sa le dea celorlalte state membre o lectie si sa le arate ca nu e de jucat cu parasirea blocului comunitar.

Pe de alta parte, in Franta si Germania au loc alegeri generale in 2017, insa partidele populiste castiga simpatizanti pe zi ce trece. Iar in Italia, votul despre reforma Senatului poate duce la caderea Guvernului condus de Matteo Renzi.

Business Insider arata ca aceste incertitudini nu ingrijoreaza doar oamenii de pe strada, ci reprezinta un mare semn de intrebare si pentru investitori, care isi retrag banii din tarile de pe Batranul Continent mai repede ca in timpul crizei financiare. Cel putin asa sustin analistii firmei HSBC, ce ofera servicii financiare si bancare.

Ei arata ca investitorii au retras bani din fondurile de investitii cu capital de risc timp de 31 de saptamani consecutiv, ceea ce e un record negativ.

"Incertitudinea ce 'bantuie' Europa duce la un exod al fondurilor din regiune. In timp ce iesirea Marii Britanii din blocul comunitar ramane sabia lui Damocles, stabilirea datei la care are loc referendumul pe schimbarea Constitutiei in Italia (4 decembrie) are potentialul de a agrava situatia", se arata in analiza HSBC.

Potrivit sursei citate, investitorii au retras in cele 31 de saptamani nu mai putin de 77 de miliarde de dolari, ceea ce e o suma uriasa.

Iata graficul care arata ca exodul capitalului e mai puternic decat in timpul crizei financiare:

Sursa: HSBC/Business Insider

Retragerea banilor din Europa arata perceptia pe care investitorii o au in legatura cu regiunea. Si da, totul se rezuma la un singur cuvant: incertitudine. Nimeni nu are nici cea mai vaga idee cum va arata scena politica a continentului in viitorul apropiat. Ce partide vor fi la putere? Se vor continua reformele incepute? Cat vor castiga partidele populiste? Cum se va desfasura iesirea Marii Britanii? Momentan, acestea sunt intrebari fara raspuns.

Ideea e ca astfel de situatii afecteaza economia. Cum? Afaceristii nu mai baga bani in firmele de pe Batranul Continent si urmaresc cu ingrijorare ce se intampla aici.

"Cresterea anemica a regiunii reflecta partial precautia antreprenorilor in a-si cheltui banii, in contextul in care incertitudinile de pe scena politica afecteaza economia. Credem ca aceasta tendinta se va pastra si anul viitor, deoarece sunt alegeri in Franta si Germania, care se adauga la tensiunile care nu se mai termina in Italia si Spania", arata intr-o analiza specialistii firmei de analiza financiara IHS Markit.

Care e pozitia Romaniei

Situatia nu e atat de grava in cazul nostru. Cel putin, deocamdata. Insa si la noi urmeaza alegeri parlamentare, in decembrie, asa ca lucrurile abia de-acum incolo se vor precipita.

Iar primele disensiuni au inceput deja sa apara. Presedintele Klaus Iohannis a transmis ca nu va numi un premier cu probleme penale, iar apoi a fost atacat de social-democrati, in frunte cu presedintele PSD Liviu Dragnea si cu fostul premier Victor Ponta.

Asta in conditiile in care actualul sef al Guvernului tehnocrat, Dacian Ciolos, e curtat de PNL si USR, care deja negociaza cu unii dintre ministrii din Cabinetul sau. Asa isi poate continua mandatul, insa ramane de vazut daca va accepta una dintre invitatii.

Din punctul de vedere al investitorilor straini, Romania pare o oaza de stabilitate. Asta pentru ca investitiile straine directe in tara noastra au crescut cu 19% in primele sapte luni, la 2,34 miliarde euro, potrivit datelor BNR. Ceea ce e un lucru bun, caci ele sunt realizate pe termen lung si au, de obicei, efecte pozitive asupra economiei si salariilor.

Insa ideea e ca, daca Europa Occidentala va fi lovita de o furtuna financiara cauzata de o criza pe scena politica, investitorii nu se vor reorienta catre Romania, ci catre alte economii mai dezvoltate, care reprezinta locuri mai sigure, cum ar fi SUA.

Asta pentru ca tara noastra are legaturi stranse cu zona euro si restul Batranului Continent. Chiar daca prognozele pe termen scurt sunt imbucuratoare (FMI anticipeaza ca vom avea cea mai mare crestere economica din regiune in acest an), asta nu inseamna ca nu vom fi trasi in jos de o inrautatire a lucrurilor pe restul continentului.

Sa nu uitam ca in 2007-2008 economia "duduia", iar dupa ce ne-a lovit criza financiara am intrat intr-o groapa adanca, din care abia am reusit sa scoatem capul afara.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#retrageri capital Europa, #Europa bani, #Europa exod capital, #Europa incertitudini, #probleme Europa , #investitii straine
Comentarii
Poza Nonpolitikon
Nonpolitikon
rank 5
”Situatia nu e atat de grava in cazul nostru”? Adică, nu mai are ce