Bloomberg: Regiunea care atrage "sangele albastru" in zona rurala a Romaniei

Joi, 18 Septembrie 2014, ora 14:49
6667 citiri
Bloomberg: Regiunea care atrage "sangele albastru" in zona rurala a Romaniei
Foto: Bloomberg

Transilvania atrage si alti oameni cu "sange albastru" in tara noastra, pe langa printul Charles al Marii Britanii. Unul dintre exemple este contele Alexander Roy-Chowdhury, un aristocrat maghiar de origini austriece.

Acesta detine domeniul Mikes, caruia vrea sa ii ofere o noua viata si sa creeze locuri de munca in satul Zabala, judetul Covasna, unde pe drumuri se plimba carute trase de cai, iar cel mai apropiat magazin este la kilometri distanta, scrie Bloomberg.

Domeniul contelui de Zabala se afla la circa o ora de condus prin paduri si campuri de proprietatea pe care printul Charles o are in Transilvania.

De altfel, o calatorie prin Transilvania, cunoscuta cel mai bine in strainatate pentru legenda lui Dracula, este deseori precum o calatorie in timp catre secolul al XIX-lea, mai arata sursa citata.

La aproape 25 de ani de la caderea comunismului, aristocrati veniti tocmai din Londra, inclusiv urmasul la tronul britanic, sunt atrasi catre padurile intunecate si dealurile sale pentru a aduce investitii pe termen lung in una dintre cele mai sarace regiuni ale Uniunii Europene.

Printul Charles iubeste Viscri pentru simplitatea lui. Primarul il modernizeaza cu spa si teren de golf

Dezvoltarea infrastructurii si disponibilitatea fortei de munca calificate sunt primordiale pentru a atrage investitori in Transilvania. Cu toate acestea, investitiile straine directe in Romania sunt concentrate in Bucuresti si in jurul Capitalei. Astfel, Bucurestiul a atras 61 la suta din asemenea investitii in anul 2012, regiunea centrala si cea vestica a tarii primesc fiecare cate 8 la suta dintre investitii.

Bloomberg prezinta mai multe cifre statistice, precum faptul ca PIB-ul Romaniei a fost, conform Eurostat, de circa 184 miliarde de dolari in anul 2013, in timp ce judetul Covasna, in care se afla satul Zabala, are un PIB de doar 1,3 miliarde de dolari, cel mai scazut dintre toate judetele.

Somajul in zona rurala a Romaniei a fost de 9,7 la suta in anul 2013, comparativ cu 7,3 la suta, media nationala, astfel ca industria turismului este una dintre metodele prin care se poate incepe o renastere economica.

Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
#Transilvania aristocrati, #Transilvania sange albastru, #Charles Transilvania , #investitii straine