Ce impact va avea Acordul CETA in economia romaneasca

Marti, 01 Noiembrie 2016, ora 08:27
4441 citiri
Ce impact va avea Acordul CETA in economia romaneasca
Foto: Arhiva Ziare.com

Semnarea Acordului Complet Economic si Comercial UE-Canada (CETA) a generat reactii optimiste la nivelul Guvernului de la Bucuresti, dar patronatele cred ca impactul acestui tratat va fi minor in economia romaneasca, iar oponentii vad chiar unele amenintari pentru romani.

CETA este un acord prin care partile - Canada si Uniunea Europeana - elimina peste 97% din taxele vamale si barierele non-tarifare, avantajele fiind resimtite mai mult de catre investitorii mari, care isi pot extinde astfel afacerile.

De ce ar fi bun pentru Romania acordul UE-Canada, in afara de eliminarea vizelor

Pentru Romania, ca tara membra UE, avantajele ar consta in posibilitatea de a atrage investitii straine mult mai consistente, oportunitatea de a creste exporturile catre Canada si liberalizarea circulatiei persoanelor (eliminarea vizelor).

De altfel, mesajele emise de Guvernul de la Bucuresti sunt axate pe acest din urma avantaj.

Canada confirma ridicarea vizelor pentru romani de la 1 decembrie 2017. Ciolos ii multumeste lui Trudeau pentru implicare

"Guvernul Canadei a confirmat angajamentul de a elimina total regimul de vize pentru toti cetatenii romani, incepand cu 1 decembrie 2017, dupa o prima etapa de liberalizare partiala de la 1 mai 2017. Se elimina ultima discriminare existenta pentru cetatenii romani fata de ceilalti cetateni europeni in chestiunea circulatiei fara bariere pe teritoriul Canadei.

Consider ca aceasta liberalizare a regimului vizelor va crea oportunitati importante si pentru oamenii de afaceri romani care doresc sa dezvolte proiecte cu parteneri canadieni", a declarat premierul Dacian Ciolos.

Reprezentantul Romaniei la UE a semnat acordul CETA, de care depinde ridicarea vizelor de Canada

Dar ce cred oamenii de afaceri romani? Inainte de a afla, mentionam ca, potrivit Ministerului Afacerilor Externe, la 30 iunie 2016 valoarea totala a schimburilor comerciale bilaterale Romania-Canada a fost de 66,3 milioane de euro.

"Valoarea exporturilor romanesti in Canada se ridica la nivelul de 37,8 milioane de euro, in crestere cu 29,8% fata de aceeasi perioada a anului 2015. Valoarea importurilor se ridica la nivelul de 28,4 milioane de euro, in crestere cu 7% fata de aceeasi perioada a anului 2015", arata o statistica a MAE.

Canada se afla pe locul 28 in topul primelor 50 de tari din care provin investitorii straini in Romania, din punctul de vedere al capitalului social subscris.

Ce investitii au canadienii in Romania

In legatura cu structura si orientarea teritoriala a investitiilor canadiene in Romania, majoritatea societatilor mixte activeaza in industria electronica, industria usoara, constructii auto si piese de schimb, sectorul agro-alimentar, transporturi, constructii, confectii metalice, turism.

Aceste investitii sunt situate, potrivit MAE, in Bucuresti si in judetele Bihor, Dolj, Bistrita Nasaud, Brasov, Arad, Harghita, Alba, Cluj, Prahova, Salaj si Iasi.

Asadar, schimburi comerciale de 66,3 milioane de euro. "Asta e foarte putin, nici macar cat cifra de afaceri a unei intreprinderi mici-mijlocii de la nivelul mediei europene. Desigur, pentru un om de afaceri eliminarea vizei poate insemna foarte mult, sunt cateva zile de alergatura. Dar ca impact la nivel de economie, acesta va fi minor", a declarat Cristian Parvan, secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania.

El a remarcat ca tara noastra "are o piata mare doar ca potential, nu ca realitate efectiva". "Probabil ca mai suntem vreo 20 de milioane de romani, dar asta nu inseamna ca suntem si tot atatia consumatori. Oficial, sunt 4,8 milioane de salariati, din care trei sferturi castiga pana in salariul mediu pe economie. Un milion consuma si restul se uita - aceasta e realitatea la noi. De aceea, nu cred ca suntem atat de interesanti pentru piata canadiana, incat sa ne facem griji ca vin ei peste noi", a mai spus liderul patronal.

Nici Mihai Ionescu, presedintele Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor din Romania, nu se arata impresionat de mizele Acordului CETA.

"Este bun, ca orice liberalizare a unor piete, dar cred ca pentru Romania va fi un impact minor. Cel putin raportat la exporturile noastre, Canada inseamna sub 1% din total, deci sa nu ne asteptam la schimbari semnificative", a declarat Mihai Ionescu.

Ce spun oponentii CETA

In schimb, liderii unor ONG care s-au opus adoptarii CETA se declara ingrijorati de potentialele efecte sociale ale acestui tratat.

Una dintre prevederile acestui acord pe care organizatiile oponente le considera controversate este aceea ca statele (semnatare) ar putea fi presate de catre companiile mari, multinationale, sa nu adopte unele masuri de protectie sociala, daca acele masuri le afecteaza profitul.

"De exemplu, arata oponentii, o corporatie care a investit in Romania si a creat un numar de locuri de munca in momentul in care salariul minim pe economie era de 900 de lei va putea da statul roman in judecata, daca acesta va ridica salariul minim la suma de 1.000 de lei, deoarece aceasta reglementare ii afecteaza profitul".

Oponentii mai citeaza, in argumentatia lor, o declaratie a Angelei Merkel ("Trebuie sa ne amintim ca America functioneaza bine pentru cei cu bani, dar nu atat de bine pentru cei fara bani"), dar si o interventie a presedintelui companiei Nestle.

Peter Brabeck-Letmathe ar fi declarat: "corporatiile ar trebui sa detina orice strop de apa de pe planeta, iar populatia sa nu poata primi apa fara sa plateasca; cea mai buna solutie pentru accesul la apa este privatizarea acesteia. Apa, fiind un aliment ca oricare altul, ar trebui sa aiba o valoare de piata".

De la pesimismul activistilor sociali si scepticismul reprezentantilor mediului de afaceri pana la optimismul guvernamental, Romania are la dispozitie mai bine de un an pentru a analiza si ratifica Acordul CETA.

Pana atunci, Canada va introduce o ridicare partiala a vizelor pentru cetatenii romani eligibili care calatoresc in aceasta tara.

Astfel, la 1 mai 2017, cetatenii romani care au detinut o viza canadiana temporara in ultimii 10 ani (Canadian temporary resident visa) sau care detin, in prezent, o viza valida, valabila pentru Statele Unite (valid US non-imigrant visa), vor putea sa viziteze sau sa tranziteze Canada pe baza unei autorizatii electronice de calatorie (eTA) in loc de viza.

Afla, mai pe larg, ce inseamna Acordul CETA pentru Uniunea Europeana

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#acord CETA oameni afaceri Romania, #opozitie acord CETA Canada , #investitii straine