Ce spun investitorii germani despre Romania si cum le merg afacerile in tara noastra - Sondaj

Marti, 02 August 2016, ora 22:02
10893 citiri
Ce spun investitorii germani despre Romania si cum le merg afacerile in tara noastra - Sondaj
Foto: Arhiva Ziare.com

Firmele germane au in continuare incredere in Romania ca loc prielnic pentru investitii si privesc increzatoare spre viitor, conform unui sondaj realizat de Camerele de Comert bilaterale germane strainatate (AHK) din Europa Centrala si de Est.

Circa 30% dintre firmele romanesti cu capital german considera ca economia functioneaza mai bine in prezent decat in anul precedent, o dublare fata de procentul de 15% inregistrat in 2015, potrivit reprezentantilor Camerei de Comert si Industrie Romano-Germana (AHK Romania).

Sondajul mai arata ca Romania se situeaza peste media tarilor din Europa Centrala si de Est din punctul de vedere al evolutiei economice. Cu toate acestea, 56% dintre respondenti considera ca situatia economiei romanesti este neschimbata.

Managerii firmelor cu capital german sunt de parere ca tara noastra a inregistrat unele progrese remarcabile in ultimii doi ani, mai ales in ceea ce priveste combaterea coruptiei.

Totusi, cei chestionati s-au declarat nemultumiti in continuare de nesiguranta juridica, de slaba eficienta a administratiei fiscale si in general de administratia publica. De asemenea, infrastructura din Romania este de cativa ani o piedica in calea investitiilor.

In ceea priveste disponibilitatea fortei de munca, multe companii se plang de lipsa personalului calificat.

Ar alege tot Romania pentru investitii

Chiar daca numeroase companii cu capital german sunt inca nemultumite de anumiti factori economici, 91% din participantii la chestionar ar alege din nou Romania ca tara in care sa investeasca.

In ceea ce priveste situatia companiei lor, numarul celor chestionati care apreciaza situatia ca fiind buna se situeaza la 50%, in usoara scadere fata de 2015, cand procentul era 54%. In plus, 61% dintre directorii chestionati sunt de parere ca situatia firmelor lor se va imbunatati in acest an, fata de 75% in 2015.

Romania figureaza drept cea mai ieftina destinatie pentru investitii dintre toate tarile UE, potrivit datelor comunicate de Eurostat pentru anul 2015.

Chestionarul a fost realizat in perioada 1 februarie - 1 martie 2016. Au raspuns 105 companii cu participare germana la capital active in Romania, din care 70% fac parte dintr-un concern sau un grup de firme. 83% din aceste companii au sediul central in Germania, 7% in Austria, 10% in Romania.

Camera de Comert si Industrie Romano-Germana (AHK Romania) este reprezentanta oficiala a economiei germane si, totodata, cea mai mare Camera de Comert bilaterala din Romania. Infiintata in septembrie 2002, AHK Romania numara in prezent peste 530 de firme membre.

ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
#investitori germani Romania, #investitii germane Romania , #investitii straine