Chinezii vor sa produca un combustibil nou din carbunii din Valea Jiului

Marti, 17 Mai 2011, ora 19:05
3534 citiri
Chinezii vor sa produca un combustibil nou din carbunii din Valea Jiului
Foto: Ziare.com / Marius Mitrache

Chinezii ar putea produce un combustibil nou, sintetic, pe baza de carbune, urmand ca materia prima sa provina din Valea Jiului.

Delegatia din Valea Jiului care a vizitat China, saptamana trecuta, sustine ca aceasta ar fi una dintre oportunitatile de investitii identificate in zona.

Tehnologia se aplica cu succes in minele din China si combustibilul ar putea sa inlocuiasca pacura.

"Acolo am si vazut o astfel de tehnologie, prin care se fabrica un combustibil asemanator pacurei, format din apa, huila si un liant. Costurile la ei sunt bune si urmeaza sa vedem in ce masura metoda se poate aplica si aici. Este un combustibil nou pentru Romania, dar exista cateva cerinte pe care huila de aici trebuie sa le indeplineasca", a declarat Attila Dezsi, prefectul Judetului Hunedoara.

Totul, insa, face parte dintr-o strategie in urma careia chinezii ar urma sa retehnologizeze minele de carbune din Valea Jiului, sa extraga gazele de mina si sa prepare acest combustibil sintetic.

"S-a discutat despre posibilitatile lor de a investi in minele din Valea Jiului, iar in ce priveste captarea metanului din subteran, acest lucru este obligatoriu la noi, doar ca pana acum el se folosea doar pentru cateva unitati miniere", a precizat Constantin Jujan, directorul general al CNH.

Acest combustibil sintetic este produs in minele din China dintr-o huila superioara, care are o capacitate calorica de 9.000 de kCal pe kg si deocamdata aceste aspecte au fost discutate cu delegatia din Romania doar la nivel de posibilitate de investitii.

Sonos și-a actualizat complet aplicația. Cu ce funcții noi vine
Sonos și-a actualizat complet aplicația. Cu ce funcții noi vine
Sonos a dezvăluit recent cea mai nouă restructurare a aplicației sale, cu scopul de a optimiza experiența de streaming audio. Noua versiune a aplicației Sonos le permite utilizatorilor să...
Prăbușirea unui titan din cripto. Cum a ajuns o mare companie să fie acuzată de finanțarea terorismului
Prăbușirea unui titan din cripto. Cum a ajuns o mare companie să fie acuzată de finanțarea terorismului
Procurorii americani au cerut marți, 23 aprilie, o sentință de trei ani în închisoare pentru fondatorul Binance, cea mai mare companie de schimb de criptoactive din lume. Recomandarea...
#combustibil pacura huila, #carbuni Valea Jiului, #investitie China Valea Jiului , #investitii straine