Cat depinde economia noastra de Moscova: Oligarhii rusi din industria Romaniei

Vineri, 09 Mai 2014, ora 07:31
8546 citiri
Cat depinde economia noastra de Moscova: Oligarhii rusi din industria Romaniei
Foto: infoprut.ro

Romania este expusa mai putin ca alte state la conflictul Ucraina-Rusia, deoarece relatiile comerciale cu aceste state nu sunt puternice, a aratat Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

Mai mult, tara noastra a importat o cantitate redusa de gaze de la Gazprom - echivalentul a 20% din consum, anul trecut.

Isarescu, despre cum poate afecta Romania conflictul dintre Rusia si Ucraina

Totusi, rusii au un cuvant de spus in industria din tara noastra, prin intermediul afacerilor importante pe care le detin in domeniul energetic si metalurgic.

Relatii comerciale Romania-Rusia

Valoarea schimburilor comerciale intre Romania si Rusia nu este una foarte importanta, ajungand la 3,7 miliarde de euro, in 2013, potrivit datelor furnizate Ziare.com de catre Institutul National de Statistica.

  • Am importat produse in valoare de 2,35 miliarde de euro din Rusia; o treime este reprezentata de titei si gaze
  • Mai cumparam in cantitati semnificative metale, mase plastice si echipamente
  • Exporturile tarii noastre catre Rusia au fost, in 2013, de 1,38 miliarde de euro
  • Cel mai mare succes il au masinile si echipamentele de transport
  • Dacia Duster s-a clasat pe locul 4, anul trecut, in topul celor mai bine vandute autoturisme din spatiul ex-sovietic
  • Romanii mai vand in Rusia aparate si echipamente electrice, precum si produse ale industriei chimice
  • Totalul exporturilor tarii noastre, realizate in 2013, a fost de 50 miliarde de euro

Numarul societatilor din Romania cu capital rusesc

- 31 august 2012 - 394 firme

- 31 decembrie 2013 - 49 firme

Desi numarul lor s-a diminuat, multe dintre cele ramase in tara noastra au promis extinderea investitiilor.

Situatia celor mai importante companii din Romania controlate de rusi

Combinatele Mechel: Grupul a intrat pe piata romaneasca in 2003, cand a preluat Combinatul de Oteluri Speciale Targoviste si Industria Sarmei Campiei Turzii. Ulterior, a adunat sub aripa sa cele mai importante uzine metalurgice din tara noastra, ajungand ca in 2010 sa aiba in gestiune peste 7.000 de angajati.

In 2011, presedintele Traian Basescu si premierul de atunci Emil Boc s-au intalnit cu Igor Zyuzin (actionarul majoritar al Mechel si unul dintre cei mai bogati rusi, cu o avere estimata de revista Forbes la 3,1 miliarde de dolari in martie 2012), care a promis ca va continua sa investeasca in Romania. Un an mai tarziu, insa, el a decis sa scoata la vanzare toate activele din tara noastra.

In martie 2013, Mechel a vandut cele cinci uzine (Campia Turzii, Targoviste, Ductil Steel Otelu Rosu, Ductil Steel Buzau, Laminorul Braila si Mechel Reparatii Targoviste) firmei Invest Nikarom, care avea atunci trei angajati si o cifra de afaceri de 340.000 de euro, dupa cum aratau datele Ministerului de Finante. Valoarea tranzactiei? Una simbolica: 52 de euro.

Vanzarea a fost numita de agentia AFP drept "o noua lovitura pentru siderurgia europeana", dupa inchiderea combinatelor din Florange, Franta, si Liege, Belgia. Declinul industriei pe batranul continent s-a resimtit si in tara noastra: intre 2008 si 2012, productia siderurgica a scazut de la cinci la trei milioane de tone, iar 10.000 de locuri de munca au disparut.

AFP: Vanzarea combinatelor Mechel din Romania, o noua lovitura pentru siderurgia europeana

Invest Nikarom este controlata tot de rusi, Victor si Chumakova Svetlana, iar acestia au promis restructurari si investitii in combinatele romanesti.

Noii proprietari ai Mechel Targoviste anunta reorganizarea si repornirea productiei

Totusi, dupa achizitie, combinatele au intrat rand pe rand in insolventa, iar productia s-a diminuat. De exemplu, cel din Targoviste a inregistrat anul trecut vanzari de 430,5 milioane lei (97,7 milioane euro), jumatate fata de nivelul din 2012, iar pierderile au coborat la 39,1 milioane lei (8,9 milioane euro).

Laminorul Braila, al patrulea combinat Mechel care intra in insolventa

Lukoil: Compania petroliera, a doua ca marime din Rusia, are o istorie de 15 ani in tara noastra, timp in care a reusit sa cucereasca 20% din piata produselor petroliere. In prezent, Lukoil comercializeaza carburanti printr-o retea de 301 statii de distributie si are 9 depozite de produse petroliere.

Compania a anuntat ca a investit in aceasta perioada peste 400 milioane de dolari si a creat 3.100 de locuri de munca in tara noastra. Mai mult, cifra de afaceri neta, inregistrata in anul 2012, a depasit valoarea de 6 miliarde de lei, in crestere cu peste 15% fata de 2011.

Lukoil detine Petrotel Ploiesti, una dintre cele trei rafinarii functionale din Romania. Mai mult, in urma cu trei ani, grupul petrolier a primit in concesiune doua blocuri in Marea Neagra.

Cel mai mare actionar al grupului este miliardarul ruso-azer Vagit Alekperov, care detine functia de CEO, potrivit Reuters.

Gazprom: Compania petroliera NIS Petrol, divizia din Serbia a gigantului rus Gazprom Neft, are in plan sa ajunga la o cota de 10% pe piata benzinariilor din Romania dupa anul 2015.

Rusii de la Gazprom iau cu asalt Romania: Nu vom ignora nicio parte a tarii

In prezent, ea detine 15 statii de alimentare, iar anul trecut, vanzarile au ajuns la circa 12,5 milioane de euro, potrivit unui raport al companiei.

Ileana Sorina Baltatu, director executiv al NIS Petrol Romania, sustine ca si-ar putea dubla numarul de benzinarii, daca se mentine ritmul actual al investitiilor.

Gazprom este si furnizorul extern de gaze principal al Romaniei, asigurand circa o cincime din necesarul tarii.

In plus, in martie 2013, gigantul a anuntat o noua tranzactie care vizeaza si Romania: achizitionarea companiei Marine Bunker Balkan, care alimenteaza cu combustibil nave in Portul Constanta.

Gazprom este condusa de doi oameni din cercul presedintelui Rusiei, Vladimir Putin: Alexei Miller, CEO, si Viktor Zubkov, presedinte al Consiliului de Administratie.

Alro Slatina: Este singurul producator de aluminiu din Romania, unul dintre cele mai importante din Europa Centrala si de Est. Totodata, este si cel mai mare consumator de energie electrica din tara. Combinatul de aluminiu este detinut in proportie de 80% de compania Vimetco, controlata de omul de afaceri rus Vitali Mashitski.

"Alro (...) a inregistrat la 31 decembrie 2013 o pierdere neta preliminara de 76 milioane de lei, in comparatie cu o pierdere de 155 milioane de lei (retratata), in 2012. Avand in vedere volatilitatea semnificativa a instrumentelor financiare derivate incorporate in contractul de achizitie energie, incepand cu primul trimestru al anului 2013, conducerea companiei a decis ca rezultatul net ajustat reprezinta un indicator mult mai relevant pentru a urmari performanta companiei", se arata intr-un comunicat transmis Bursei de Valori Bucuresti (BVB), in februarie 2014.

TMK: TMK Artrom Slatina este specializata in productia de tevi din otel fara sudura si a fost cumparata in anul 2004 de o companie germana, Sinara Handel, detinuta de gigantul rus TMK. In 2008, a inregistrat o productie de 166.000 tone, ceea ce reprezinta 30% din productia totala din Romania, care a fost de 561.000 de tone. Compania detine 23% din piata.

Artrom Slatina isi asigura materia prima de la TMK Resita - producator de otel detinut tot de grupul rus TMK. Practic, otelul produs de combinatul din Resita este destinat in proportie de peste 70% fabricii de tevi din Slatina.

Dmitri Pumpyanski, presedintele Consiliului Directorilor TMK, s-a remarcat drept un sustinator al presedintelui Vladimir Putin, arata Bloomberg.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google a anunțat că va oferi acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto din Google Photos, care anterior erau disponibile doar contra cost. Începând cu luna...
A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
Patronii îngrijoraţi de fluctuaţia angajaţilor sau care îşi pun întrebări despre perioada de timp în care o persoană recrutată va rămâne la noul ei loc de muncă ar putea conta, în...
#afaceri rusi Romania, #afaceri rusi industrie Romania, #afaceri Rusia Romania, #exporturi Rusia Romania, #importuri Rusia Romania , #investitii straine