CNBC: Romania a devenit o bataie de cap pentru UE si pentru investitori

Luni, 06 Februarie 2017, ora 20:48
13712 citiri
CNBC: Romania a devenit o bataie de cap pentru UE si pentru investitori
Foto: Ziare.com

Dupa ce mai mult de jumatate de milion de oameni au protestat duminica seara pe strazile din Romania, presa externa trage un semnal de alarma in ce priveste o alta mare problema pentru tara noastra, in contextul acestei crize - cea a lipsei de incredere in randul investitorilor straini.

"O alta tara a devenit o bataie de cap pentru UE si pentru investitori", a titrat CNBC, in articolul sau, scris de Silvia Amaro.

Sursa citata aminteste ca, desi seful Guvernului care are doar o luna in functie a anuntat duminica abrogarea ordonantei de modificare a Codurilor Penale, protestatarii nu au plecat acasa, spunand ca si-au pierdut increderea in guvernanti.

Atat oficialii Uniunii Europene, cat si investitorii de pe continent si-au exprimat ingrijorarile din pricina situatiei din tara noastra si ordonantelor anuntate de Guvern, inclusiv cea a gratierii.

"Guvernul din Romania si-a schimbat planurile, insa evenimentele arata clar ca procesul reducerii coruptiei in Romania este inca departe de a se fi terminat", a spus Arko Sen, director la Bank of America Merrill Lynch.

Acesta crede ca evenimentele recente se adauga la "tendinta in general negativa in profilul de risc de credit in Romania din ultimii ani".

In ciuda pasului inapoi al Guvernului, unii analisti cred ca PSD va folosi majoritatea parlamentara pentru a diminua verificarile institutiilor anticoruptie.

"Determinarea guvernului condus de PSD de a merge inainte (...), fara sa-i pese de nemultumirea larg raspandita in randul publicului si a opozitiei politice, deschide calea catre o perioada tumultuoasa", a spus Andrius Tursa, consilier pe Europa Centrala si de Est, la Teneo Intelligence.

CNBC mai citeaza Comisia Europeana, care a transmis ca "lupta cu coruptia trebuie sa avanseze, nu sa fie subminata", iar oficialii europeni sunt profund ingrijorati de desfasurarea situatiei din Romania.

Este dat si exemplul Poloniei, care la randul sau a avut o unele tensiuni cu Comisia Europeana din cauza schimbarilor constitutionale care ar fi afectat sistemul judiciar. Guvernul polonez este in continuare in discutii cu autoritatile de la Bruxelles, pentru a asigura ca schimbarile aduse Curtii Constitutionale nu vor afecta democratia.

"Nu vom generaliza dupa evenimentele din Romania in regiune. De exemplu, indexul de perceptie a coruptiei al Transparency International plaseaza Polonia pe locul 29, in timp ce Romania este pe locul 57. Este probabil ca investitorii sa faca diferente semnificative intre tarile din regiune", mai spune Sen, de la Bank of America.

Cum obții o întâlnire cu bărbatul de 1.500 de miliarde de dolari: Ai nevoie de o idee și un om
Cum obții o întâlnire cu bărbatul de 1.500 de miliarde de dolari: Ai nevoie de o idee și un om
Marii bogătași și finanțatori de la New York, Londra sau Hong Kong tânjesc chiar pentru o întâlnire de doar 10 minute cu unul dintre cei mai căutați bărbați din Orientul Mijlociu....
Qualcomm, acuzată că a manipulat rezultatele platformei X Plus
Qualcomm, acuzată că a manipulat rezultatele platformei X Plus
Qualcomm a anunțat recent lansarea noii platforme Snapdragon X Plus, destinată laptopurilor, promițând performanțe remarcabile, durată extinsă de viață a bateriei și capacități avansate...
#Romania investitori proteste, #Romania UE ordonanta de urgenta, #Romania coruptie investitori, #Romania investitori straini , #investitii straine