Coruptia ne sufoca economia: Cum o putem eradica?

Vineri, 15 Martie 2013, ora 14:01
4133 citiri
Coruptia ne sufoca economia: Cum o putem eradica?

Nivelul ridicat de coruptie din tara noastra sperie investitorii, afectand cresterea economica si crearea de locuri de munca. Exista, insa, si solutii, a caror aplicare nu ar fi imposibila.

Potrivit raportului SAR, lansat joi, aceasta este una dintre principalele amenintari pentru relansarea economica.

"Coruptia este una dintre cele mai grave maladii care afecteaza societatea romaneasca, si in special economia. Din cauza coruptiei, competitia economica corecta este grav viciata. Companiile sunt supuse la tot felul de presiuni atunci cand intra in relatii de afaceri cu insitutiile statului, ca urmare a sistemului public care este in mare parte corupt", a precizat Marian Dusan, presedintele Romanian Business Accelerator, pentru Ziare.com.

Raportul SAR dezvaluie ca banii sunt cheltuiti pe proiecte discretionare, stadioane, catedrale sau parcuri, in vreme ce domenii cheie pentru dezvoltare, ca sanatatea si educatia, raman subfinantate.

Raport SAR: Coruptia este principala amenintare pentru relansarea economica

Statisticile arata ca tarile corupte au cele mai mari investitii guvernamentale, cel mai mic buget pentru sanatate si sanse mai mari sa aiba o balanta negativa de plati, dat fiind ca si colectarea taxelor e semnificativ mai mica decat in statele cu un nivel scazut de coruptie.

Coruptia sperie investitorii

Romania ocupa locul 66 in clasamentul coruptiei la nivel mondial, pe anul 2012, dintr-un total de 176 de tari, conform Transparency International.

Tara noastra a primit un scor de 44 de puncte, fiind la egalitate cu tari precum Kuweit si Arabia Saudita, in urma statelor Rwanda, Georgia, Namibia, Ghana sau Lesotho, dar inaintea Italiei, Bulgariei, Braziliei sau Chinei.

Totusi, in comparatie cu anul precedent, Romania a urcat noua pozitii, de la un indice de 36 de puncte, cand se afla pe locul 75, la egalitate cu China.

Cu toate acestea, coruptia a fost unul dintre motivele pentru care nu am fost primiti in spatiul Schengen.

"Cu siguranta este un factor important pentru investitorii straini, care sunt reticenti sa vina in Romania. Nimeni nu vrea sa investeasca intr-o tara in care spaga este la putere si fara de care este foarte greu sa razbesti", a punctat Marian Dusan.

Sondajul din cadrul Raportului de Competitivitate al Camera de Comert Americana (AmCham Romania) pe 2012 arata ca 52% dintre directorii executivi intevievati au amintit coruptia ca principal element care impiedica atragerea investitiilor straine.

"Coruptia distorsioneaza piata si poate genera cresterea costurilor, din cauza unor investitii ineficiente sau inutile. Coruptie exista pretutindeni. La noi este favorizata de o legislatie confuza (combinatie de incompetenta cu interese de grup nelegitime), judecatori slab calificati, incompetenti sau corupti care nu permit societatii sa sanctioneze operativ abaterile identificate (vezi privatizarile Electrica, fara luarea in considerare a terenurilor, conform raportului Curtii de Conturi din 2011)", a precizat Cristian Parvan, secretar general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), pentru Ziare.com.

El aminteste ca investitorii straini isi folosesc banii conform strategiilor proprii.

"Coruptia are pentru ei, ca si pentru romani, destula importanta, dar atunci cand profiturile anticipate o justifica, investitia se face. Investitiile straine directe se reduc din cauza situatiei globale economice, nu neaparat din cauza Romaniei. Veti vedea, daca se vand actiuni la Transgaz, cat interes va fi", a adaugat Cristian Parvan.

Statul trebuie sa listeze pe Bursa un pachet de 15% din actiunile acestei firme, in acest an.

Cum se face prioritizarea investitiilor in Romania

Un proiect pentru construirea unui stadion de un milion de lei, bani din fonduri europene si guvernamentale, amplasat in comuna tulceana Niculitel, a fost aprobat in 2011. Insa acolo nu exista o echipa de fotbal nici macar la nivel comunal.

In acelasi an s-a inaugurat si bazinul de inot olimpic din Campina, judetul Prahova, insa la doar o luna a fost inchis, din cauza costurilor mari de functionare. Ulterior, primaria a gasit o firma care sa se ocupe de intretinerea unitatii sportive, insa acest bazin a devenit atractia copiilor mici, care au vrut sa invete cum sa inoate.

In schimb, la nivel national, doar 51,4% dintre romani au servicii de canalizare, iar majoritatea drumurilor este in stare proasta, ca sa nu mai vorbim de modernizarea gradinitelor, scolilor sau spitalelor.

Ce e de facut

Cristian Parvan recomanda, pentru scaderea coruptiei, legi simplificate, clare, cu zero sau putine norme de aplicare. De asemenea, el cere debirocratizarea activitatii institutiilor statului, transparentizarea activitatii, competenta reala si stabilitate, functionari de certa valoare prin contributii dovedite in dezvoltarea de reguli, dar si responsabilizarea in plan economic a conducerilor judetene.

"Comunitatea de afaceri din Romania este preocupata de stagnarea dezvoltarii economice si a investitiilor care afecteaza situatia economica a tarii, precum si de standardul de viata al cetatenilor. In contextul economic nefavorabil generat de o criza prelungita la nivel global, Romania are nevoie de solutii imediate si pe termen", se arata in raportul AmCham Romania.

Institutia subliniaza ca prioritate generala esentiala nevoia ca economia romaneasca sa devina mai competiva pe plan global, pentru care este nevoie de o strategie viabila, dezvoltata pe axe prioritare.

"Mentinerea cotei unice de impozitare, modernizarea ANAF, cresterea nivelului de absorbtie a fondurilor europene si dezvoltarea infrastructurii si a pietelor de capital sunt cateva elemente ale acestei strategii", apreciaza reprezentantii AmCham.

In ceea ce priveste regimul fiscal, AmCham recomanda mentinerea cotei unice de impozitare si eliminarea tuturor impozitelor si taxelor care denatureaza acest sistem si reducerea parafiscalitatii. In acelasi timp, investitorii sustin contributiile de asigurari sociale mai mici, baza impozabila plafonata pentru CAS si cota redusa a TVA pentru anumite bunuri si servicii.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
#coruptia efecte economie Romania, #coruptie influenta economie Romania, #coruptie economie Romania , #investitii straine