Cum a pierdut Romania o investitie de 3 milioane de euro Interviu

Vineri, 29 Martie 2013, ora 07:33
3806 citiri
Cum a pierdut Romania o investitie de 3 milioane de euro Interviu

In an electoral, cu trei guverne si un referendum pentru demiterea presedintelui, aspecte care s-au adaugat unui cadru investitional oricum nu foarte atractiv, tinand cont de instabilitatea fiscala, birocratia complicata si infrastructura proasta, Romania nu a fost curtata de multi investitori straini.

"Nu cred ca coalitia aflata la guvernare este constienta de pericolul cu care se confrunta. Sunt afectate investitiile, iar companiile devin foarte neincrezatoare cu privire la prezenta intr-o tara in care nu stiu la ce sa se astepte", avertiza Michael Taylor, analist senior la Oxford Analytica din Marea Britanie inainte de alegerile legislative din decembrie, potrivit Bloomberg.

Victoria decisiva a coalitiei de guvernare a creat premisele favorabile implementarii unor proiecte importante, pe fondul unitatii politice.

Totusi, sub diverse forme, tensiunile au continuat si dupa acest moment, cu un impact negativ asupra investitiilor straine, a afirmat Dan Schwartz, partener al firmei de consultanta in fiscalitate si audit RSM Scot, pentru Ziare.com.

Chiar si in acest context, companii internationale de prestigiu au decis sa investeasca in Romania, insa instabilitatea politica le-a facut pe unele dintre ele sa se razgandeasca, fiind inghetate proiecte de milioane de euro, a continuat consultantul.

Comparativ cu anii precedenti, ce schimbari ati putut observa, in 2012 si in prima parte a acestui an, cu privire la numarul strainilor interesati de investitii in Romania, nivelul acestor investitii, tipul domeniilor de interes si al proiectelor derulate?

In 2011 si la inceputul lui 2012 pot spune ca, strict din punct de vedere al solicitarilor venite catre RSM Scot, interesul investitorilor straini pentru Romania a fost in crestere. Cu toate ca anul 2012 a fost, pentru Romania, un an cu "turbulente" din punct de vedere social si politic, serviciile noastre profesionale au fost solicitate de companii internationale de prestigiu care au decis sa investeasca in Romania.

Din pacate, din cauza in primul rand a instabilitatii politice, nu toate proiectele demarate au fost finalizate, cel putin unul dintre ele fiind in momentul de fata "inghetat".

Domeniile care s-au aratat a fi de interes pentru investitorii straini au fost industria prelucratoare, un parc industrial (investitie "greenfeeld", momentam inghetata din cauza instabilitatii politice), infrastructura si IT.

Cine si cat a investit in Romania in perioada mentionata?

Printre investitori s-au numarat companii americane din S&P 500 (indicele bursier care contine 500 de companii publice mari - n.red.). Nivelul estimat al investitiilor este de ordinul milioanelor de dolari.

Ce avantaje au identificat investitorii respectivi pentru desfasurarea unor activitati de business in Romania?

Avantajele sunt cele cunoscute deja: o pozitionare geografica favorabila, forta de munca relativ ieftina (acest "avantaj" tinde sa nu mai fie determinant din cauza costurilor mari reprezentate de contributiile de asigurari sociale si de sanatate), relativa stabilitate politica (si din acest punct de vedere am avut de suferit in 2012 ca urmare a disputelor politice generate de faptul ca am avut un an electoral. Din pacate "galceava politica" a continuat in forme diferite si in primul trimestru al anului 2013, acest fapt determinand retinere din partea investitorilor straini) si, nu in cele din urma, apartenenta la Uniunea Europeana.

Daca am fi admisi in spatiul Schengen, atunci atractivitatea Romaniei ca destinatie a investitiilor straine ar fi si mai mare.

De partea cealalta, au existat investitori care au ales sa-si inchida afacerile in Romania? Cum au fost motivate astfel de decizii?

Am avut un singur caz de stopare si inghetare a unei investitii de aproximativ 3 milioane de euro intr-un parc industrial, decizia investitorului strain fiind motivata de turbulentele politice din 2012 si de imaginea nu tocmai favorabila pe care acestea au creat-o Romaniei in presa internationala si de dificultati birocratice.

Cum puteti descrie balanta avantaje/dezavantaje ale Romaniei din perspectiva investitorilor straini?

Dupa parerea mea, balanta inca inclina in avantajul Romaniei, dar acest lucru nu poate dura la infinit daca principalele probleme ale Romaniei, din punct de vedere al investitorilor straini, nu sunt rezolvate sau cel putin nu se observa un efort in sensul rezolvarii lor.

Printre aceste probleme as putea enumera: coruptia, instabilitatea legislatiei fiscale, birocratia excesiva, atitudinea "neprietenoasa" pe care uneori autoritatile statului o au fata de investitori, infrastructura slab dezvoltata.

La cat se ridica investiile straine in Romania

Investitiile straine directe (ISD) au scazut la 1,1 miliarde de euro in primele noua luni ale anului trecut, de la nivelul record de 9,5 miliarde de euro, consemnat in 2008.

In 2011, fluxul net de ISD a fost de 1,8 miliarde de euro. Potrivit unui raport al Bancii Nationale, acestea au fost orientate in special in industria prelucratoare (31,5% din total), intermedieri financiare si asigurari (reprezinta 18,2% din totalul ISD), comert (11,4%), constructii si tranzactii imobiliare (10,7%), tehnologia informatiei si comunicatii (5,4%).

Primele 4 tari clasate dupa ponderea detinuta in soldul ISD la 31 decembrie 2011, acestea fiind cele mai recente date centralizate de BNR, sunt Olanda (21,7% din soldul ISD la sfarsitul anului 2011), Austria (17,5 % ), Germania (11,4%) si Franta (9,1%), ierarhie neschimbata din anul 2009.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Benzinăriile afișează prețuri mai mari la combustibil începând de vineri, 19 aprilie. Prețurile ridicate pentru benzină și motorină au reprezentat motive de dezbatere și au fost, în...
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset, Exynos 2500, care promite să fie o versiune îmbunătățită a modelului actual, Exynos 2400. Noul procesor este proiectat...
#investitii straine romania 2012, #investitori Romania , #investitii straine