Dan Dungaciu: Rusia a taiat Romania de pe harta investitiilor

Joi, 27 Decembrie 2012, ora 15:35
4964 citiri
Dan Dungaciu: Rusia a taiat Romania de pe harta investitiilor
Foto: Timpul.md

Directorul Institutului de Stiinte Politice si Relatii Internationale al Academiei Romaniei, Dan Dungaciu, considera ca Rusia nu mai este interesata de Romania de cand Bucurestiul a dat semnalul orientarii spre Vest. "Rusia a taiat Romania de pe harta investitiilor", spune Dungaciu.

Dan Dungaciu neaga ca investitiile rusesti in Romania ar reprezenta un pericol, deoarece acestea nu prea exista.

"Ideea ca rusii stau la usa Romaniei si asteapta sa intre cu sacose de bani sa investeasca este total falsa. De fapt Rusia a taiat Romania de pe harta investitiilor si a amicilor, iar ca efect ne-a crescut pretul gazelor.

In 1995, cand Romania a dat semnalul ca merge spre vest, nu a mai fost interesanta pentru Rusia, la fel cum s-a intamplat cu Polonia. Blocajul in relatia cu Rusia nu e al Bucurestiului, ci al Moscovei", spune Dan Dungaciu intr-un interviu acordat pentru Romania libera.

Dungaciu considera ca Rusia nu este interesata sa investeasca la noi deoarece are tot interesul ca lucrurile sa mearga prost in Romania.

"Parteneriatul Romaniei cu SUA este atat de puternic incat va ghidona Romania si pe viitor, iar Moscova intelege acest lucru. Apoi, cu cat ii este mai rau Romaniei, Rusia are toate motivele sa se bucure, fiindca aici este scutul antiracheta. Romania si Polonia vor fi pivotii SUA in zona indiferent cine administreaza aceste tari, iar Rusia stie acest lucru. Pentru Moscova este foarte bine atunci cand sunt tensiuni in cele doua tari, normal ca a pescuit in ape tulburi

Da, dealtfel Moscova foloseste pentru Romania si Republica Moldova instrumente speciale de comunicare. Ceea ce spune in raport cu aceste tari,nu si-ar permite sa faca cu alte state europene. Suntem un fel experiment: europenii se uita la declaratiile Moscovei fata de noi pentru a intelege urmatorii pasi ai Rusiei.Rusia isi permite cu Romania ceea ce nu si-ar permite cu alte state europene", sustine Dungaciu.

Analistul crede ca mesajele pe care Rusia le emite in legatura cu tezaurul Romaniei sau cu Republica Moldova nu fac decat sa accentueze ostilitatea romanilor fata de Moscova.

"E o strategie schizoida, fiindca pe de o parte ii lauda pe politicienii care nu au rusofobii accentuate si patologice si pe de alta parte transmite mesaje de tipul: tezaurul Romaniei nu mai exista sau ca in Republica Moldova se vorbeste alta limba si ca Republica Moldova a fost ocupata de catre Armata Romana.

Niciodata Rusia nu va putea cuceri bunavointa populatiei romanesti prin asemenea mesaje. Rezulta ca Rusia nici nu stie si nici nu poate sa actioneze coerent in Romania. Rusia nu reuseste sa seduca nici Romania, nici Republica Moldova. Rusia crede ca devine seducatoare prin declaratii si gesturi care tin mai degraba de zona violului, decat a seductiei", concluzioneaza Dan Dungaciu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Proiectele de tip parteneriat public-privat reprezinta viitorul si de aceea am participat la IMF/WB Constituency Meeting 2024, pentru a discuta cu expertii si a vedea cum pot fi create noi...
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare, AMD Ryzen PRO Seria 8000 pentru desktop-uri și Seria 8040 pentru laptopuri. Noile procesoare sunt proiectate pentru a îmbunătăți semnificativ...
#Dan Dungaciu Rusia Romania, #investitii Rusia Romania, #parteneriat Rusia Romania , #investitii straine