De la cititori: Romania, studiata din afara (I)

Marti, 12 Octombrie 2010, ora 20:59
2919 citiri
De la cititori: Romania, studiata din afara (I)
foto: metropotam.ro

Situatia dezastuoasa din Mexic a determinat o multime de oameni cu bani, companii si banci, sa exploreze posibilitatea transferului de capital in alte parti ale lumii.

Incertitudinea politica din SUA ii forteaza sa caute alte tari. Asa se face ca angajeaza diversi specialisti sa investigheze mai multe tari fost-comuniste, ca Polonia, Ungaria, Romania si Bulgaria.

Un amic al meu, pe care il voi numi Juan, impreuna cu alt economist si un inginer cu studii legale, au fost alesi si angajati de un mare concern de companii mexicane, printre care Pemex, Bancomex, Azteca, Gigante etc. si au fost trimisi pe o perioada de peste un an in Romania, sa studieze viata economica si politica.

S-au intors in mai 2010, si dupa cateva luni au redactat un raport confidential, de peste 2.000 de pagini, enumerand toate plusurile si minusurile pe care un investitor strain e bine sa le cunoasca despre Romania.

Juan a fost amabil sa-mi permita accesul la "Estudio de Factibilidad sobre Economia y Politica Rumena" (Studiu asupra posibilitatilor economiei si politicii romane").

Din datele culese de acest grup reiese ca au calatorit extrem de mult, peste tot, de la Constanta la Hunedoara, de la Galati la Resita, de la Iasi la Oradea, oprindu-se si fotografiind intreprinderi lasate in paragina, rauri si lacuri, ce ar putea oferi posibilitati turistice, terenuri agricole etc.

Absolut totul e vazut prin prisma pragmatismului de afaceri, iar partile negative sunt documentate cu exemple reale, culese si verificate local, cu primarii, jandarmeria sau sefii de politie.

Am retinut mai multe elemente care ar trebui sa fie cunoscute si de romani.

Fortele de munca, in general, sunt abundente si costa cu mult mai putin decat in Mexic.

Nivelul de educatie tehnica este acceptabil, desi lipseste tehnologia de productie moderna, care trebuie sa fie studiata de toti aspirantii la slujbe industriale.

Partea negativa este lipsa totala de etica, furturile fiind des intalnite, la orice nivel.

Se etaleaza o atitudine pe care Juan, in mod corect, o leaga de mostenirea comunista, anume aceea de justificare a furtului pentru suplimentarea unui salariu scazut.

Notiunea de "Un peso justo, para un trabajo justo" (O plata cinstita pentru o munca cinstita) nu e cunoscuta nici de lucratori si nici de executivi. Transferarea operatiunilor industriale in Romania nu este asadar indicata, decat cu mici exceptii.

Terenurile agricole pot oferi posibilitati acceptabile pentru culturi si produse "cheie" pe pietele mondiale.

Avand in vedere costurile de transport si perisabilitatea alimentelor, astfel de operatii trebuie sa fie limitate la piata europeana.

Proprietatea terenurilor agricole este fragmentata la dimensiuni foarte mici, uneori de numai cateva hectare, iar cumpararea lor ar putea fi extrem de dificila.

Se mai adauga la acest aspect dusmania unor segmente din populatia rurala, in special "ungaros", tiganii.

Se citeaza un exemplu din regiunea Timisoarei, unde niste germani au cumparat terenuri agricole, au adus pomi fructiferi, comandati special pentru clima si solul local, care, dupa vreo luna, au fost toti taiati de localnici.

Juan nu a putut gasi vreo justificare pentru acest vandalism. Cand i-am explicat despre moartea caprei vecinului, a fost uimit. Mama sa, o romanca, nu a mentionat, niciodata, asa ceva.

In mod evident, acest obicei s-a inradacinat in Romania dupa 1965, anul in care mama lui Juan a parasit Romania, castorindu-se cu un medic cubanez care a studiat la Bucuresti. Ideea principala despre Romania, la acest capitol, este evitarea investitiilor in agricultura.

Intreprinderile de industrie grea, dupa cum constata Juan, sunt, in mare majoritate, intr-o stare dubioasa, in ce priveste proprietatea lor, demodate, pe punctual de a se prabusi, necesitand investitii exorbitante numai pentru a obtine permise de productie in conformitate cu legile Uniunii Europene.

Ar fi cu mult mai rentabil a se "incepe de la zero". Exista inca o forta de munca industriala care poate fi reprofilata usor, pentru procese de productie noi.

Tinand fabrici si "maquiladoras"(producatori de articole intermediare pentru produse asamblate in afara tarii) in Mexic, in ciuda costurilor de securitate mari, ramane, dupa parerea autorilor acestui studiu, cea mai buna alternativa.

Cateva exemple de esecuri au fost oferite de niste santiere navale, suedeze si olandeze, care, dupa doi sau trei ani, au fost nevoite sa inchida operatiile din Romania, mutandu-le altundeva.

Sindicatele muncitorilor romani nu au o perspectiva mai lunga de un an. Ei vor salarii majorate, acum, desi compania inca nu a realizat niciun profit. Liderii sindicali se comporta exact ca mafia din Italia, uzand santaje, furturi, sabotaje, pentru a-si impune punctual de vedere, au mai descoperit analistii mexicani, in Romania.

Este oficial! Aplicațiile de tastatură din China permit interceptarea comunicațiilor
Este oficial! Aplicațiile de tastatură din China permit interceptarea comunicațiilor
Potrivit unei analize publicate de MIT Technology Review, aplicațiile de tastatură utilizate de vorbitorii de limba chineză prezintă vulnerabilități care facilitează interceptarea textelor...
YouTube a găsit o nouă modalitate prin care să afișeze reclame. Când vor apărea
YouTube a găsit o nouă modalitate prin care să afișeze reclame. Când vor apărea
YouTube a introdus recent un nou tip de reclame, numite „Pause Ads”, care se declanșează în momentul în care utilizatorii pun pauză videoclipului pe care îl urmăresc. Noua abordare...
#analiza economica Romania, #investitii straine Romania, #investitori Romania , #investitii straine
Comentarii
Poza bum
bum
rank 5
astea bantuie de 20 de ani in capul multor romani iluzionati - cum ca , maine vin investitorii straini "aducatori" de capital , si de muncit ? nu mai munceste nimeni ! tot inainte mandri pionieri , dar sa nu cada tavanul pe voi cand vine seful clasei