De la cititori: Romania, studiata din afara (II)

Miercuri, 13 Octombrie 2010, ora 11:50
3763 citiri
De la cititori: Romania, studiata din afara (II)

Un amic al meu, pe care il voi numi Juan, impreuna cu alt economist si un inginer, au fost alesi si angajati de un mare concern mexican si au fost trimisi pe o perioada de peste un an in Romania, sa studieze viata economica si politica.

S-au intors in mai 2010, si dupa cateva luni au redactat un raport confidential, de peste 2.000 de pagini, enumerand toate plusurile si minusurile pe care un investitor strain e bine sa le cunoasca despre Romania.

Intreprinderi de industrie usoara, in special din prelucrarea alimentelor, par sa aiba un viitor bun, recomandand investitii in operatii de imbuteliare a apelor minerale, sucuri de fructe, bauturi ne-alcoolice, conserve de legume, semi-preparate, supe la cutie, gata de servit, produse de carne, bulioane, muraturi, au aflat mexicanii.

Se mentioneaza ca tara are o traditie culturala in acest sens, iar astfel de produse se preteaza la transporturi lungi, nefiind limitate la piata locala.

Citeaza ca exemple succesul apelor minerale, al companiilor Coca Cola, Pepsi Cola si al unor fabrici de bere. Forta de munca cere foarte putin efort de specializare, iar investitiile in infrastructura sunt minime.

Studiul recomanda aceste industrii usoare, optand sa atraga atentia unor investitori straini, de a nu intra in industria textila sau in cea de prelucrare a fibrelor vegetale.

Citeaza exemplele unor companii agricole care au incalcat contractele cu fabricile de facut tesaturi, datorita imposibilitatii de a furniza cantitatile de fibra promisa.

Sectorul financiar, compus din banci, bursa, asigurari, carti de credit, credit personal, ipotecar, credit pentru cumparari majore (automobile etc.) prezinta un mozaic relativ greu de descifrat.

Neexistand legi de protectie a consumatorilor pentru astfel de servicii, (de tipul SDB din Mexic, FDIC din SUA, ori CDIC din Canada, care asigura detinatorii de sume de bani depozitati acolo, in cazuri de faliment) multe din institutiile financiare oscileaza de la balante pozitive la balante negative, fara a informa publicul, in timp ce guvernul si agentiile de reglementare inchid ochii.

Echipa lui Juan chiar citeaza exemple de scheme Ponzi, care se inchid mereu si reapar cu nume noi, facand victime printre cei ce nu au nici un fel de educatie financiara.

Bursa de actiuni e cu mult mai artificiala decat cea din Mexic, platind comisioane exagerate, dupa parerea lui Juan. Daca in Mexic un comision pentru o tranzactie de bursa poate fi, maximum, 5%, la bursa din Romania, a citat comisioane de 10 si 12%.

Extrem de volatila, totusi bursa de actiuni din Romania e chiar favorabila pentru emisiunea de actiuni si securitati intreprinderilor noi, desi reglementarile guvernului aduc intregul proces de autorizare la un nivel de cosmar.

Ideea centrala a tuturor regulamentelor privind bursa de actiuni, in Romania, dupa parerea lui Juan, este plasarea mainilor politicienilor in buzunarul celor ce indraznesc sa ia un risc econmic. Pentru o operatie mica, sursa de capital romanesc, pare sa fie usor de obtinut.

Industria hoteliera e Cenusareasa Romaniei, un "secret de stat". Ceea ce a socat echipa lui Juan, in calatoriile prin Romania, a fost lipsa de moteluri.

Se mentioneaza ca in marile orase, Bucuresti, Cluj, Sibiu Brasov, Constanta sau Timisoara, exista destule hoteluri, cu preturi chiar comparabile cu cele din Mexic, dar cu univel de serviciu cu mult inferior.

In medie, o camera de hotel costa in jur de 50 de euro, dar pentru acesti bani nu primesti "servicii la camera", mic dejun gratis, ziare si reviste gratuite, sau parcare gratuita.

Investitiile in hoteluri si moteluri de "economy class" pot aduce venituri frumoase, daca sunt amplasate pe marile artere de circulatie. Investitia initiala e moderata, iar mana de lucru nu cere pregatire deosebita.

Cupland un motel cu o statie de benzina si un magazin "de convenienta" pe aceeasi proprietate, investitorii ar putea exploata o situatie care la ora actuala se pare ca functioneaza pe baza regulei: "Turistii trebuie sa se multumeasca cu ce li se da!".

Din moment ce nu se face aproape nimic pentru a se atrage tursti, o astfel de abordare a initiativei de investitii ar putea invigora turismul. Juan recomanda investitii mexicane in industria hoteliera romana.

Trebuie sa observati ca in Mexic hotelurile si motelurile au o traditie unica, fiind un puternic magnet pentru turistii americani, canadieni, europeni si din Asia, inainte de inceperea curentelor ostilitati intre cartelurile de droguri si guvern. Romania are posibilitatea dezvoltarii unui frumos turism international.

Industria medicala, dupa parerea autorilor acestui studiu, este un domeniu care trebuie evitat, cand vine vorba de investitii.

Problema cea mai acuta consta in penuria de personal medical calificat. Majoritatea doctorilor capabili sa profeseze in conditii superioare, parasesc tara, si se stabilesc in vestul Europei, unde remunerarea lor e superioara celei din Romania.

Infrastructura industriei medicale romane e o trista mostenire de la comunisti. Foarte putine spitale din Romania ar putea trece, cu success, peste inspectiile comisiilor judetene de sanatate din Mexic.

Se citeaza niste articole din presa romana in care unii administratori de spitale au furat din inventarul spitalelor. Etica, din nou?

Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
Cele două națiuni, China și Rusia și-au întărit alianța, iar Xi Jinping și Vladimir Putin au făcut schimb de vizite în capitalele lor în ultimul an pentru a-și reitera angajamentul...
#analiza economica Romania, #plan investitii romania, #domenii investitie romania, #oportunitati investitii , #investitii straine