De la cititori: "Trasnaia" China, resursa majora, dar nefolosita de Romania

Marti, 11 Ianuarie 2011, ora 21:28
5670 citiri
De la cititori: "Trasnaia" China, resursa majora, dar nefolosita de Romania
Foto: Arhiva

"Trasnaia" China. Nu-ti vine sa crezi ca un sef de stat roman poate rosti asa ceva despre o tara prietena. Care, in timp, a importat produse romanesti de peste o suta de miliarde de dolari.

Stat care in prezent poate absorbi anual marfuri romanesti de 1% din necesarul uriasei sale economii, de 1.334 miliarde dolari ca PIB, adica mai mult de cinci ori decat la momentul actual.

China ajuta Europa cu miliarde de euro, pentru Romania e doar "o trasnaie"

"Sper ca ministrii nu vor cadea in plasa unei povesti de genul: Sa luam niste bani din China. China este una dintre tarile prietene. Auzisem trasnaia unui precautionary cu China. Cand avem un precautionary se pun niste conditii. Unde vrem sa ne intoarcem? Cred ca ar trebui sa fim macar inteligenti", a declarat presedintele Traian Basescu, pe 5 ianuarie, raspunzandu-i astfel fostului ministru de Finante, care sugerase cautarea unui ajutor din partea Chinei.

Este momentul sa detaliem putin solutia "trasnaia China", cum a caracterizat-o domnul Traian Basescu. Pentru ca Romania poate obtine credite mai avantajoase chiar decat de la FMI pentru investitii. Pentru ca Romania poate beneficia de extinderea masiva a exportului sau pe aceasta relatie si imediat. Pentru ca tara noastra ar putea avea 1.000 de km de autostrazi, doar intr-un an, daca ar apela la cooperarea de profil chinezeasca.

Pentru ca, in cinci ani, orasul Constanta ar putea deveni al doilea ca marime din Europa, daca s-ar coopera cu resursa China. Iar fluviul Dunarea, modernizat, o veritabila cale comerciala plina de vase care sa lege vestul european dezvoltat de estul asiatic dinamic si cel arabic bogat inca in petrol.

Vestul coopereaza extins cu aceasta China fara niciun fel de retineri. Se zbat chiar pentru a obtine comenzile Chinei.

Dincolo de luptele politice carpatine, nesfarsite si seci, problema noastra de fond, a reusitei de tara, tine de dezvoltare si competitivitate economica, de modernizarea statului democratic.

Romania are nevoie ca de aer de atragerea sanatoasa de resurse financiare care se pot obtine in principal prin cresterea volumului de export de produse. Ca sa iasa si din starea de cea mai saraca tara a Uniunii Europene.

Asa si-a creat China cel mai mare fond finaciar din lume, de peste 2000 de miliarde de dolari, disponibili pentru investitii profitabile. Asa si Germania si-a construit economia si prosperitatea, fiind zeci de ani cel mai mare exportator din lume. Ca si Japonia, Coreea de Sud, Singapore, mai nou India, Brazilia, Africa de Sud, Turcia si altele.

China, resursa a dezvoltarii globale. De ce nu si pentru Romania?

China detine, prin firmele sale, 6% din investitiile globale, efectuand anul acesta o zecime din achizitiile internationale. SUA are in China finantatorul principal al economiei sale, valoarea obligatiunilor guvernamentale cumparate fiind de 883,5 miliarde de dolari.

China a investit in active americane 3,9 miliarde de dolari, pentru campuri petroliere si de gaze, a preluat 50 de companii americane, iar acum vrea sa cumpere actiuni la General Motors, simbol american.

Nu mai putin de 33 de state americane ii oferteaza pe chinezi cu facilitati pentru a veni sa investeasca si sa creeze astfel locuri de munca. Iar China doreste sa faca asa ceva tintind branduri americane celebre, inclusiv la Hollywood, alt simbol de baza american.

In Canada, companii chineze au cumparat actiuni la firmele ce extrag petrol din nisipuri bituminoase.

In America Centrala si de Sud, China a realizat, in ultimii ani, investitii de 50 de miliarde de dolari. Numai in Brazilia de 12 miliarde de dolari (fabrica de masini, fabrica de otel), constructii pentru Campionatul Mondial de Fotbal din 2014 si Jocurile Olimpice din 2016, 100.000 de hectare in statul Bahia pentru a cultiva soia.

In Africa (Congo, Niger, Africa de Sud), companiile chineze au investit peste 33 de miliarde de dolari, la 31 de state africane, statul chinez anulandu-le datoriile, iar pentru 190 de produse din 28 de tari de pe continent eliminandu-le taxele de import.

In Orientul Mijlociu, datorita rezerevelor de petrol, investititiile chinezesti depasesc 33 de miliarde de dolari. In Kazahstan sunt de 11,4 miliarde de dolari, in Rusia de 5,9 miliarde de dolari.

In Europa, totalul investitiilor Chinei depaseste 40 de miliarde de dolari, dintre care, 8,7 miliarde in Marea Britanie, 7,7 miliarde in Grecia, 7,2 miliarde in Elvetia, mai nou 16 miliarde de euro in contracte cu Franta, 5,67 miliarde cu Spania, 6 miliarde in Grecia, deschideri economice cu Germania, Italia (textile) Polonia (autostrazi si sosele), Bulgaria (zona economica speciala) si R. Moldova (500 milioane dolari).

China va deveni in 2020 cel mai important centru de inovatie din lume, va avea statii pe Luna si Marte pana in 2025.

In Romania, investitiile chinezesti sunt de doar 384 milioane de dolari.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#investitii China Romania, #trasnaia China Basescu , #investitii straine